Osinkoverotuksen korotus Helsingin pörssin loppu?

Konkarisijoittaja Kim Lindström kirjoitti päivän HBL:ssä ajatuksiaherättävän kolumnin. Lindström paheksuu siinä Hetemäen työryhmän ehdottamaa osinkoverotuksen korotusta ja sijoitusrahastoille maksettujen osinkojen verottomuutta. Toisin sanoen verotus ei ole neutraalia koska erilaisia toimijoita kohdellaan eri tavalla.

Logikka on selvä. Kansalaisilla on suoria osakesijoituksia keskimärin 6000€ edestä. Rahasto-osuuksia on lisäksi 3000€ edestä. Osaksijoituksista yli 90% on kotimaisissa osakkeissa. Sensijaan suurin osa rahastosijoituksista menee ulkomaisiin osakkeisiin.

Kun piensijoittajatkin tajuavat tilanteen – rahastoyhtiöt varmaankin kernaasti informoivat veroedusta – siirtyvät sijoitukset osakkeista rahastoihin, eli Suomesta ulkomaille. Näin Suomen rahoitusmarkkina näivettyy entisestään.

Näin siis Lindström.

Itse jatkoin filosofointia ja päättelin että tämä voi olla Helsingin pörssin kuolinisku. Suuret toimijat kuten institutionaaliset sijoittajat ja suuret rahastot eivät Helsingin pörssiä kaipaa. Heillä on rinnakkaisia kaupapaikkoja käytössään, eivätkä arastele ulkomaisiakaan pörssejä. Keskisuurelle ja suurille yrityksille lienee melko yhdentekevää missä pörssissä listaus on, kunhan likviditettiä riittää.

Suursijoittajia pienet yritykset eivät edes kiinnosta – niihin kuin ei merkittäviä summia voi sijoittaa. Häviäjiä ovat siis pienet kotimaiset yritykset joilta häviää luonnollinen markkinapaikka ja rahoituksen lähde – ja tietenkin piensijoittajat jotka maksavat lisää erilaisia palkkioita sijoitusrahastoille.

Voi olla että ennustukseni Helsingin pörssin kuolemasta ovat liiottelua, mutta varmaa on että Hetemäen työryhmän ehdottamat verotusmuutokset vaikuttaisivat sijoittajien käyttäytymiseen. Uskon että näitä vaikutuksia ei ole otettu riittävästi otettu huomioon. Suomi ei ei oikea paikka kokeilevalle verolaboratoriolle. Veropäätöksiä tulee harkita kokonaisuutena ja mietittävä myös miten muutokset vaikuttavat kansalaisten käyttäytymiseen.

One thought on “Osinkoverotuksen korotus Helsingin pörssin loppu?

  1. Hetemäen ehdotukset

    Hetemäen ehdotukset vaikuttavat toteutuessaan minun toimintaani juuri niin kuin Lars Stormbom tässä maalailee. Siirryn itse omassa sijoitustoiminnassani yhä enemmän ETF rahastoihin, jotka eivät maksa osinkoa jolloin en maksa veroa ennen kuin myyn omistukseni. Näiden ETF rahastojen kauppaa käydään ulkomaisissa pörsseissä ja rahani siis siirtyvät enenemässä määrin hyödyttämään muita.

    Rahojen mukana siirtyy minun tekemäni työ suomalaisen talouselämän hyväksi. Olen nyt tehnyt paljon työtä sen eteen, että osaan valita yrityksiä, joilla on hyvä johto ja jotka toimivat kasvavalla sektorilla. Olen näiden perusteella valinnut sijoituskohteita. Pankit ja rahoituslaitokset ovat käyttäneet sen perusteella syntynyttä osakkeen pörssiarvoa lainoituspäätösten perusteena. Jos osakesijoittajat eivät usko yhtiöön ja sen johtoon, ei siihen yleensä usko myöskään pankki. Olen tätä kautta ollut mukana koneistossa jossa yhteiskuntamme varoja ohjataan hyviin tarkoituksiin. Nyt tuo työ uhkaa valua ulkomaisten yritysten hyväksi.

Comments are closed.

Related Posts