Lähimaksaminen on suhteellisen turvallista

Lähimaksamista käytetään jo lähes joka kolmannessa korttimaksutapahtumassa, mutta osalla kuluttajista herää edelleen huoli sen turvallisuudesta. Nämä huolet ovat kuitenkin suurimmalta osaltaan perättömiä, sillä korttia suojaavat varkaiden suuri kiinnijäämisriski, erinäiset turvakotelot sekä kortin mahdolliset käyttörajoitukset.

Maksukortilla lähimaksaminen tapahtuu siten, että kortti viedään lähimaksuominaisuudella varustetun maksupäätteen lähelle, jolloin maksu tapahtuu. PIN-koodia ei tarvitse näppäillä ja näin voi maksaa vain alle 25 euron arvoisia ostoksia.

Yleiset olettamukset lähimaksamisesta

Lähimaksamisen perustellaan lisäävän korttiturvallisuutta, koska silloin kortin PIN-koodia tarvitsee syöttää harvemmin. Mitä vähemmän koodia tarvitsee näpytellä, sitä vähemmän varkailla on mahdollisuuksia yrittää urkkia kortin tunnuslukua. Tämä lisää maksuturvallisuutta etenkin ruuhkaisissa tiloissa, kuten yökerhoissa sekä kaupan kassalla.
 
Toisaalta, PIN-koodittomuuden voidaan ajatella vähentävän kortin turvallisuutta, sillä kuka tahansa voi tehdä kortilla ostoksia. Jos maksukortti varastetaan, ja sillä tehdään ostoksia lähimaksulla, on kortin omistaja vastuussa kortilla tehdyistä ostoista katoamisilmoitukseen asti. Lähimaksulla syntyvät tappiot eivät kuitenkaan voi olla kovin suuria 25 euron ostorajoituksen ja satunnaisen PIN-koodikyselyn takia.   
 
Miksi ei tarvitse olla huolissaan?

Kortin tietoja on mahdollista kopioida etälukulaitteella salaa, mutta näin voi saada selville vain kortin numeron ja voimassaoloajan, ja joissakin tapauksissa kortin omistajan nimen. Verkkokaupoissa maksun vahvistamiseen käytettävää CVC/CCV- koodia ei etälukulaitteella voi saada selville. Etälukulaitteen keräämien tietojen perusteella ei siis voi luoda toimivaa kopiota maksukortista.
 
VertaaEnsin.fi:n rahoitusasiantuntija Lauri Timgren kertoo, miksi etälukulaitteella korttimaksun veloittaminen ei ole varkaille kannattavaa: 
”Periaatteessa on mahdollista, että rikollisella olisi laukussaan lähimaksuominaisuutta tukeva maksupääte, mutta korttien veloittaminen salaa ei ole millään tapaa kannattavaa suuren kiinnijäämisriskin vuoksi. Korttimaksun vastaanottaja tarvitsee tilityssopimuksen voidakseen veloittaa maksuja korteilta, ja tämä pätee sekä Suomessa että ulkomailla. Tilityssopimuksia tarjoavat vain korttiyhtiöiden luotettavat kumppanit, ja heillä on aina hallussaan maksun vastaanottajan tiedot.”
 
Kortin suojaaminen ei loppujen lopuksi ole kovin vaikeaa. Esimerkiksi jotkut firmat myyvät erityisiä turvalompakkoja ja turvakortteja, jotka suojaavat maksukortteja etälukulaitteilla tehtäviä rikoksia vastaan. Lisäksi kortin käyttöön on mahdollista asettaa rajoituksia verkkopankissa väärinkäyttöriskin minimoimiseksi, esim. maakohtaisen käyttöaluerajoituksen (ns. geoblocking) tai päiväkohtaisen käyttörajan.
 
Mikko Murphy/VertaaEnsin.fi
 
Lähteet: VertaaEnsin.fiMTV
 

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan