TA: Voihan gäp ja tekninen analyysi, osa 2 taustaa ja pohjustusta tulevalle

Tekninen analyysi pyrkii löytämään ihmisten käyttäytymisestä jotain ennustettavuutta, kuten osassa 1 kommenteissa pohdimme

Ei ihmistä voi kuitenkaan millään yhdellä mittarilla mitata, ei Jarno ole millään tavalla sairas vaikka lämpöä olisi 37,1 astetta, käyn vain ylikuumana. Täytyy katsoa myös kurkkuun ja kuunnella keuhkot jotta voidaan enemmän tilasta kertoa. Näin on vaikka olisi niin kiva sanoa, että gäppiä yksinkertaisesti katsoen saat 60% ennustevoiman. Tämä 60% ennustekyky tarkottaisi, että vuodessa pääsisin rikkaammaksi kuin Buffett. En pääse, etkä pääse sinäkään. Ei kaikista voi tulla maailman rikkaimpia vaikka moni yrittää rikastua tällä haaveella. Ei homma noin mene vaikka Amazonista löydät 16 283 artikkelia sanalla millionaire. Moni yrittää tulla miljonääriksi kertomalla kuinka tulla miljonääriksi.

Tutkin gäppiä tilastollisesti, minulla on nähkääs mittaamisesta innostunut luonne ja haluan saada jonkun edun muihin nähden. En katso yksittäistä osakettta koska niille voi tapahtua kaikenlaista mielenkiintoista. Alla olevassa kuvassa piirsin Lehman Brotherssin kursikehityksen ja vertasin sitä S&P 500 indeksiin. Tämän jälkeen tapahtui mielenkiintoista, siitä joskus toiste.

 

Joskus laskulla on syynsä ja silloin se yleensä yllättää sijoittajat. Tätä ei näe historiakursseista. Mutta suurten indeksien laskuilla suurin syy on kuvitelma yritysten tuloksien romahtamisesta ja joskus oikeasti tuloksien lasku. Uskon määrän näkee historiallisista P/E luvuista, sen oikean sentimentin. Lopetetaan jaarittelu.

Määrittelen nousevan gäpin sellaiseksi, että edellisen päivän korkein arvo on matalampi kuin tämän päivän matalin arvo. Merkitsen näitä päiviä kirjaimilla G0, G1… Pystyn ostamaan vasta G2:n avauksesta eli arvolla GO2 .

Laskin DAX-indeksistä, että välillä 26.11.1990 – 7.1.2013 tapahtui näitä ylöspäin gäppejä 656 kappaletta eli lähes 30 kertaa vuodessa. Nämä eivät ole harvinaisia tapahtumia. GO2 ja GC2 keskimääräinen erotus oli käytännössä nolla ja jakauman muoto alla olevan kuvan mukainen:

 

Tämä oli tiedossa ja arvattavaa, että yhdellä mittarilla emme saa ennustevoimaa. Ei lääkärilläkään ole terveysmittaria joka kertoo, että terveytesi on 78%. Jos jollakin lääkärillä sellainen on, niin häntä ei kannata uskoa. Älä usko myöskään sellaista sijoitusneuvojaa joka kertoo että hänellä on sinulle vaurastumisen salaisuus, 'only for you'. Sen salaisuuden saat korvausta vastaan. Työtä tekemällä voi saavuttaa edun, mutta se vaatii työtä.

Osassa kolme jatkamme tutkimista. Se ilmestynee viikon kuluessa.

3 thoughts on “TA: Voihan gäp ja tekninen analyysi, osa 2 taustaa ja pohjustusta tulevalle

 1. Aukko alaspäin tai Aukko ylöspäin.

  Hyviä "gäppejä" eli "aukkoja" kaupankävijälle ovat sellaiset, jotka kääntävät trendin. 

  Esimerkiksi ”Aukko Alaspäin” – on trendinvastainen kaupankäyntitapa. ”Aukko Alaspäin” soveltuu lyhyeksimyyntilanteeksi, kun markkinoiden pääsuunta on vahvassa härkämäisessä trendissä tai  heikossa härkämäisessä trendissä Tässä tilanteessa myydään lyhyeksi pääosin osakkeita, jotka ovat vahvassa nousutrendissä, mutta jotka osakkeet ovat juuri tehneet täyttämättömän aukon alaspäin, eli pudonneet ”yön yli” eli edellisestä kaupankäyntipäivästä selkeästi aukolla alaspäin aamun avauksessa ja eivät sitten enää pysty päivän aikana nousemaan edellisen päivän alimmalle hinnalle asti. Lyhyeksimyynti tehdään aukkopäivän jälkeen, jos hinta on silloin aukkopäivän matalimman arvon alapuolella.

  Vastaavasti "Aukko Ylöspäin" on toinen trendinvastainen kaupankäyntitapa.  "Aukko Ylöspäin" soveltuu ostotilanteeksi, kun markkinoiden pääsuunta on vahvassa tai heikossa karhumaisessä trendissä. Tässä tilanteessa ostetaan  pääosin osakkeita, jotka ovat vahvassa laskutrendissä, mutta jotka osakkeet ovat juuri tehneet täyttämättömän aukon ylöpäin eli nousseet "yön yli", eli edellisestä kaupankäyntipäivästä selkeällä aukolla ylöspäin aamun avauksessa ja eivät sitten enää pysty päivän aikana notkahtamaan edellisen päivän  korkeimman arvon alapuolelle. Osto voidaan tehdä aukkopäivän jälkeen, jos hinta on silloin aukkopäivän korkeimman arvon yläpuolella.

  Trendin kääntymisen todennäköisyys aukon tapauksessa kasvaa, jos "aukko alas" on selvästi nousevan 50:n päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella tai "aukko ylös" on  laskevan 50:n päivän liukuvan keskiarvon alapuolella.. 

   

   

   

   

  1. Gäp käytännössä

   Hienoa, että Kari Laakso selitti, miten tavallinen piensijoittaja voisi gäpistä hyötyä. Taloussivustoilta etsimme sekä tietoa taloudesta ja yhtiöistä, että myös vinkkejä ostojen ja myyntien ajoitukseen. Gäpi olisi minulle edelleen vain gäpi – Kari Laakson kirjoituksen jälkeen meikäläinenkin kiinnostui seuraamaan tulevia aukkoja ja katsomaan, miten kurssi siihen reagoi. Kiitos Kari Laaksolle tästä! 

  2. Gäp

   Gäpeillä on monia mielenkiintoisia sovelluksia joista valtaosaa ei ole testattu tai niitä ei ole haluttu testata. Testaan nuo Karin antamat esimerkit ja muutaman muunkin, että ovatko ne historiassa toimineet. Pörssin aikasarjoja on varmasti eniten tutkittu kaikista maailmassa olevista aikasarjoista. Niin paljon, että monet tilastollisesti merkitsevät anomaliat johtuvat varmasti vain sattumasta. Jos vaadimme 95% varmuutta, eli sitä että 19/20 tapauksista sopii näihin rajoihin, niin tutkittaessa 100 satunnaisluvulla generoitua indikaattoria saamme keskimäärin 5 indikaattoria jotka ovat tilastollisesti tuottavia. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole, koska ne ovat satunnaisluvulla tehtyjä.

Comments are closed.

Related Posts