Markkinakatsaus: nousu jatkuu

Olen tavallisesti ajoittanut markkina-analyysini arvioideni mukaan trendien taitteisiin, kuten perusteltua sinänsä on. Teen nyt poikkeuksen, osaltaan tuonnempana selviävistä syistä, osaltaan taas siksi, että tavalliseen tapaan markkinamediassa ja –keskusteluissa kiehuu näkemyksiä laidasta toiseen. Viime päiviin asti karkean suutuntumani mukaan valtavirran arvio on ollut, että Donald Trumpin voiton aiheuttama turbulenssi yltyy kohta uudestaan, kun optimismi hiipuu ja realismi pääsee arvostelukyvyssä niskan päälle.

En allekirjoita näkemystä. Olin toki itsekin kauhuissani Trumpin voitosta jo sijoittajana, koska häneen liittyy niin paljon epävarmuutta ja minun mielestäni vaarallista talouspolitiikkaa etenkin protektionismin ja kauppasotien muodossa. Sillä sektorilla Trump ei ole peruutellut puheitaan, toisin kuin monien muiden teemojen osalta.

Toisaalta kuten aiemmin totesin, politiikan vaikutusta talouden pohjavirtoihin ei pidä liioitella. Tietysti sillä voi olla paljonkin merkitystä, mutta Trumpin kohdalla mihin tahansa rajuihin vaikutuksiin on vielä aikaa, ja moni asia aivan auki.

Esimerkiksi Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen peruuttaminen ei sinänsä muuta mitään vallitsevaan tilaan nähden, muutos vain jää tapahtumatta. Sama koskee EU:n kanssa hierottua sopimusta. Sikäli asiaa ei kannata dramatisoida. Toinen asia on, jos Trump kaivaa repustaan niitä protektionistisia eväitä, mutta se ei onneksi hetkeen tapahdu.

Rahapolitiikassakaan tuskin yllätyksiä tulee ainakaan ikävään suuntaan. Fed kiristää aika varmasti joulukuussa, mutta se on leivottu jo odotuksiin.

On siis kaikki syyt olettaa, että poliittisen spekulaation sijaan tuloskehitys määrittelee pörssien suunnan. Vuoden kestänyt laskumarkkina ja heikentynyt tuloskehitys on Yhdysvalloissa iloisesti pulkassa ja Euroopassakin talous jatkaa mitä ilmeisemmin elpymistä poliittisista vaikeuksista huolimatta. Jo tällä fundamenttiperusteella odotan pörssien jatkavan ylös.

Ja kuten tavallista arvioni perusta on ennen kaikkea tekninen. Indikaattorit eivät viittaa uuteen laskumarkkinaan. Donald Trumpin voitto kyllä aiheutti niiden ennakoiman hurjan rysäyksen futuureissa:

http://www.marketwatch.com/investing/future/sp%20500%20futures/charts?symb=ESZ6&countrycode=US&time=7&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=11%2F25%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=1&lf2=4&lf3=0&type=2&size=2&style=1013

Mutta itse pörsseissä roiskaus tyrehtyi yksinkertaisesti siitä syystä, että futuurikauppaa käydään myös osakemarkkinoiden ollessa suljettu. Niinpä futuurien syöksy, joka kuuluu historian lyhytkestoisimpiin pörssiromahduksiin, ehti laantua osakemarkkinoiden aukeamiseen mennessä. Vain paljon aiemmin avautuneisiin Aasiaan pörsseihin se iski.

Poliittiset myrskyt huomioden on ironista, että jo elokuun lopussa esittämäni ennuste piti lopulta tarkkaan kutinsa korjausliikkeen syvyyden joskaan ei ajoituksen osalta. Totesin tuolloin: ” Jos kp-trendi on taittunut, sen pohja kopsahtanee jonnekin syys-lokakuun vaihteeseen… SP500 pudonnee 2100 pisteen tietämiin, luultavasti allekin. Vanhojen huippujen alla käyminen on aika tavallista pitkässäkin nousumarkkinassa.”

http://www.piksu.net/artikkeli/keskipitk%C3%A4-notkahdus-taisi-alkaa

Ja juuri sinne SP500 koukkasi, joskin kuukautta myöhemmin kuin ennakoin.

http://www.marketwatch.com/investing/index/spx/charts?symb=SPX&countrycode=US&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=11%2F25%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=1&lf2=4&lf3=0&type=2&size=2&style=1013

On tietysti hyvin kiintoisaa ja markkina-analyytikkoa palkitsevaa, että arvio osui tältä osin jokseenkin täydellisesti muun kuin ajoituksen suhteen – vaikka paljon hurjempaankin pörssimyräkkään futuurien tapaan oli tällä kertaa harvinaisen kovat perusteet. Pysäyttikö Trumpin sovinnollinen voittopuhe romahduksen? Vai oliko paniikki alun perin jo ylimitoitettua, vaikka siihen painavia poliittisia syitä olikin?

Mahdoton tietää varmaksi, joka tapauksessa alkuperäinen arvioni piti kutinsa, vaikka kylmä rinki puristi vaalipäivänä omiakin kankkujani. Markkinapaniikki vei kurssit odotukseni mukaan vajaat kymmenen prosenttia alas, ja nousumarkkinan tavan mukaan paniikki oli ohi nopeasti, ja volatiliteetti katosi kuin taikaiskusta. Olin oikeassa siinäkin, että varoitin salkun suojaamisesta pudotuksen ollessa jo kovassa vauhdissa. Kalliiksi olisi käynyt.

Nyt markkina liikkuu taas trendien keskivaiheen tapaan unettavalla tempolla. Tämän odotan jatkuvan kuukauden pari ilman isoja yllätyksiä. Kohta konsensusarviokin tottunee tilanteeseen ja alkaa pitää loivaa nousua normina. Siinä vaiheessa roiskahdus kurkisteleekin taas nurkan takana.

Mutta sen aika ei ole kokemukseni mukaan vielä, vaan keskipitkä trendi on osapuilleen puolivälissä. Samanmittainen nousu on siten edessä kuin takana Trump-myräkän pohjasta. SP500:n odotan nakuttavan 2300 pisteen nurkille, luultavasti jonkin verran yli.

Palaan asiaan viimeistään siinä vaiheessa, kun käänteitä on arvioni mukaan tiedossa. Hyvää viikonloppua!

Related Posts