Liukuvat keskiarvot helpottavat kauppojen ajoittamista

Tekninen analyysi tarkoittaa tulevan kehityksen ennustamista menneen kurssikehityksen perusteella. Eräs tärkeimmistä työkaluista on liukuvat keskiarvot. Mutta mitä ne mittaavat ja miten niitä käytetään?

Liukuvien keskiarvojen avulla etsitään kurssikäyrästä trendiä, systemaattista jatkuvaa muutosta johonkin suuntaan. Esimerkiksi jos kurssikäyrä on 10 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella niin siitä tietää että kursit ovat nyt korkeammalla kuin keskimäärin edellisen 10 pörssipäivän aikana. Ollaan siis tässä tapauksessa nousutrendissä.

Liukuvia keskiarvoja on kahta tyyppiä ”moving average (MA)” ja ”exponential moving average (EMA)”. Näistä moving average mittaa periodin keskiarvoa siten, että kaikilla päivillä on sama paino kun taas exponential moving average (EMA) painottaa hieman enemmän viimeisiä päiviä. Eksponential moving average reagoi hieman nopeammin muutoksiin, mutta kaikenkaikkiaan molemmat ovat ihan hyviä ja kertovat joksenkin saman asian.

Oheiseen kuvaan on valittu USA:n S&P500 indeksin vuoden kehitys ja sen kaksi liukuvaa keskiarvoa (50 päivää ja 10 päivää). Tässä tapauksessa olisi kannattanut ostaa osakkeita aina kun kurssikäyrä on noussut 50 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle. Silloin ollaan oltu nousutrendissä ja osakkeita on kannattaanut omistaa. Toinen mahdollisuus olisi ollut ostaa osakkeita aina kun 10 päivän liukuva keskiarvo on noussut 50 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle. Molemmat strategiat olisivat tuottaneet voittoa.

Valitettavasti sijoittaminen ei ole aina näin helppoa. Voittoa saa vain jos valitsee seurattavat liukuvat keskiarvot oikein. Ja se mikä on oikein nyt, ei välttämättä ole oikein enää viiden vuoden kuluttua. Eikä yhdelle instrumentille valitut parametrit välttämättä sovi sellaisenaan toiselle. Liukuvien keskiarvojen käyttö vaatii siis hieman paneutumista ja harrastuneisuutta ja hieman myös jatkuvaa seurantaa ja sovittautumista markkinamuutoksille. Mutta jos tähän tietotaidon alueeseen malttaa perehtyä ja hankkii itselleen tuntumaa siitä miten markkinat juuri näinä vuosina käyttäytyvät, niin tekninen analyysi helpottaa sijoitusten ja myyntien oikeaa ajoittamista.

Related Posts