Markkinakatsaus: Odottelua

Vahvat nousut taittuvat hitaasti, ja niiden huippujen lukeminen on sen vuoksi paljon vaikeampaa kuin pohjien ainakin minulle, koska pohjat yleensä ovat paljon terävämpiä ja heilunta niiden tuntumassa rajua. Nousutrendien huippujen taittuminen on etanoiden kilpajuoksua, silloin kun kyse ei ole korjausliikkeistä. Ne kyllä taittuvat usein hyvinkin jyrkästi, usein lasku alkaa yön yli tapahtuvina kunnon pudotuksina.

Euroopassa taite oireili kuitenkin jo selvästi, kun loppuviikosta indeksit kopsahtivat kunnolla EKP:n tuumailun säestämänä. Vastaliike tuli jo seuraavana päivänä, mutta heilunnan kasvu on taitteen tyypillinen merkki. Euroopassa päiväindikaattorit sukeltavat jo vauhdilla, joten kurssien pitäisi seurata perässä piakkoin.

Jenkkipörsseissä vauhti ei vieläkään taittunut kuin Nasdaqissa, mutta ylikuumentumisen tekniset merkit ovat jo klassiset. Yksittäisissä osakkeissa ei ole helppo löytää ostokelpoisia teknisessä mielessä, joten kohta pitäisi korjauksen tulla. Jotkut isot yhtiöt ovat jo sujutelleet alas, keulassa Apple.

VIX kiskaisi jo viikolla kerran lupaavasti päälle 10, mutta tussahti alas äkkiä. Teknisen tulkintani mukaan VIX on kuitenkin yhä nousussa, joskin sen liikkeet voivat olla hitaita. Näyttää siltä, että korjaus siirtyy pääpiirteissään marraskuulle. (Jos linkki toimii oudosti, näyttäen vaikka toista kohdetta, niin sen pitäisi toimia kirjoittamalla vasemman yläreunan laatikkoon haluttu kohde, kuten VIX.)

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Nyt tietysti harmittaa liian aikaisin ottamani pieni shortti, jonka kuten sanoin otin hiukan pitkästymistäni. Se on aina surkea peruste kaupalle. Aktiivisesti markkinoita seuraavalle tämmöistä tapahtuu herkästi, jos ei ole mahdollisuutta käydä kauppaa yksittäisillä osakkeilla kustannussyistä, kuten Nordnetissa ei ole.

De Girolla ei tosiaan tätä ongelmaa tarvitse tuskailla. Jenkkiosakkeita treidaaville se on todellakin paratiisi. Sieltä löytyy isoistakin yhtiöistä eri suuntaan seilaavia papereita, vaikka valtaosa tietysti liikkuu osapuilleen indeksien tahtiin. Eroja on kuitenkin paljon, mikä tekee kalastamisesta mielenkiintoista ja samalla tietysti paljon paneutumista vaativaa. Eipä tarvitse näkyvässä tulevaisuudessa murehtia vapaa-ajan ongelmia.

Olen perannut viime viikkoina tavallista enemmän jenkkiosakkeita, ja löytänyt useita kiintoisia kohteita niin tekniseltä kuin fundamentaaliselta kannalta. Ovat vain aika työläitä esitellä. Täytyy miettiä, miten asian voisi ratkaista.

2 thoughts on “Markkinakatsaus: Odottelua

  1. Shortin pitäminen

    Aiotko toistaiseksi pitää SP500 shortin?

  2. Aion

    Kyllä sen nyt pidän, kun markkina on ylikuumentuneen merkit täyttävä. 

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija