On mahdollista ennustaa pörssin pitkän aikavälin tuottoa

Hussman Funds on blogissaan poiminut mielenkiintoisia tutkimustuloksia USA:n pörssin tuotosta ja sen ennustamisesta. Hussman funds on löytänyt seitsemän tapaa ennustaa pörssin (S&P 500 indeksin) tuotto seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi ja nämä ennusteet toimivat yllättävän hyvin. Oheisessa kuvassa on näiden seitsemän tavan ennuste pörssin tuotolle seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi ja samaan kuvaan on asetettu myös toteutunut tuotto. Käyrät ovat päälekkäin ja ennusteet ovat ainakin menneisyydessä toimineet hyvin.

Seitsemän tapaa ennustaa pörssin tuotto seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi ja toteutunut tuotto (Lähde: John P Hussman)

Tällä hetkellä ennusteet näyttäisivät olevan yksimielisiä siitä, että USA:n S&P 500 indeksi tulee antamaan noin 2,5% vuosituottoa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Mihin näin hyvät ennusteet perustuvat? Ne kaikki toimivat merkittävältä osiltaan samalla tavalla. Jos osakkeiden hinta on edullinen  suhteessa yritysten tuottamaan voittoon, liikevaihtoon ja yritykseen investoituun pääomaan (P/E, P/S, P/B tunnusluvut ovat alhaalla), niin ne ennustavat hyvää tuottoa ja päinvastoin. Näin yksinkertainen periaate on menneisyydessä toiminut hyvin kunhan ennusteperiodi on riittävän pitkä, tässä tapauksessa kymmenen vuotta.

Tämän hetken ennustetuotto, 2,5% vuodessa, kuulostaa alhaiselta ja niin se onkin. Mutta haasteellinen on myös USA:n pörssiosakkeiden arvostustaso. Osakkeiden hinnat ovat muualla maltillisempia ja hyviä sijoituskohteita löytyy maailmalta paljon kunhan sijoittaja on varoo liian kalliita kohteita. Korkealle arvostetut kohteet voivat hyvinkin kallistua edelleen, mutta maltillisemmin arvostetut kohteet antavat pitkällä tähtäimellä yleensä paremman turvan. Kannattaa yleensä ostaa halvalla.

3 thoughts on “On mahdollista ennustaa pörssin pitkän aikavälin tuottoa

 1. Ennuste

  Laitetaan 2,5%/vuosi muistiin ja katsotaan 10 vuoden päästä. Hussman on vasta keksinyt tämän tavan, koska he eivät ole käyttäneet ennustemallia ennen hyväkseen.

  Hommassa on suuri mahdollisuus, että mallit ennustavat menneisyyttä (curve fitting) ei tulevaisuutta. Tuossa kuvassa on Hussman Strategic Growth Fund tuottoOlisi ollut parempi strategia ostaa 10 vuotta sitten USA:n liittovaltion velkapaperi. Se olisi ollut riskitön ja olisi saanut +5% joka vuosi.

  1. Hussmann löytää aina mittarin, joka näyttää romahdusta

   Hussmann on ennustanut romahdusta jo vuosia. Tuon growth fundin tuotto on ollut viime vuosina heikko, koska Hussmann on koko ajan ennustanut romahdusta ja sijoittanut sen mukaan. Toisaalta tulokset kertovat myös että silloin kun oikeasti romahti fundi taisi olla pitkänä?:)

   Susi tulee jossain vaiheessa, mutta Hussman on jo väsyttänyt kyläläiset tähän mennessä huutamalla "susi" jatkuvasti vuosien ajan…

   Nuo nykyiset mittarit ovat kuuluisien arvosijoittajien paleteista poimittuja. Kannattaa kuitenkin huomata että pari vuotta sitten Hussmannin käppyrät perustuivat tekniseen analyysiin ja mitä mielenkiintoisimpaan kirjoon tutkimustuloksia. Kuten Jarno huomauttaa nuo ylläolevat mittarit eivät olleet silloin käytössä.

   1. Kuittaan että yllä oleva kommentti on kirjoittamani

    …. tajusin vasta lähetysvaiheessa, että pitää rekisteröityä.

Comments are closed.

Related Posts