Länsimaiden perikato

 

Oswald Spenglerin 1200 sivuinen teos Länsimaiden perikato (saks. Der Untergang des Abendlandes) ilmestyi vuosina 1917–1920. Spengler oli kulttuurifilosofi eikä taloustieteilijä.

Mutta taloutta ja sen seurauksen osakekursseja koskien esitettiin sijoittajakerhomme kokoontumisessa 14.6. saman tyyppisiä arveluja ennen kaikkea Euroopan mutta myös USA:n taloudellisesta vajoamisesta suhteessa muuhun maailmaan.

Tämän vastapainoksi EU julkisti kilpailukykyraporttinsa, jossa on järkyttävät 850 sivua. Sen tärkeimmät löydöt on onneksi koottu yhdelle nettisivulle:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/692&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Oman panoksensa keskusteluun tarjoaa kirjoituksellaan ”How China could yet fail like Japan” The Financial Times lehden Martin Wolf. Tämä FT kirjoitus löytyy lehteä tilaamattomille:
http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/international-news/global-exchange/how-china-could-yet-fail-like-japan/article2061410/

5 thoughts on “Länsimaiden perikato

  1. Mitä nuo vieraskieliset raporit sanovat?

    Osaisitko valottaa mitä nuo vieraskieliset raportit sanovat? Mikä on viesti?

  2. Oswald Spenglerin ”Länsimaiden perikato” oli fiasko

    Tuo Oswald Spenglerin "Länsimaiden perikato" ennustus on nyt jälkeen päin katsoen täydellinen fiasko.

    Kävin tänä vuonna Hong Kong:ssa ja huomasin että koko yhteiskunta oli siellä kopio länsimaisesta lähtien valtion ja kunnallissektorin rooleista ja tehtävistä jatkuen yksilön ja yritysten asemaan ja tapaan toimia. Joksenkin kaikki on yksi yhteen länsimaista lukuun ottamatta ehkä yksipuoluejärjestelmää josta Eurooppa luopui jo parikymmentä vuotta sitten. Myös kulttuuri ja tuotteet ovat länsimaista. Tapa rakentaa taloja, teitä ja tuottaa taidetta on täysin samaa kuin länsimaissa. Jopa instituutioiden nimet ovat samoja kuin täällä meillä. Länsimainen kulttuuri ja tapa toimia ovat olleet suurta voittokulkua ja nyt voimme hyvällä syyllä sanoa että lähes koko maailma on länsimaista.

    Mutta mistä tulee seuraava johtotähti yhteiskunnalliselle kehitykselle? Tuleeko se täältä Suomesta vaiko Virosta vaiko kenties internetin globaaleista horisontaalisista alakulttuureista?

    1. Hong Kong on vähän huono esimerkki

      Jostuisko siitä, että Hong Kong oli aikanaan brittien siirtokunta, joka muuttui Kiinan erityishallintoalueeksi vasta 1. heinäkuuta 1997.

  3. Jos Eurooppa ja USA vajoavat

    Jos Eurooppa ja USA vajoavat ja Kiina epäonnistuu kuin Japani, minne voi sijoittaa ?

Comments are closed.

Related Posts