Loistava uutinen – sijoittajille

Talousuutistoimisto Bloombergin tuore uutinen on hunajaa sijoittajille, vaan ei työttömille. Uutisen mukaan yritysten investoinnit ja työn tuottavuus ovat vahvassa kasvussa, mutta työttömyys nujertuu hitaasti. Uutinen koskee USA:a, mutta pätenee enemmän tai vähemmän muuallekin.

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-27/companies-accelerating-equipment-spending-with-productivity-bypassing-jobs.html

Investointien ja tuottavuuden kasvu yhdessä tarkoittavat, että yritysten tilauskannat ja kannattavuus ovat kohentuvassa kuosissa – kuten noususuhdanteessa sinänsä on normaalia. Työttömyyden hidas taittuminenkaan ei sinänsä ole epätavallista, koska yritykset perinteisesti ovat varovia palkatessaan uutta väkeä laskusuhdanteen jälkeen. Suhdanteen kohentuminen vaikuttaa viiveellä työllisyyteen, joskin nyt trendi on ollut epätavallisen hidas kääntymään. Siinä vaiheessa, kun puheet siirtyvät työvoimapulaan, suhdanne on jo ylikuumentunut ja kustannustaso karkaamassa käsistä, eli laskusuhdanne odottaa.

Koska edellinen laskusuhdanne – joka alkoi jo 2007 – oli poikkeuksellisen pitkä ja syvä pankkikriisin eskaloitumisen vuoksi, investoinnit ovat laahanneet vuosia. Niiden vauhdittuminen kestänee sen vuoksi tavallista kauemmin, kun korkotasokin on yhä todella matala. Työttömyyden verkas taittuminen myös pitänee huolta siitä, että keskuspankit eivät nosta korkoja nopeassa tahdissa, vaikka puheet ovat ainakin EKP:n suunnalta jo koventuneet. Mutta korkea työttömyys hillitsee varmasti korkopolitiikkaa – ja hillitseehän se toisaalta inflaatiopaineitakin, koska työttömyys tapaa pitää kurissa työvoimakustannusten nousua.

Viime aikoina koettu inflaatio on ollut paljolti raaka-aineperäistä, ja siihen auttavat parhaiten tehokkaat investoinnit, jotka pudottavat tuotantokustannuksia ja lisäävät tarjontaa. Yleensä inflaatio pääsee todelliseen vauhtiin vasta sitten, kun inflaatio ulottuu työvoimakustannuksiin, ja ne kiipeävät vauhdikkaammin kuin työn tuottavuus. Siinä pisteessä tuskin olemme muutamaan vuoteen, ilman ihmeitä.

Osakesijoittajan kannalta tilanne on ihanteellinen: investoinnit ja tuottavuus kasvavat, korot ovat alhaalla – ja työttömyys pitänee korot alhaalla ainakin muutaman vuoden. Työttömien kannalta työmarkkinoiden hidas kohentuminen on tuskallista, mutta toki investointien kiihtyminen alkaa ennen pitkää lisätä työvoimankin kysyntää. Työmarkkinoiden trendit ovat kuitenkin niitä hitaimpia reaalitaloudessa, sen tiedän omastakin kokemuksesta 1990-luvulta.

Related Posts