Börsveckan kaivautuu kaivososakkeisiin

Tämän viikon numerossaan Börsveckan syventyy kaivososakkeisiin ja niihin läheisesti liittyviin yhtiöihin. Tukholman pörssissä on useampi suomalaiseen kaivostoimintaan liittyvää osaketta.

Mm Pampalon kultakaivosta pöyrittävä Endomines saa varovaisen positiivisen tuomion. Riskitaso on laskenut merkittävästi nyt kun tuotanto on käynnissä. Lyhyellä tähtäimellä tärkeitä ovat Q1 tuotantomäärät ja kustannukset. Pidemmällä tähtäimellä vaikuttavat uusien löydösten laatu ja kullan mailmanmarkkinahinta.

Nordic Mines puolestaan saanee kultakaivoksen Laivassa tuotantovaiheeseen tänä vuonna. Kurssi on noussut voimakkaasti viime aikoina ja vastaa 5 kertaa vuoden 2011 voittoa. Paras malmi louhitaan uudessa kaivoksessa ensin. Riskitaso huomioiden hinta on jo melko korkea ja Börsveckan laskee suositustaan Osta-tasolta neutraaliksi.

Lundin Miningin kurssia ajaa tällä hetkellä muut kuin toimintaan liittyvät tekijät. Inmetin kanssa muodostetun yhteisyrityksen arvo on vaikea määrittää. Lisäksi Equinox on tehnyt vihamielisen tarjouksen yhtiöstä. Börsveckan uskoo Lundinin omistajien ajattelevan taloudellisesti , eikä poliittisesti, ja siksi todennäköisesti hylkäävät tarjouksen. Inmetin suurpojekti Cobre Panama uhkaa lykkäntyä tai jopa pysähtyä. Siksi Lundinin saattaisi kannattaa vetäytyä sunnitellusta fuusiosta. Joka tapauksessa on vaikea nähdä miksi kurssi laskisi nykytasolta.

Dannemora on varmistanut rahoituksen rautamalmikaivokselleen ja tehnyt ensimmäiset toimitussopimukset. Mikäli rautamalmin hinta ei romhada osake on houkutteleva sijoitus 75 SEK kurssitasolla. Nykyisillä hintatasoilla Börsveckan arvioi yhtiön EPS-tason 25 SEK täydessä tuotannossa. Jos tuotanto käynnistyy  2012 suunnitelmien mukaan nähtäneen 2012 5 SEK voitto. Jos uskoo myönteiseen talouskehitykseen on osake hyvä ostos.

Kopparberg Mineralilla on kolme mielenkiintoista kaivoshanketta, ja Börsveckan antaa ostosuosituksen. Projektit ovat aikaisessa vaiheessa, joten riskitasokin on korkea. Suunnitteilla on yhtiön jako jonka odotetaan  nostavan pörssiarvoa. Uutisvirta yhtiön ympärillä on todennäköisesti vilkas lähiaikoina, sekä jakosuunnitelman että malminetsintätoiminnan tiimoilta.

Sotkamo Silver joka noteerataan NGM-listalla on n. 240 MSEK pörssiarvo. Yhtiöllä on Taivaljärven hopeakaivos joka aikoinaan käynnistettiin Outokummun ja UPM Kymmenen voimin. Yhtiön otti vuonna 2005 haltuunsa Sotkamon nykyinen tj Timo Lindborg, mutta kehitystyö alkoi vasta 2009 kun Lindborg jätti Endiominesin toimitusjohtajan paikan. Hopean markkinahinta on noussut monta sataa prosenttia vuoden 2005 jälkeen. Börsveckan arvioi riskitason olevan melko matalalla. Rahoitusta tuskin tarvitaan lisää jo päätetyn annin lisäksi. Malmia pitäisi riittä 5 -7 vuotta. Johto on myös kokenutta, joten Börsveckan suosittelee ostoa.

Boliden on nykymarkkinahinnoilla hinnoteltu täyteen arvoonsa. SME direktin konsensusarvion mukaan p/e on 9.5 vuodelle 2011 ja 7.2 vuodelle 2012.Sinkin hinta ei ole vielä noussut merkittävästi, joten nousu on todennäköistä. Tällöin yhtiön kurssissa olisi vielä nousuvaraa. Lisäksi vahva talous antaa mahdollisuuden nouseville osingoille. Börsveckan nostaa suositustaan neutraalista osta-tasolle.

Atlas Copco on hyötynyt raaka-ainebuumista, mutta tämä on myös huomattu aikaisin markkinoilla. Vaikka yhtiö nosti tulosennustettaan tulosjulkistuksessa on kurssi laskenut 7% tänä vuonna. MOnet uskovat vahvan kruunun rokottavan tulosta, toiset koiuttavat voittojaan. Börsveckan uskoo kahden ensimmäisen kvartaalin muodostuvan erittäin vahvoiksi. Yhtiön vakaa historia puoltaa myös pientä premiota. Pitkällä tähtäimellä osake on hyvä ostos.

Sandvikin onni on kääntynyt. Ellei mailmantalous romhada nyt on hyvä ostotilaisuus. Tehtaiden käyttöaste nousee jälleen. Vielä on kuitenkin matkaa finassikriisiä edeltäviin myyntimääriin, joten voiton kasvulle on potentiaalia. Börsveckan pitääkin Sandvikiä lupaavampana kuin Atlas Copcoa.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan