Markkinamutinoita S&P, TLT, MCD, ACI, ANR, PCX & DAX

Osakemarkkinoiden ollessa yliostetulla alueella, viesti voi olla joko huipun synty, tai viesti todella vahvassa kunnossa olevasta osakemarkkinasta. Tällä hetkellä USA:n indeksit ovat puskeneet päättäväisesti läpi vastustasoista ja kunnioittaneet alla olevia tukitasoja. Saman aikaisesti S&P 500 indeksin NHNL lukemat ovat pysyneet positiivisina. Maaliskuun alun notkahdus laukaisi ostosignaalin NHNL indeksissä ja nousu on jatkunut vahvana. Todennäköistä on, ettei liike ole eleettömän yhdensuuntaista. Mikäli kasvavaa myynti-intoa ilmaantuisi, on 1370 pisteen taso merkittävässä roolissa. Tällä hetkellä näyttää häkellyttävän mahdolliselta ajatus siitä, että S&P 500 saattaisi kivuta kokeilemaan vuoden 2007 huippuja. Tämä ajatus ei ole vieraillut kovin vakavasävyisenä aikaisemmin, mutta nyt se kummitellut päässäni jo muutaman viikon ajan. Joko tarvitsen uudet lääkkeet tai sitten olemme siirtyneet nousumarkkinan kolmanteen vaiheeseen. Molemmat vaihtoehdot käyvät minulle.

 

Joulukuussa pohdiskelin TLT shorttia ja tavoitteeni oli alla olevan GAP-tason täyttyminen. Pitkä odotus palkittiin ja tavoite tuli täyteen. Tosin nyt näyttää siltä, että matka alaspäin on vasta alkanut. Uutena tavoitteena ovat huomattavasti alemmat tasot 95 tuntumassa sekä pidemmän aikavälin tavoite 2011 pohjilla.  Tietenkin tämänkin idean toteutuminen on sattumaa ja tekninen analyysi antaa vain tavan miettiä mahdollista riski-tuottosuhdetta. Ei se mikään ennusteväline ole vaikka niin jotkin haluavat sen tulkita.

Aikaisempi mäkkäri shorttikin sai osakseen karhunkämmentä ja osake laski arvaillulla tavalla. Mielenkiintoista on nähdä miten MCD käyttäytyy täytettyään yläpuolella olevan gapin.

USA:n hiilisektori on saanut käpälää oikein kunnolla viimeisen vuoden aikana. Tämän perusteella näyttäisi siltä, että talous on menossa viemäristä alas tai sitten pian lyhyeksi myyjät alkavat kotiuttaa voittoja ja sektorirotaatio toteutuu. Toisinaan on hyvä antaa rakkautta vihatuille. Omat suosikit täällä ovat ACI, ANR ja PCX.

Saksan DAX on juossut kuun alun dropin jälkeen aivan kuin huomista ei olisikaan. Tämä vaikuttaa joko aivan nousukiiman viimeisiltä ostoilta tai sitten aivan täyslaidalliselta short squeezilta, jonka 7000 pisteen ylitys on laukaissut. Yläpuolella siintää 7400 pisteen taso sekä 2011 huiput 7600 pisteessä. En yllättyisi vaikka 7400 tulisi peliin yllättävän nopeasti. Suuri arpa heitetään mikäli huiput tulevat testatuksi. Aikaisempi vastustaso tulisi toimia tukitasona seuraavan myyntiaallon iskiessä naamalle.

Todennäköistä kuitenkin on, että tämäkin hilpeä nousu päättyy kyyneliä tirskauttavaan korjaukseen. Tuleeko se tänäkin vuonna kevään vaihtuessa kesäksi vai vielä lumen ollessa maassa, sitä en tiedä, enkä ryhdy arvailemaankaan. Ainoa asia, jota on syytä tehdä, on pitää huoli siitä, että saadut tuotot eivät vaihda etumerkkiä kun vääjäämätön droppi tapahtuu. Lieneekö juurikin tuo tuleva korjausliike se, joka laukaisee keskuspankkien lainaprintterit uudelle raville. Mene ja tiedä.

Yhden asian olen ainakin pannut merkille. Markkinoiden pohtiminen näillä sivuilla teknisessä valossa on tarjoillut selvästi poroja pöydälle, joita jotkin lukijat sitten ovat saaneet sieraimiinsa. Tämä on itsestään selvää kun uskomme eri totuuksiin. Valitettavasti en osa olla sisäsiistimpi ja tästä syystä näitä teknisen analyysin kautta levinneitä poroja on tulevaisuudessakin levällään. Pyynnöistä huolimatta en ole ajatellut tehdä tilastollista vertailua näiden ajatusteni pitävyyden osoittamiseksi. Eihän minun oikeassa tarvitse olla, ajatellakseni. Jokainen voi itse seurata menevätkö ne osakkeet arvailujen mukaisesti vai eivät. Varmaa on että aina eivät mene, mutta joskus menevät. Sellaista se arvailu on. Ennustetyökaluksi en ottaisi mitään muuta kuin kristallipallon mutta riskien hallinnan apuvälineenä hintakuvaajaan kurkistaminen on kuitenkin osoittautunut käyttökelpoiseksi, sillä joskus kaikkien suosima osake voi päätyä kuten Estman Kodak. Nollaan.

 

Matias

 

Related Posts