Markkinakatsaus S&P 500, DJ-20, DAX, OMXH25 ja Baltic Dry

Maanantaina jatkui edellisviikon päättäväinen myynti kohti elokuun alun pohjia ja S&P 500 painui päivän päätteeksi piston verran niiden alapuolellekin. NHNL indeksit näyttävät markkinan liikkuvan melko yhdenmukaista marssia alemmille tasoille. Lyhyemmän aikavälin pomppua metsästävän kannattaa tarkkailla 1080 – 1090 tasoa, jolla lyhyen aikavälin chartit alkavat olla melko kovasti ylimyydyllä alueella. En yllättyisi, mikäli tältä tasolta alkaisi löytyä toiveikkaita ostajia ja shortit kaapisivat voitot kotiin ennen uudelleenryhmittymistä. Suurella todennäköisyydellä tämän laskumarkkinan pohjat eivät vielä tässä ole.

DJ-20 indeksi kuvaa kuljetussektoria ja toimii ikään kuin reaalitalouden sykemittarina samoin kuin Baltic Dry -indeksi. Tavarat liikkuvat terveessä taloudessa ja yskiminen täällä saa epäilemään pahemman luokan rytmihäiriötä. DJ-20 on valahtanut vuoden 2010 kesän pohjien tuntumaan. Tällä tasolla flirttailu saa varoituskellot soimaan.

 

DAX ja OMXH25 ovat olleet tämän pulkkamäen laskuvoittajia. Tällä hetkellä kuitenkin vuoden pohjiin on vielä matkaa. Heilunta on kovaa taantumapelkojen sumentaessa sijoittajien katseita. Toistaiseksi sotasuunnitelmana on tarkkailla vuoden pohjia ja käytöstä sen ympäristössä. Edelleenkin ajatus lähiaikoina mahdollisesti materialisoituvasta räväkän laisesta pompusta on pelilaudalla. Kova volatiliteetti tekee markkinoiden rahastamisen selvästi astetta haastavammaksi.

Loppuvuoden suuntaviivoja miettiessäni, tulee mieleen, että S&P 500 saattaisi hyvinkin viettää viimeisen kvartaalin 1000 – 1300 pisteen välissä. Tiedän haitarin olevan todella suuri, mutta aina ei tule muistaneeksi kuinka suuri laskumarkkinoiden volatiliteetti voikaan olla. Ihan vain viihdearvollisesti muutaman DJ-30 indeksin liikkeet vuosilta 1929 – 1932 (eli ihan tuosta melkein viime viikolta).