Maailman osakemarkkinoiden p/e suhde on 20 tuntumassa

Joskus on hyödyllistä katsoa missä maailman osakemarkkinat menevät – ollaanko kuplassa vaiko neutraalissa arvostustasossa. Eräs tapa katsoa asiaa on seurata osakkeista maksettavia p/e suhteita. Luotettavia p/e suhteita on kuitenkin vaikea saada. On kuitenkin eräs lähde joka on luotettava, rahastoyhtiöt. Eräät indeksirahastoja hallinnoivat rahastoyhtiöt laskevat salkkujensa p/e suhteet ja sitoutuvat siihen että annettu tieto on oikeellinen. Maaindeksejä seuraavien ETF rahastojen p/e suhteista saadaan tarkka kuva maailman osakemarkkinoiden yleisistä arvostustasoista.

Oheinen taulukko on koottu iShares rahastoyhtiön maakohtaisista rahastoista. Keskimääräiset p/e luvut ovat 20:n tuntumassa. Osakkeista saa näin laskien ihan kivaa noin 5% tuottoa. Arvostustasot eivät kuitenkaan ole alhaiset ja menemme ilmeisesti kuplan puolelle, jos osakkeiden hinnat vielä merkittävästi nousevat.

Maaindeksien p/e ja p/b suhteet (Lähde: ishares.com)

3 thoughts on “Maailman osakemarkkinoiden p/e suhde on 20 tuntumassa

 1. Miksi sitten Euro Stoxx

  toimialojen keskimääräinen P/E on 13,4 % kun pohjana on Arvopaperi sivuston esittämä toimialataulukko Euro Stoxx indeksistä.

  Toki eroa siinä, että AP esittää vuoden 2010 P/E luvut ja iShares jotain muuta – ehkä vuoden 2011 ennusteen. Mutta pitäisikö sen olla parempi kuin vuosi 2010.

  Tilastoluvut ilman mahdollisuutta tarkistaa niitä ovat emävale – edelleen.

  Pekka

  1. iShares esittää viimeisimmän

   iShares esittää viimeisimmän kvartaalin P/E luvun laskettuna siitä salkusta jota heillä on (ja siis kuuluu indeksiin).  Kai

   1. Tarkistin uudelleen. Ja

    Tarkistin uudelleen. Ja tarkistuksen jälkeen on todettava että AP:n luvut saattavat olla optimistisia tai sitten iShares on rahstoraportissaan valehdellut sijoittajalle. En usko että maailman suurimpiin kuuluva rahastoyhtiö olisi valehdellut kun seurauksena olisi mittavat rahalliset korvaukset. AP:n luvuissa voi sen sijaan olla enemmän tulkinnallisuutta.

    iShares laskee earnings:n summaamalla yhteen viimeisen 12 kuukauden tuloksen ja vähentämällä siitä "extraordinary items" eli liiketoimintaan kuulumattaomat yllättävät tulot.

    Prize on viimeisin kaupantekokurssi kyseiselle osakesalkulle (ETF rahastolle)

    Negatiivisia p/e suhteita (negatiivisia tuloksia) ei oteta laskennassa huomioon, jonka johdosta salkun (indeksin) todellinen p/e suhde on vielä laskettua jonkin verran korkeampi ja AP:n luvut asettuvat siis vielä oudompaan valoon. Tosin selityksiä voi olla monia ja voipi olla että selitys on ihan järkeenkäypä ja johtuu jotenkin laskentatavasta ja laskettavasta kohteesta.  

    Minusta iShares lukuja kannattaa kunnioittaa. Ne on laskettu selkeästi ja ryhdikkäästi ja firma sitoutuu niiden lukujen taakse. 

    Kai

Comments are closed.

Related Posts