Markkinakatsaus: Eipä katkennutkaan pudotus, vieläkään

Ounastelin – tosin epävarmasti – viikko sitten, josko välipohja olisi jo muutamaksi viikoksi löytynyt, mutta mitä vielä. Trump heilautti taikatwitteriään ja taas kerran rysähti – ja tällä kertaa todella vaikutti siltä, että panikoinnin syy oli se uutisten tulkitsema.

Tämä on sinänsä kuvaavaa markkinoille. Kuten olen usein sanonut, trendit yllättävät kestollaan ja voimallaan. Kesän korvalla funda-analyytikot olivat vakuuttuneita virkeästä markkinakesästä makrolukujensa innostamana. Takana oli pitkä, vahva ja yksitoikkoinen nousu. Psykologisesti siitä seuraa herkästi turvallisuuden tunne – näin jatkuu. Aivan kuten pitkien laskujen pohjalla on vaikea kuvitella käännettä parempaan.

Mutta niin vain vuodenajat vaihtuvat, ja saimme aivan klassisen kesän. Eurostoxx 600 piikkasi 400 pisteessä toukokuussa, ja jo tuolloin sanoin, että rankasti yliostettua vilkuttanutta piikkiä ei ihan heti hätistellä. Ennustin myös, että ennen syksyä saadaan luokkaa kymmenen prosentin monttu (ainakin Euroopassa osinkosyklin vuoksi). Arvion takana oli tekninen analyysi ja kokemus.

Nyt se on jo melkein toteutunut, vaikka olemme vasta elokuun alussa. Europörssit ovat valuneet alas yhtä yksitoikkoisesti kuin ne kevään nousivat – yllättäen hiukan minutkin, koska usein ne tekevät jonkin viikon kestäviä korjausliikkeitä. Kuten kerroin kesällä on jokseenkin mahdotonta tehdä nopeaa kauppaa kuin johdannaisilla ja shortaamalla. Niin tänäkin kesänä, vaikka fundat muuta lupasivat.

Olen myös useaan otteeseen sanonut, että VIX riehantuu muutaman kerran vuodessa osapuilleen nousu- ja laskuveden varmuudella. Odotin VIX:in piikkaavan kunnolla lokakuun tienoilla, koska indikaattorit olivat nousussa. Odotan sitä vieläkin, mutta jo se aika pompun otti – lukema oli korkein tänä vuonna, päälle 17. Luultavasti se ei vuoden korkeimmaksi jää.

http://www.marketwatch.com/investing/index/vix/charts

Ostojen ajoitus on kuulemma mahdotonta. Ei ole. Ota nyrkkisäännöksi vaikka se, että älä osta mitään ennen kuin VIX roiskaisee päälle 15 pisteen, mieluummin 20. Kun sen verran jaksat kytätä ja toimit sitten nopeasti, saat kyllä tilaisuutesi muutaman kerran vuoteen. Muut ajat pysy poissa.

Tämäkin episodi kertoo jäännöksettä, että VIX ei ole ennakoiva indikaattori kuin niille, jotka sen liikkeet tuntevat ja osaavat lukea indikaattoreita. Kun VIX on rauhallinen, markkinat nousevat. Kun se villiintyy, markkinat sukeltavat. VIX ei ennakoi, se on markkinoiden reaaliaikainen käänteinen peilikuva. Osakkeet on myytävä VIX:in mataessa ja ostettava sen kurkottaessa taivaisiin.

Itse käytin jo varmuuden vuoksi tilaisuutta perjantaina muutaman osakkeen tankkaamiseen, ruotsalaisen Investorin ja kotimaisen Aktian (en julkisesti näkyviin salkkuihin). Saattaa ne vielä halvemmallakin saada syksyllä, mutta varmuuden vuoksi nappasin jo kyytiin. Investorin olin myynyt keväällä korkeampaan hintaan, joten keikka kannatti joka tapauksessa. Aktia on uusi salkussani, olin sitä jo jonkun aikaa kyttäillyt. Käteistä on vielä runsaasti odottamassa.

Kun suunnittelet ostoja, älä kuuntele makroanalyytikkojen tuutilullaa siitä, että ongelmia ei ole näköpiirissä – tai että niitä on liikaa, monttujen pohjilla. Aina syitä paniikkiin tulee, ja markkinat ylireagoivat kuten tähän Trumpin ja Pohjois-Korean sapelinkalisteluun. (Niin, syy ei tällä kertaa ollut Kiina vaan naapuri).

Funda-analyytikkojen maailmankuvan mukaan markkinat ovat tehokkaat ja rationaaliset. He eivät juuri huomioi psykologisia tekijöitä, jotka ajavat kursseja liian ylös ja alas – vaikka niin tapahtuu jatkuvalla syötöllä. Tekninen analyysi on ennen kaikkea käyttäytymistiedettä, jota kokemus tukee. Mutta se ei kuulu ekonomistien vahvuuksiin ja yleensä ottaen koulutukseenkaan.

Laskussa ollut kulta otti kuten odottaa sopii noususpurtin VIX:in villiintyessä Trump-shown ruokkimana. Harmittaa, kun en ehtinyt lunastaa voittoa, nyt saa taas odottaa. Ainakin kullan rooli turvasatamana kävi selväksi. Kun epävarmuus painaa päälle, kultaa haalitaan salkkuun, kun raaka-aineet yleensä tulevat sukkana alas. Tämä on hyvä muistaa syksyä odotellessa, jos kuka salkkua haluaa suojata eri keinoin.

Odotan korjausta ylös päästäkseni myymään SDY:n. Se on ollut vakaa, mutta nousut ovat jääneet vaisummaksi kuin odotin. Tavallisesti se on pärjännyt mukavasti indekseille. Niitä ovat ajaneet ylös muut kuin vakaat osinkoyhtiöt. 

3 thoughts on “Markkinakatsaus: Eipä katkennutkaan pudotus, vieläkään

  1. shorttaus?

    Kiitos katsauksista.
    Tuleeko mieleen joku osake/indeksi, jota shorttaisi ennen syksyn alkua?

  2. Vaihtoehtoja on kyllä

    Kiitos ja sori, huomasin kommentin vasta äsken.

    Itse olen shortteina käyttänyt nyt noita Nordnetin bear-johdannaisia, niitähän löytyy moneen markkinaan. Ongelma on vain tässä kohtaa se, että ainakin Euroopassa kurssit ovat jo tulleet aika lailla alas, ja viikko-oskillaattorit ovat ylimyydyn alueella olleet jo jonkin aikaa. Olen jo muutaman viikon odottanutkin korjausta ylös, koska alamäki on jo kestänyt niin pitkään, ja harvoin tässä teknisessä tilanteessa kurssit jatkavat alaspäin käymättä välillä ylempänä.

    VAikka siis edelleen odotan yhtä rysäystä syksyksi. En toki siitä varma ole, kun on näinkin sujuvasti tultu jo alas, mutta ilmeisenä sitä pidän kuitenkin. Mutta varon tosiaan, kun oskillaattorit ovat missä ovat nyt.

    Valikoimaa kyllä on: Dax, Eurostoxx, SP500, OMX. Jälkimmäisin on yleensä reippain liikkeissään, mutta ei se ei aina niin mene, jos Suomessa elpyminen on vauhdikasta. Toisaalta kun pörssit tulevat alas niin kaikki tulevat, suunta on sama joskin mitta jonkin verran vaihteelee. Niin on ollut tässäkin kesädropissa. Tuskin siten maailmaa kaataa, mikä indeksi on kyseessä, jos vain ajoitus osuu.

    https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/nordnetmarkets/certificates.html

  3. Korjaan

    Itse asiassa tuo listan OMX onkin Tukholman indeksi, ei Helsingin. Sama sitäkin kyllä koskee, reunamarkkinana se ottaa yleensä pudotuksessa enemmän kyytiä kuin isot indeksit, ja lujaa se on tullut alas tässäkin dropissa, liki kymmenen prosenttia. Liikkuu vauhdikkaasti sitten toiseenkin suuntaan.

Comments are closed.

Related Posts