Maapallon vihertyminen hidastaa lämpenemistä merkittävästi

Kevyttä

NASA:n tutkimuksen mukaan joka puolella maapalloa tapahtuva kasvillisuuden lisääntyminen on viilentänyt maapallon ilmastoa 0,2…0,25 astetta. Viilentävä vaikutus perustuu kasvien haihduntaan. Viilentävä vaikutus on ollut eräs syy siihen miksi IPCC:n synkimmät ennusteet eivät ole toteutuneet.

Kasvillisuuden lisääntymiseen on monta syytä:

  • Kasvit tarvitsevat rakennusaineekseen hiilidioksidin sisältämää hiiltä. Lisääntynyt hiilidioksidi tekee kasvien elämän helpommaksi.
  • Ilmaston lämpeneminen on helpottanut kasvien elämää pohjoisilla leveysasteilla
  • Aavikkoalueiden kasvillisuus hyötyy hiilidioksidista omalla tavallaan. Aavikkokasvien ei tarvitse pitää lehtien hengitysreikiä auki. Hiilidioksidia saa riittävästi pienemmänkin lehtihengityksen avulla. Samalla veden haihdunta pienenee ja kasvit selviävät kuivasta kaudesta helpommalla.
  • Meret ovat periodin aikana lämmenneet ja haihduttavat enemmän vettä. Sadetta riittää enemmän jopa aiemmin aavikoituneille alueille.

Kasvillisuus on vähentynyt tutkimuksen aikana (2000-2018) oikeastaan vain Brasilian itäosissa. Tähän lienee syynä ihmisen aiheuttamat muutokset.

Kasvillisuuden lisääntyminen tuo mahdollisuuksia ruuantuotantoon ja elinympäristön biodiversiteetin lisääntymiselle.

Ilmastomuutos nostaa meren pintaa

Ilmastomuutoksen merkittävin ja erittäin hankala haitta näyttäisi olevan merenpinnan nousu.

Lisääntyvät trooppiset myrskyt voivat niinikään olla merkittävä haitta.  Trooppisten myrskyjen lisääntymisestä ei ole vielä tilastollisesti merkittävää näyttöä, mutta mitä ilmeisimmin tätä lisääntymistä kuitenkin tapahtuu. (piksu toimituksen huomio)

 

Lisää tietoa:

  • https://www.nasa.gov/feature/greening-of-the-earth-mitigates-surface-warming
  • https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abb1981
  • https://www.ipcc.ch/

 

Kuvan lähde:  Roman Grac Pixabaystä

 

 

Related Posts