Kurkistus markkinoihin S&P 500 ja TLT

Osakemarkkinat ovat omalla vekkulilla tavallaan täyttä mielialalääkitystä vailla oleva avohoitopotilas. Euforinen ja huomisesta huoleton kulku saattaa kestää kuukausia vaikka vaaranpaikka näkyy kaikille kyydissä oleville horisontissa. Miksi sitä murehtimaan siitä mikä vastaan tulee, ennen kuin eräänä aamuna masennus iskee ja mikään ei tahdo piristää.

Seuraillessani sivusta tätä mielipuolta, minusta on alkanut näyttää siltä, että Helsingin pörssin ennakoima liike, joka on jatkunut eleettömän oloisena valumisena USA:n markkinoilla, saattaa hyvinkin olla päätynyt tilaan, josta saamme nähdä useamman päivän pompun.

Tyypillisesti laskun jatkuessa naapuri ja hänen mummonsakin myy osakkeita lyhyeksi, virittäen nallin mahdolliselle pompulle. SPY on päätynyt teknisesti mielenkiintoiseen risteyskohtaan, ollen alemman kanavaviivansa tuntumassa ja päätynyt aikaisemmin täyttämättömän aukon eli gapin tukitasolle. Peruskoulun ensimmäisellä luokalla minulle opetettiin, että indeksit eivät valtavan kauaa jaksa pysytellä alemman kanavaviivansa tuntumassa ja gapin täytöt useissa tapauksissa saavat liikkeen jatkumaan samaan suuntaan, josta tultiin. Tämän laskutikkumallin mukaan nyt olisi hyvä mahdollisuus sille, että saadaan nähdä nousuyritystä. Mikäli S&P 500 indeksi pääsee 1360 pisteen päälle, uskoisin hätäisempien shorttien hapuilevan ulko-ovelle päin.

 

TLT:n nousukarkelot ovat pysähtyneet aikaisemmalle gap-vastustasolle ja alapuolella loistaa toinen täyttymätön aukko. Olisi herkullista ajatella, että vastustasolta matka jatkuisi alaspäin ja alapuolen aukko olisi hyvä tavoite liikkeelle. Mikäli näin tanssikorttiin kirjoitetaan, olisi se SPY:n laskutikkumallin ajatuksen kanssa samansuuntainen voima.

Ihan suoralta kädeltä en tätä soppaa vielä suostu maistamaan, vaan haluan tarkkailla tuoteselostetta hieman seuraavaltakin riviltä. S&P 500 indeksin 20 päivän NH-NL indeksi on painunut tasolle, jonka läheisyydestä laskumarkkinan reaktiiviset liikkeet usein saavat kipinää. Varsinaista pohjanmuodostusta ei ole nähtävissä, sillä hyvin usein näin syvälle NH-NL indeksin painuttua, SPY tulee testaamaan muutaman päivän tai viikon jälkeen tätä tasoa ja useimmiten painuu siitä vielä jonkin matkaa etelään. Vaikka tällä hetkellä ollaan varsin syvälle myydyllä alueella, ei se missään tapauksessa pakota markkinoita nousemaan. Heikossa kunnossa olevan potilaan tunnistaa siitä, että se ei kaaduttuaan jaksa nousta vaan jatkaa pötköttelyä. Se missä kunnossa meidän avohoidokki on, selvinnee meille lähipäivinä.

Epäluuloisena ja ihmeissäni haluan kytkeä potilaan vielä yhteen laitteeseen. Minulla on hyviä kokemuksia itse virittelemäni McClellan oskilaattorista. Indeksin värjäytyessä punaiseksi nalli virittyy ja värin vaihtuessa keltaiseksi on aina painaa liipaisinta. Aivan liikkeen pohjalla tämä ei todellisuudessa tapahdu, mutta useimmiten ainakin väliaikainen pohja on muodostunut hyvin pian värinvaihdon jälkeen. Trendikäänne rakentuu monesti tilassa, jossa tämänkin indikaattori välkyttää divergenssiä hinta-indeksiin verrattuna.

Kyllä tämä letkuihin kytketty avohoito-Frankenstein nyt näyttää siltä, että mikäli ase ohimolla pitäisi veikkailla sen kulkua, ravistaisin arvauksena pöytään ajatuksen tukitasolta alkavasta pompusta joka jaksaa 1400 pisteen korville ja tämän jälkeen laskun jatkumisesta, tavoitetasona kesäkuun 5. ja 6. päivän välinen aukko. Triggerinä on 1360 yläpuolelle pääsy. Onneksi ei tarvitse kuitenkaan ase ohimolla arvailla, sillä tällä hetkellä omassa luokituksessani USA:n markkinat ovat mini-crash moodissa eli lasku tapahtuu niin hyvällä momentilla, että junan alle ei kannata juosta ostoaikeissa ja uusia shortteja ei kiinnota ottaa vielä, sillä nyt on voittojen kotiutuksen aika mielessä.

 

Rokataan kun tavataan!

Matias

www.matiassavolainen.com

 

 

Related Posts