Markkinakatsaus: Kovasti tuoksuu kesältä

Vaikka nokkansa ulos pistäessään sitä ei uskoisi, niin pörsseissä alkaa olla jo vahva kesän tuoksu. Ja on sitten makuasia, pitääkö aromia hyvänä vai muuna. Etenkin jenkkipörsseissä uusia huippuja ei tullut tälläkään viikolla. Rieha hiipui jo Nasdaqissakin.

Alkaa vahvasti vaikuttaa, että niitä uusia huippuja ei hetkeen tarvitse ainakaan Atlantin takana odottaa, sillä keskipitkän trendin pohja kurkattiin jo kuukausi sitten. Tavallisesti uudet huiput on jo tässä kohtaa trendiä kiskaistu ja nousu hiipuu. Nyt se jäi junnaamaan vanhoille huipuille. Niistä tuli vastustaso.

Kun indikaattorit samaan aikaa osoittavat pitkän nousutrendin ylikypsymistä, on todennäköisyys laihalle markkinakesälle ja isommalle korjaukselle jossain kohtaa taas vähän suurempi. Sama pätee Eurostoxx 600:an, vaikka siellä teknisesti on tultu vasta ylikuumentuneen markkinan viimeisiin vaiheisiin tulkintani mukaan. Mutta aika roiskauksia niistäkin usein sikiää, joskaan ei välttämättä hetkeen.

Trendisijoittajan kannalta tilanne on vähän hankala, koska siirryin kuukausi sitten osakkeisiin, ja nimenomaan amerikkalaisiin. Nousun odotukset ovat enää kovin matalat, mutta position purkaminenkaan ei vielä tässä kohtaa houkuta. Mitään huolta minulla ei kyseisen paperin suhteen ole pidemmällä tähtäimellä, mutta markkinoiden liikkeiden hyödyntäminen edellyttää ostamista ja myymistä tietyin väliajoin. Muuten ei notkahduksia voi hyödyntää.

Dollari vahvistui euroa vastaan heti 1,10 raapaistuaan kuten odotin. Se kävi jo 1,085 kunnes otti taas nykäyksen ylöspäin. Odotan dollarin vahvistuvan edelleen muutaman prosentin lähiviikkoina.

Vihjasin kuukausi sitten Nikkein olevan hyvä sijoituskohde niille, jotka eivät välitä jenin liikkeistä. Se onkin ollut pörsseistä ihan parhaita tässä kp-trendissä posauttamalla kymmenen prosentin nousun. Toisaalta euro on vahvistunut jeniä vastaan juuri saman verran kuten varoittelin, joten europohjaisen sijoittajan osakkeiden kurssihyödyn söi valuutta.

Ikävänä takaiskuna tuli teknisinä havaintomalleina käyttämäni Market Watch –lehden uudistus, joka on vetistänyt erittäin hyvät graafiset sivut surkeaan muotoon. Tältä ne nykyään näyttävät kaiken datan osalta:

http://www.marketwatch.com/investing/index/nik/charts?countrycode=jp

http://www.marketwatch.com/investing/currency/eurjpy/charts

Saa noista toki tärkeimmän selville, eli kurssikäyrä jotenkin hahmottuu, mutta muuten palvelun taso romahti kuin formulasta olisi riisuttu turbo ja siivekkeet. Yritän löytää paremmat kuvitukset. Sivustoista ei ole sinänsä pula, mutta monilla on sama ongelma ainakaan vähänkään kokeneen teknisen datan tarkastelijan kannalta. Kun esimerkiksi päivän, viikon ja kuukauden sisäinen liike ei näy grafiikasta niin on kuin katselisi jalkapalloa piippuhyllyllä kaulaliinan läpi.

Related Posts