Markkinakatsaus S&P 500, DAX ja OMXH25

Kuulen kulkusten kilkatusta korvissani. Taitaa olla joulumieltä liikkeellä. Vai hetkinen, ehkäpä tämä onkin varoituskellon kilinää. Nyt täytyy olla tarkkana, ettei mene joulusilli väärään kurkkuun ja koko tienoo ala tuoksua turskalle.

S&p 500 on heilunut hermostuneesti 50dSMA ja 200dSMA välillä odottaen syytä murtautua jompaankumpaan suuntaan. Fundamentit ja vallitsevat pelot antavat huomattavasti syitä arvailla tukitason alapuolelle paluun puolesta. Mikään markkinoilla ei kuitenkaan ole kirkossa kuulutettua. Omaan toimintaani olen raapustanut kaksi lyhyen tähtäimen perusskenaariota. Ensimmäinen on 1220 – 1230 tukitason syvä kokeilu, josta saimme tiistaina hieman esimakua, ja voimalla pomppu ylemmälle tasolle. Mikäli näemme tukitason alapuolella olevien stoppien kalastusepisodin ja voimakkaan pompun tukitason yläpuolelle, olen valmis laittamaan pelimerkkini lokakuun huippujen kokeilun puolesta. Tällöin tavoitetasoni on 1300 – 1350 pisteen välinen alue.  

 

Toinen skenaario on tukitason pettäminen, jolloin marraskuun pohjat tulevat helposti testaukseen. SPY:ssä on nähtävissä kaksi täyttämätöntä gappia pohjilta ponnistettaessa. Nämä tuntuvat kovin houkuttelevilta tasoilta uudelleentuttavuuden teolle.

Mikäli aikomuksena on rakennella yhtään kestävämpää trendiä ylemmille tasoille, onnistuneet pullbackit ja matkan jatko ovat tervetulleita liikkeitä. 65 päivän NHNL indeksi on pysytellyt positiivisella puolella, joka antaa pientä toivoa tervehenkisen kehityksen mahdollisuudesta.

DAX näyttää viihtyvän juuri 5700 pisteen päällä, jonka alapuolelle putoaminen antaisi lisää happea karhuille. Alapuolella odottelee täyttämätön gap. DAX on omasta näkökulmastani tällä hetkellä hieman värittömässä paikassa. Kuvaajan katselu saa lähinnä haukottelemaan.

 

 

OMXH25 seilaa loppukesän ja syksyn haarukassa. Väsyneen näköinen meno saattaa helposti valahtaa aikaisempien pohjien läheisyyteen 1800 pisteen hujakoille. Tämä saattaa tarjota kohtuullisen hyvän riski-tuottosuhteen uusille positioille.

 

Markkina pysynee vielä hyvin haastavana, eikä kulissien takana suurelta yleisöltä piilossa olevat interbank markkinoiden vaikeudet sekä useammassa padassa porisevat taikajuomat vala suurta pidemmän aikavälin uskoa minuun. Kokonaisuudessaan Euroopan pankkisektori on pöyristyttävän heikossa kunnossa eikä velkaongelmaan ole nähtävissä pysyväisluonteista nopeaa ratkaisua.  Tässä voi käydä vielä hassusti ja siksi on syytä pitää ruuti kuivana. On vain nöyrästi yritettävä muistaa, että suuret liikkeet kuuluvat laskumarkkinaan. Kovista nousuista ei saisi humaltua, eikä rankkojen laskujen aikaan kannata heittää hyviä sijoituksia kaivoon. Tämä markkina kaipaisi osakseen hieman joulun taikaa. Saapa nähdä millaiset lahjat pukin kontista tänä vuonna löytyy.

Matias Savolainen

www.matiassavolainen.com

Related Posts