Markkinakatsaus S&P 500, DJ-30 vs DJ-20, TLT vs DWC ja TLT vs GLD

On helppoa olla sivusta tuomioita huuteleva maailmanlopun ennustaja ja ilonpilaaja. Siltä minusta aina toisinaan tuntuu. Haluaisin ihan todella nähdä keväisen auringon paistavan ja kesän olevan kohta taloudessa ovella.

Osakkeet ovat rallatelleet mukavasti alkuvuonna, tai ihan tarkkaan ottaen syksystä lähtien. USA:n indeksit näyttäisivät piirtäneen käppyröihin nousumarkkinalle tavallisen oloisen korjauksen ja välivaiheen, josta on toivuttu mukavasti. Vuoden 2010 notkonpohjat jäivät alemmalle tasolle, joten teknisesti nousumarkkina on jatkunut ilman suurempaa hämminkiä.

Kesän ja syksyn tunnelmat olivat kyllä jotain aivan muuta. Vaipat jalassa istuskelin katselemassa ennätyksellisen korkeaksi noussutta korrelaatioita osakkeiden sekä eri omaisuuslajien kesken. Nyt kuitenkin on tultu haastamaan ja osin jo kivuttu vuoden 2011 huippujen yläpuolelle. Nousumarkkina ei kuitenkaan jatku ilman korjausliikkeitä. Täysin asiaankuuluvaa olisi nyt ravistella turhaan turvallisuudentuntuun tuudittautuneita sijoittajia pienellä myyntirynnäköllä.

Melko kova korjauskin jättäisi meille tilaa alkaneen nousevan trendin rakenteen säilymiselle. Onko markkinoilla nähtävissä jotain, joka viittaisi lähestyvään korjaukseen vai olenko jälleen istunut vain turhaan ämpäri päässä pimeässä vaatehuoneessa markkinalaskua odotellen?

Eniten silmiini on pistänyt DJ-20 (kuljetussektori) ja DJ-30 indeksin välille syntynyt poikkeama. DJ-20 on taipunut kuun alusta lähtien nöyrästi alaspäin kun isoveli on jatkanut rinta röyhistellen matkaa korkeammalle. Näiden indeksien välille syntynyt divergenssi saa minut hieman kavahtamaan.  Voihan tämä toki olla vain kohonneen öljynhinnan aiheuttamaa hetkellistä taipumista, vai voiko sittenkään? Kyllähän tämä heijastuu koko talouteen.

Syksyllä pohdiskelin lamapuheiden käydessä kuumimmillaan USA:n kumipyöräindeksin kummallista käytöstä. Käppyrä nosteli päätään, kun kaikki kertoivat talouden menevän viemäristä alaspäin. Tuolloin ainakin tavaraliikenne toimi osakemarkkinoita ennakoivana indikaattorina. Pian selviää, onko nyt asia samoin.

Kurkistus tuttuun S&P 500 NH-NL indeksiin väläyttelee ikävähköjä divergenssejä, jotka useimmiten kielivät nousuinnon laantumisesta. Rivit alkavat rakoilemaan ja tarvitaan uudelleenjärjestäytymistä. Se tapahtuu kaikkein parhaiten pienen korjausliikkeen turvin. Divergenssit eivät anna kovin tarkkaa ajoitusikkunaa varsinkaan huippujen kohdalla, mutta melko tavalla luotettavan luonneanalyysin.

En olisi lainkaan yllättynyt, mikäli näkisimme 4-8 % nopeankin liu’un. Etenkin, mikäli S&P 500 ei pääse onnistuneesti 2011 huippujen päälle. Tämä voi hyvinkin rohkaista myynti-intoa.

Olen aina ollut kiinnostunut rahasta ja siitä mihin se liikkuu. Tällä hetkellä minusta näyttää, että olemme vedenjakajavaiheessa, jossa joko korkosijoittajat tai osakeuskovaiset ovat väärässä. Mistä moinen ajatus ponnahti päähän?

Tytärtä viihdyttääkseni tiputin samaan kuvaan TLT:n (pitkä USA:n korto ETF) ja DWC (DJ Wishire 5000 Composite) indeksin. Laaja-alainen osakeindeksin on palannut kesän huipulle, samalle tasolle, josta korkopaperit aloittivat kovan rallinsa. Erikoista vain on, että TLT on edelleen huomattavasti korkeammalla kuin kesällä, vaikka onkin hieman taipunut jo alaspäin. Korkomiehet ovat sitä mieltä, että rahat on syytä pitää turvassa ja samanaikaisesti osakemarkkinat ovat huokaisseet helpotuksesta ja palanneet tasolle, joka vallitsi silloin kun maailmassa ei ollut mitään vikaa.

Joko jompikumpi leiri on nyt väärässä ja korjaa suuntaansa, eli osakkeet laskevat ja korkopaperit pysyvät kalliina tai raha korkopapereista alkaa valua osakemarkkinoille, jolloin osakemarkkinat jatkavat nousua ja TLT valuu vähintäänkin kesän lukemiin tai sen alapuolelle. On tietenkin täysin mahdollista, että kyseessä on myös uuden painotuoreen rahan kaikkia omaisuusluokkia inflatoiva vaikutus, jolloin edelliset aivoitukseni voidaan kipata kivasti ikkunasta kadulle katolta tulevan lumen sekaan.

Kultaa melko hyvin seuraava GLD ja TLT antava samassa kuvaajassa oman kulmansa rahan virtauksiin. On nähtävissä, kuinka tämä parivaljakko vuorottelee voimakkaan korrelaation sekä totaalisten pesäerojen kesken. Lokakuussa 2010 nähtiin kuinka deflaatioon uskovat päästivät irti ja hyppäsivät korkojunasta pois. Samanaikaisesti kulta jatkoi kovaa nousuaan ja TLT sukelsi oikein kunnolla. Tammikuussa 2011 näiden välinen korrelaatio kuitenkin näytti palaneen ja molemmat omaisuuslajit liikkuivat syyskuuhun 2011 asti melko synkronoidusti. Tämän vuoden tammikuun alusta lähtien liike on jälleen erkaantunut.

 

Jatkan ostoslistan kasailua tulevaa notkahdusta varten. Varovaisena kaverina päätän olla juuri nyt hötkyilemättä ja annan markkinan jakaa ensin kortit pöytään ja sitten vasta mietin miten niillä korteilla pelataan.

Matias Savolainen

www.matiassavolainen.com

 

5 thoughts on “Markkinakatsaus S&P 500, DJ-30 vs DJ-20, TLT vs DWC ja TLT vs GLD

  1. tekninen analyysi

    ettei vaan kyse olisi vanhanaikainen eli ns junasta myöhästyminen. tämä voi olla varaslähtö, mutta markkina voi ottaa 10 varaslähtöä ja joku niistä osuu. Käyttämällä teknistä analyysia varmistaa ainakin, ettei ole siinä oikeassakaan nousumarkkinassa mukana alusta alkaen.

    1. ?

      Milläs analyysillä itse mietit ajoitusta, jos et hinna kehityksellä?

    2. Jokainen katselee omia teenlehtiään

      Viitsitkö ihan vielä vähän tarkentaa miten tekninen analyysi estää olemasta mukana?

      Oma kokemukseni on, että kaikki ylianalysointi jättää kelkasta.

  2. Pieni korjausliike markkinoilla on mahdollinen

    Myös minä olen odotellut pientä (esim. 3..5%) korjausliikettä. Teknisen analyysin indikaattorit näyttävät olevan siinä asennossa, että pieni korjausliike voisi hyvin tulla ja silloin on hyvä jos on hieman liikkumavaraa niin että pystyy hyödyntämään korjausliikkeen.

    Tuo mainitsemasi mahdollisuus, että rahan hurja tarjonta inflatoi omaisuusarvoja on todellakin mielenkiintoinen ajatus. Pahimmillaan meillä voi olla vuoden tai parin kuluttua osakekupla. Toivottavasti ei tule mitään ylilyöntejä ja että osakekurssit eivät raketoi liian korkealle. Se olisi yhteiskunnan kannalta haitallista.

    1. Omaisuuslajikupla

      Pelkään pahoin, että edessä saattaa olla rajun oloinen omaisuuslajien inflatoituminen ja todella suuret ongelmat. Näiden kanssa ei auta kuin olla tarkkana ja yrittää rakentaa omaa taloutta niin, ettei keikkuva vene kastelisi ihan koko kaveria.

Comments are closed.

Related Posts