Markkinakatsaus S&P 500, Russell 2000 ja Helsinki

Viimeisten viikkojen ajan on ollut yhä vaikeampaa ja vaikeampaa löytää osakkeita, jotka kulkisivat suurten indeksien kanssa samaan suuntaan. S&P 500 on jatkanut hidasta kipuamistaan ylemmille tasoille samoin kuin Nasdaq Composite indeksi.

Pienemmistä yhtiöistä koostuva Russell 2000 indeksi teki huiput helmikuun alussa ja on sen jälkeen taipunut sivuttaisliikkeen jälkeen alemmaksi. Russell 2000 indeksi on ehdottomasti heikoimmassa kunnossa. Indeksin osakkeista yhä suurempi joukko tekee uusia 20 päivän pohjia päivittäin. NL low määrä onkasvanut tasaisesti helmikuun alusta saakka ja kiihdyttänyt vauhtia kuun vaihduttua.

 

S&P 500 indeksissä on nähtävissä kasvava uusien 20 päivän pohjien tekijöiden kerho, vaikka indeksi on pitänyt pintansa isojen nimien voimalla. Russell 2000 indeksin ja S&P 500 indeksin hintakehityksien välillä on nähtävissä selkeä poikkeama.

Nousut hiipuvat tyypillisesti kun nousevien osakkeiden määrä vähenee ja yhä useampi osake lähtee laskuun. Indeksi voi kuitenkin nousta vielä yllättävän pitkään vaikka indeksin osakkeiden liike rapautuisi voimakkaasti. Vaikka ulkoisesti potilas näyttää vielä terveeltä, on tarkemmissa tutkimuksissa havaittavissa vakavia vaaranmerkkejä.

S&P 500 indeksi on tanssahdellut koko 2000-luvun ajan tärkeää roolia näytelleen 1370 pisteen ympäristössä. Muutamia viikkoja sitten kirjoitin tämän tason olevan oman mielenkiintoni kohde. Mikäli täällä vauhti hiipuu ja negatiivisten divergenssien vallitessa tehdään false breakout, riski on suuri, että näemme syvemmänkin notkahduksen. Tällä hetkellä olisin hyvin varovainen, sillä nousujunan vauhti hiipuu ja matkustajat poistuvat vaunuista. Ilmeistä on, että tarjoiluvaunussa alkaa seuraava kattaus ja siellä päävärinä on punainen.

 

Suuri raha poistuu useimmiten ensin pienemmistä papereista ja reuna-alueilta ja viimeisenä vasta vahvoista nimistä. Toistaiseksi kaava on ollut sama tälläkin kertaa. Helsingin pörssi on valunut viimeiset kaksi viikkoa hiljalleen alemmaksi osuttuaan vastustasoon. Toistaiseksi OMXHP indeksi on vielä 20dEMA yläpuolella ja syntynyt kuvio näyttää vielä aivan terveeltä lukuun ottamatta heikon näköistä MACD histogrammia. Mikäli Saksa ja USA eivät näyttäisi liikkeeltään niinkin epäilyttäviltä, kuin mitä ne tällä hetkellä näyttävät, pitäisin Helsingin setuppia jopa otollisena ostopaikkana ja tulevaa yritystä ylöspäin todennäköisenä. Tällä hetkellä kuitenkin epäilen alempien tasojen kokeilua, mikäli suurten indeksien kunto jatkaa rapautumistaan USA:ssa. 

Helsingin pörssi on ollut Saksaa ja USA:ta huomattavasti heikompi sillä 20 viikon liukuva keskiarvo on vielä 40 viikon liukuvan keskiarvon alapuolella, toisin kuin DAX ja S&P indekseissä. Tämä lisää epäilystäni OMXHP:n taistelukestävyydestä, mikäli myynti-into tulee muotiin maailmalla.

Auringon paisteesta huolimatta tänään listalleni kertyi käytännössä pelkkiä shortti kandeja. Kertoo kenties enmmän minusta kuin markkinasta.

Kohti kevättä ja aurinkoa ystävät,

Matias

 

 

Related Posts