Kuntaliitto on tuskastunut valtionhallinnon kunnille tehtailemista mikrotehtävistä

Kuntien tehtävien ja velvoitteiden lisääminen on saatava pysähtymään. Tehtävät ja niiden rahoitus on saatava tasapainoon nopeasti. Nämä johtopäätökset voidaan vetää kuntien tehtäviä kartoittaneesta loppuraportista, joka luovutettiin hallinto- ja kuntaministerille tänään torstaina 17. tammikuuta. Selvityksessä arvioidaan, että kunnat vastaavat reilusta 500 tehtävästä.

  – Selvitys antaa havainnollisen kuvan siitä, miten paljon yksittäiset tehtävät ja niiden hoitoa koskevat velvoitteet ovat viime vuosina lisääntyneet. Velvoitteet ovat lisääntyneet merkittävästi etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa, opetuspalveluissa sekä yhdyskuntien kehittämisessä, Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma kommentoi kartoitusta.

– Uusien velvoitteiden säätäminen nyt, kun kunnat joutuvat tosissaan miettimään sitä, miten nykyiset tehtävät saadaan hoidettua, on kestämätöntä. Tehtävien sälyttäminen kunnille ilman resursseja ei toimi, Mäki-Lohiluoma painottaa.

Kuntaliiton mukaan työ antaa hyvän pohjan valtiovarainministeriön asettamalle kunnan tehtävät -työryhmän jatkotyölle. Jatkossa on tärkeää tarkastella sitä, miten kuntien tehtävät ja rahoitus saadaan tasapainoon. Tähän mennessä sitä koskevia esityksiä ei ole tehty.

– Ensiaskel on uskottava lainsäädännön kuntavaikutusten arviointi. Lainsäätäjällä tulee olla luotettava kuva siitä, millaisia kustannus- ja muita vaikutuksia ehdotetuilla lainsäädäntötoimilla on.          

One thought on “Kuntaliitto on tuskastunut valtionhallinnon kunnille tehtailemista mikrotehtävistä

  1. Asiaa kuntaliitto puhuu,

    On kuitenkin aina hyvä muistaa mikä Kuntaliitto on. Se on kuntien oma ammattiliitto. Sen kuuluu ajaa nykyisten kuntien asiaa tai niiden päättäjien. Tämä on kanssa hyvä pitää mielessä kun Kuntaliitto perustelee luottamusmiestenpalkkioita. Sen tehtävä on ajaa palkkiota ylös. Koska Metalliliitto, OAJ tai TEHY ovat sanoneet, että meidän edustajilla ovat työt vähentyneet ja siksi palkkoja pitäisi laskea? On jopa kaupunkeja jossa saa täyttä (monessa puolta) kuukausipalkkaa luottamiesjohtajat.

    Voi pässinkivekset kuinka julkeaa! Ei luottamuksesta kuulu saada korvausta, muuten se työtä. Aivan sama kuin jos huora väittää rakastavansa huoraajaa. Huora rakastaa huoraajan rahaa. Näinkö tekee kuntiemme luottamusmiehetkin? Objektilla on rakkaudessa väliä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan