Markkinamietteitä S&P 500, OMXHPI, TLT & BDI

Katselen ikkunasta näkyviä vuoria ja yritän kasata ajatuksiani. Vuosi on vaihtunut ja uusi vuosi on alkanut aivan samoilla nuoteilla kuin aikaisempinakin vuosina – rallilla.

S&P 500 in ponnistanut 1400 pisteen tukitasolta vastustasolle, samalla kun 20 päivän NH-NL indeksi on saavuttanut nääntymystason, josta useimmiten seuraa joko indeksin liikkeen lepo tai pullback. Toistaiseksi on menty tanssikortin mukaan ja liike on taantunut aivan vastustason alapuolelle. Onko tämä vain kyykistelyä ennen uutta hyppyä? Tähän saamme vastauksen juuri alkavan tuloskauden myötä. Onko näköpiirissä 2009 alkaneen osakenousun jatkuminen vaikka makrotason ongelmat ovat suurempia kuin missään vaiheessa tähän asti?

Kotipoikaamme, eli OMXHPI indeksiä katsellessa näyttää siltä, että toistaiseksi ainakin kaikki nousevan vahvan markkinan tunnuspiirteet ovat voimissaan. Vastustaso yrittää pidätellä liikettä, mutta antaa periksi ja muuttuu tukitasoksi. Näin nouseva trendi syntyy ja näin on nytkin käynyt. Tällä hetkellä ollaan aivan uuden tukitason yläpuolella ja tästä sormenmitan päässä yläpuolella on vanha avoin GAP, joka voi toimia vastustasona.  Nouseva trendi on voimissaan, mutta antaa viitteitä levon tarpeesta.

USA:n pitkää bondi ETF:ää TLT:tä kasellessa tulee mieleen, että nyt saattaisi olla tämän kaverin pompun vuoro. Ollaan vain tukitasolla ja yläpuolella on gap. Tämä tietenkin olisi ikävä uutinen osakeihmisille, sillä silloin näkisimme suurella todennäköisyydellä taakse vetoa indekseissä. Ei kuitenkaan kannata hötkyillä vaan miettiä itselle sopivat paikat mennä mukaan peliin ja hyödyntää parhaiten luettavissa olevat tiedonmuruset.  Itselleni tulee mieleen katsella osake longeja sillä aikaa kun TLT käy täyttämässä gapin. Kuitenkin ruudullani on yllättävän paljon hyvän näköisiä shortti kandeja. Näihin ajattelin mennä pienin paloin kiinni ja silloin, kun markkinat ovat iloisella tuulella ja setupit näyttävät sopivilta.

Vanha uskollinen ystäväni Baltic Dry indeksi makoilee varsin ikävän näköisesti viime vuoden pohjien tuntumassa. Onko tämä tukitaso, jolta ponkaistaan vain merkki siitä, että reaalitalous on aivan polvillaan?

Ymmärrän sen, että maailma on varmastikin pelastettu ja kaikki menee hyvin tänäkin vuonna, mutta siitä huolimatta tavoiteltaessa recovery-huippua 2008 rojahduksen jälkeen, minulle nousee kysymyksiä mieleeni siitä, onko maailma todellakin nyt niin hyvässä asennossa, että osakkeille on luvassa hyvää ja kestävää kyytiä. Mihin se perustuu, nopeutuvaan talouskasvuun Euroopassa, Yhdysvalloissa sekä Kiinassa? Mikä täällä toimii ajurina? Paraneeko työllisyys, paranevatko palkat, onko lainoitus helpottumaan päin? Vai onko ajurina ainoastaan vastapainettu raha, joka etsii yösijaa?

 

Terveisiä Las Vegasin auringon alta, jonne olemme siirtäneet elintoimintojemme keskuksen ainakin toistaiseksi.

 

Matias

 

www.matiassavolainen.com

 

 

Related Posts