Lainavertailusivuston tulee olla kuluttajan puolella

Kevyttä Yhteiskunta

Nykyään vakuudettomien kulutusluottojen ja pikavippien hakeminen on todella yleistä. Niiden suosion noustessa markkinoille on tullut lukuisia lainavertailupalveluja, ja monet kuluttajat ovat jo ymmärtäneet lainavertailun hyödyt.

Lainavertailusivustot auttavat kuluttajia löytämään edullisimman lainatarjouksen mahdollisimman helposti ja nopeasti, mutta mistä tietää, että ne ovat kuluttajan puolella?

Mikä on lainavertailusivusto?

Monet sekoittavat lainavertailupalvelut luotonmyöntäjiin. Lainavertailusivustot eivät itse myönnä lainaa, vaan ne tekevät lainavertailun kuluttajan puolesta. Lainaverailun tavoitteena on löytää halvin lainatarjous, mikä voi tuoda jopa satojen tai tuhansien eurojen säästöt vuositasolla, lainasummasta riippuen.

Lainavertailupalvelut tarjoavat kätevän ja nopean tavan vertailla eri rahoituslaitosten tarjoamia lainoja. Lainavertailun tekeminen palvelun kautta säästää aikaa ja vaivaa, sillä yksi hakemus lähetetään kaikille vertailun yhteistyökumppaneille, joita voi olla jopa yli 30. Yhdellä hakemuksella on siis mahdollista saada useita lainatarjouksia, joita on helppo verrata keskenään.

Toki lainavertailun voi tehdä myös itse lähettämällä erikseen lainahakemuksen jokaiselle pankille ja rahoituslaitokselle, mutta se on huomattavasti työläämpää ja aikaa vievempää kuin lainapalvelun käyttäminen. Lainavertailun tekeminen on maksutonta eikä sido lainan hakemiseen.

Myös lainavertailupalveluita voidaan vertailla keskenään, sillä esimerkiksi niiden hakukriteereissä, haettavissa lainasummissa ja ehdoissa on eroja. Ennen lainatarjouksen kilpailuttamista onkin hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin ja valita luotettava ja riippumaton lainavertailupalvelu, kuten esimerkiksi tämä sivusto.

Miten lainaa haetaan lainavertailun kautta?

Lainahakemuksen tekeminen lainavertailusivuston kautta on helppoa ja nopeaa, sillä prosessi on pitkälti automatisoitu. Kannattaa kuitenkin ensin tarkistaa, että hakukriteerit täyttyvät. Hakemukseen tarvitsee täyttää vain henkilö- ja yhteystiedot sekä haettava lainasumma ja laina-aika. Mahdolliset lainatarjoukset saa lähes saman tien.

Luotonmyöntäjät voivat itse määritellä tarjoamiensa lainojen korot ja maksut jokaisen hakijan kohdalla, kunhan ne pysyvät kuluttajansuojalain mukaisissa lukemissa. Nykyään kulutusluottojen nimelliskorko saa olla korkeintaan 15 % + yleiseen korkotasoon sidottu viitekorko, jotka yhdessä eivät saa olla yli 20 %. Kulutusluoton muut kulut saavat olla enintään 0,01 % lainasummasta päivää kohti, mutta enintään 150 euroa vuodessa.

Lainatarjous on aina henkilökohtainen, ja se perustuu rahoituslaitoksen tekemään riskiarvioon hakijasta. Mitä vakaammaksi hakijan maksukyky arvioidaan, sitä alhaisemman koron lainalle voi saada. Näin ollen lainatarjousten koroissa voi olla huomattavia eroja, minkä takia lainahakemus kannattaa aina kilpailuttaa.

Lainatarjousten vertaaminen lainavertailusivuston kautta on kätevää, sillä lainatarjoukset esitetään samassa formaatissa ja johdonmukaisessa järjestyksessä. Lainatarjouksia tulee verrata niiden todellisen vuosikoron perusteella, sillä se kattaa nimelliskoron lisäksi lainan muut maksut, kuten avaus- tai tilinhoitomaksut. Nimelliskorko kertoo vain lainasummalle kertyvän koron, kun todellinen vuosikorko ottaa huomioon lainan kokonaiskulut vuositasolla.

Reilu lainavertailu on puolueeton

Koska lainavertailusivustot eivät myönnä lainaa, vaan välittävät hakemuksen rahoituslaitoksille parhaan lainatarjouksen löytämiseksi, ovat ne kuluttajan puolella. Vaikka lainavertailut eivät myönnä lainaa, on silti tärkeää valita luotettava vertailusivusto, joka toimii objektiivisesti.

Tosin on hyvä ottaa huomioon, että lainavertailupalveluja ei juurikaan valvota tai säännellä. Tämän vuoksi lainavertailupalveluiden toimintatavoissa on eroja, jotka voivat pahimmassa tapauksessa jopa johdattaa kuluttajia harhaan. Ennen lainavertailun tekemistä kannattaa kiinnittää huomiota lainapalvelun läpinäkyvyyteen.

Kuluttajan puolella oleva lainavertailu esittää lainatarjoukset yhtenäisesti, jolloin eri lainatarjousten todellista vuosikorkoa, ja sen perusteella lainan kokonaiskustannuksia, on helppo verrata keskenään. Lisäksi lainatarjouksessa esitetään lainan kaikki ehdot ja kustannukset selkeästi.

Lainavertailupalveluiden tulisi myös olla aina ilmaisia, eli kuluttajan puolella olevat sivustot eivät veloita vertailusta mitään.

Hyvät lainavertailusivustot tarjoavat tietoa eri rahoituslaitoksista ja niiden ehdoista sekä selkeät ohjeet lainojen kilpailuttamiseen ja vertailuun. On tärkeää, että lainavertailusivusto on riippumaton toimija, joka takaa puolueettoman lainavertailun.

 

Artikkeli on Piksu vieraskynän kirjoittama

Kuvan lähde: Pexels / Andrea Piacquadio

 

One thought on “Lainavertailusivuston tulee olla kuluttajan puolella

  1. Erilaisten vertailusivustojen käytössä on oleellista aina
    a) käyttää useampaa sivustoa, koska mikään niistä ei ole kaikenkattava
    b) katsoa myös lainanantajien omia sivustoja, niiden tarjontaa ja hintoja, koska niissä voi olla (ja usein onkin) eroa vertailusivustojen tarjontaan
    c) muistaa, että vertailusivustotkaan eivät toimi pyhällä hengellä vaan ottavat rahansa jostain. Useimmiten niiden myyntituote on sivustolla käyvä asiakas.

Vastaa

Related Posts