Pörssiyritysten päättynyt vuosineljännes oli heikko

Lajittelematon

Tuloskausi alkaa olla loppusuoralla. Laskin yhteen noin seitsemänkymmenen tuloksensa jo julkistaneen yrityksen tuloslaskelmien ja taseiden tietoja. Vertasin näitä yhteenlaskettuja lukuja vastaaviin vuoden takaisiin lukuihin. Näiden laskelmien perusteella näyttää että kuluvan vuoden kolmas vuosineljännes oli pörssiyrityksille heikko.

Tuloslaskelmat ja kannattavuus
Pörssiyritykset kutistuivat merkittävästi kuluneen vuoden aikajakson aikana mitattuna niiden yhteenlasketulla liikevaihdolla ja liikevoitolla.

Liikevaihto
Tarkasteltujen yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kolmannella vuosineljänneksellä oli 37,4mrd€. Vuotta aikaisemmin eli 3q2022 aikana yhteenlaskettu liikevaihto oli vastaavasti 41,3mrd€. Laskua liikevaihdoissa oli täten euromääräisesti ~9% ja reaalisesti vastaavasti ~14%.

Liikevoitto
Tarkasteltujen yritysten liikevoitto kolmannella vuosineljänneksellä oli yhteensä noin 4,7mrd€. Vuotta aikaisemmin eli 3q2022 aikana yhteenlaskettu liikevoitto oli vastaavasti noin 5,7mrd€. Laskua liikevoitoissa oli täten euromääräisesti huimat ~18%. Tarkasteltujen yritysten liikevoitto laski reaalisesti ~22%.

Taseet ja velkaantuneisuus

Korkojen nousu tuntuu pelästyttäneen monet yritykset vähentämään velkaantuneisuuttaan. Yllättäen, tässä tarkasteltujen yritysten yhteenlaskettu velka on kuitenkin edelleen kasvanut.

Oma pääoma
Tarkasteltujen yritysten yhteenlaskettu oma pääoma on euromääräisesti pysynyt vuoden takaisella tasolla. Reaaliarvoisesti tarkasteltujen yritysten oma pääoma pieneni noin 5%.

Velka
Tarkasteltujen yritysten korollinen bruttovelka oli 30.9.2023 yhteensä 31,3mrd€ ja vuotta aiemmin vastaavasti 28,4mrd€. Yhteenlaskettu velan määrä kasvoi siten euromääräisesti noin kymmenen prosenttia ja reaaliarvoisesti noin viisi prosenttia.

Laskelmassa on käytetty syyskuun inflaatiolukua 5,5%. Hannu Angervuon tekemiä vastaavia laskelmia on esitelty täällä . Laskemani vuosimuutokset poikkeavat hieman Angervuon laskelmista. Tämä johtunee siitä, että laskelmamme koskevat eri yritysjoukkoa. Käyttämäni luvut löytyvät alta.

liikevaihto pörssi tulokset tulos tuloskausi voitto

2 thoughts on “Pörssiyritysten päättynyt vuosineljännes oli heikko

  1. ”Laskua liikevaihdoissa oli täten euromääräisesti ~9% ja reaalisesti vastaavasti ~14%.”

    Nuo laskemasi seitsemänkymmentä yritystä muodostavat merkittävän osan suomalaisesta talouselämästä.
    Ja jos liikevaihdot laskevat niin suomalainen talouselämä kutistuu vastaavasti. Kyllä on kylmää kyytiä. Pelottaa ajatella miten tässä käy.

Comments are closed.

Related Posts