Kumpi oikeassa: markkinat vai Valmet?
Voimakkaat kurssipudotukset osoittautuvat usein perustelluiksi, koska sijoittajat saavat julkistamatonta tietoa eri lähteistä ja iso raha on taitava lukemaan suhdanteita. Mutta usein markkinaliikkeet sisältävät pahoja ylilyöntejä.
Valmet on menettänyt markkina-arvoaan talven piikistä 30%, mitä sopii niin Q1:n kuin nyt Q2:n valossa äimistellä. Valmet on syklinen ja hiukan se näkyy kustannuspaineissa, mutta muuten yhtiö jatkaa mainiossa iskussa.
Liikevaihto kasvoi +36% eli todella paljon. Neleksen sulautuminen toki antoi odottaa parannusta, mutta kaikki liiketoiminnot pärjäsivät hyvin.
Liikevoitto +29% on sekin loistava etenkin tuotantokatkosten ja inflaation vaivaamassa maailmantaloudessa – ja kaiken kukkuraksi Valmetin Jyväskylän tehtaan kärähdettyä pahasti. Silti tavara liikkui asiakkaille ja palvelut vetivät.
Loistava eps
Tilauskanta kasvoi +6%, joskin Nelesin luvut pois lukien luku jäi 10% miinukselle. Vertailukausi kuitenkin sisälsi pari isoa tilausta, joten tilauskanta jatkaa hyvänä kauas ensi vuodelle.
Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali putosi 9,5 prosenttiin (10,1%) eli kustannuspaineet hiukan kiusasivat. Kate on silti ok Valmetin ja yleensä teollisuuden raameissa, vaikkei toki jonkun ITW:n tai Atlas Copcon tasoa.
Oikaistu osakekohtainen tulos kasvoi +51% yltäen 0,68 euroon. Tulos on historian paras ja ylittää ainakin omat odotukset juuri kurssilaskun valossa.
Nelesin fuusio ei selitä petrausta, koska sen myötä myös Valmetin osakemäärä kasvoi. Eps lasketaan jakamalla tulos osakekannalla.
Fuusio lisäsi osakkeita 23% noin 184 miljoonaan. Tulos taas kasvoi 42% 120 miljoonaan. Eli omistajalle oleellinen suhteellinen tulos parani, ei vain Valmetin absoluuttinen voitto.
Joten marginaalin lievä heikentyminen on raportin ainoa lievä miinus. Sen selittää raju inflaatio, joka hellittänee viimeistään ensi vuonna.
Halpa kuin saippua
Valmet toisti ohjeistuksensa, jonka mukaan 2022 liikevaihto ja tulos kasvavat. Lähinnä ohjeistusta voi sotkea voimakas globaali taantuma ja yhä paheneva inflaatio. Ensimmäinen voi toteutua, molemmat eivät.
Jotain sen suuntaista markkinat kyllä odottavat ainakin osakekurssin ja hinnoittelun perusteella. Valmet on toteutuneiden lukujen ja odotusten valossa halvempi kuin kertaakaan sitten omaksi pörssiyhtiöksi irtautumisen.
P/E ryömii kymmenen paikkeilla, jos Valmetin ennuste vähänkään pitää kutinsa. Eikä eps tee isoja notkahduksia yleensäkään.
Osake horjuu silti kuin haudan partaalla, toki nyt osarista hiukan piristyen. Halpa se silti on kuin saippua kaikilla mittareilla.
Toki makrotalouden huolia riittää, kun keskuspankitkin yhä kiristävät hanojaan. Mutta taantuma, joka teknisesti jo USA:ssa toteutui eli kaksi kvartaalia miinuskasvua, kiskoo kyllä inflaation alas ja kohta korotkin.
Joka tapauksessa Valmetin hinnassa makrotalouden iskut ovat jo kukkurapäin hinnassa. Jos ei tällaisessa polkumyynnissä näin hyvään yhtiöön uskalla tarttua niin kannattaa vaihtaa lajia.
”Kumpi oikeassa Valmet vai markkinat?”
Saattaa tuntua ”akateemiselta saivartelulta”, kun toteaa vakiovastauksen: Markkinat ovat aina oikeassa?
Toisaalta on myös muistettava, että markkinat ajoittain liioittelevat yli tai ali. Valmetin tapauksessa globaali markkina ei suuresti anna arvoa ”konepajoille”, koska investointien näkymät ovat ehkä pohjalukemissa nyt?
Hyvä tai edes tyydyttävä kysyntä ei nyt puolla mitään ”investointitavaroita”, koska nyt pelätään taantumaa sodan varjossa.
Sota jäytää erityisesti Euroopan ostovoimaa ja silloin koskee kaikkia eurooppalaisia yrityksiä eritoten investointeihin perustuvia?
Mannerten välisessä kilpailuissa heikoin lenkki on Eurooppa sodan heikentämänä, toiseksi tulee Aasia ja Kiina nuoren väestön vetämänä, mutta tahtipuikkoa pitää edelleen pohjois-Amerikka johtavan teknologian ja ostovoimaisen väestön ansiosta.
Markkinoiden valtasuhteet ovat olleet USA:n osuus noin puolet, Aasian kolmannes ja Euroopan noin viidennes. Tässä tasapainossa muutokset ovat jatkossa ehkä Euroopalle huonoimmasta päästä?
Makrotaloudelliset olot eivät ole edulliset nyt, ainakaan eräin osin. Siksihän sykliset ovat tulleet alas, mutta osan tuloksissa ankeus ei näy, kuten Valmetin ainakaan vielä.
En allekirjoita ajatusta, että markkinat ovat aina oikeassa. Jokainen saa ostaa ja myydä toki kuten haluaa, mutta voimme silti arvioida osakkeiden tolkullista tai tolkutonta arvostustasoa suhteessa johonkin kohtalaisen objektiiviseen. Jos Valmetille ei ole tulossa kuin lievä suhdanneluonteinen notkahdus tuonnempana, mitä yhtiö ei edes odota, voi osaketta pitää nyt alihintaisena jo osinkotuoton takia. Saati pitkän aikavälin odotusten, joita pidän Valmetilla hyvänä.