Markkinoiden tehokkuus on iso vitsi – tapaus bitcoin
Otsikko viittaa nobeleillakin palkittuun teoriaan, jonka mukaan markkinat ovat niin täydellisen tehokkaat, että arvopaperit on aina oikein hinnoiteltu. Markkinatoimijoidenkin on siten oltavat täydellisen älykkäitä ja matemaattiset talousmallit hallitsevia – myös minun, käynhän arvopaperikauppaa. En tietääkseni täytä kyseisiä kriteereitä, ja harva muukaan kokemukseni mukaan, aika moni minua vähemmän jopa. Mutta näin teoria menee, muuten se ei olisi mahdollinen edes teoriassa.
Aiheeseen liittyvistä anekdooteista hilpeimpiin lukeutuu bitcoinin kurssiralli parin viikon aikana. Olen sen sukellusta ennustellut, viimeksi viikko sitten, ja nyt se iski kuin tilauksesta – eikä ihme. Harvoin jos koskaan olen nähnyt tekniseltä kannalta yhtä ylikuumentunutta kohdetta. Onko kierre lopullinen, itse ainakin toivon niin, sen näkee sitten.
https://www.tradingview.com/chart/?symbol=BITSTAMP:BTCUSD
Kymmenien prosenttien heitot ylösalas parissa päivässä eivät oikein täytä rationaalisen täystehokkaan markkinan kriteeriä minun silmääni. Vielä vähemmän sen puolesta puhuu oheinen uutinen: juomayhtiön kurssi pamahti taivaaseen, kun se vaihtoi nimensä vihjaamaan lohkoketjuteknologiaan. Kiinassa on tehty hurjia kurssinousuja samalla tempulla: koiranruokafirma vaihtaa nimensä viittaamaan tietoteknologiaan niin johan rysähtää pörssissä. Ilmeisesti täydellisiltä markkinatoimijoilta on kuitenkin jäänyt jokunen rahoitusteorian läksy lukematta spekulaation kiireessä.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/SbdVAZL4
Minua kiinnostaisi kovasti tietää, miten tehokkaiden markkinoiden teoreetikot ynnäilisivät bitcoinin ja muiden videopelirahojen oikean hinnan suhteessa oikeisiin rahoihin? Osakkeiden hintaperusteiden laskeminen on ymmärrettävä joskin erittäin vaikea yhtälö, koska muuttuvia ja ennalta arvaamattomia tekijöitä on valtava määrä – tosin tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan näin kai ei voi olla, miten muuten hinnat voisi tehokkaasti laskea.
Joka tapauksessa, kuinka hinnoitellaan erehtymättömillä malleilla kryptorahan kaltainen arvo(ton)paperi? Koodijono, joka ei tuota kassavirtaa, jolla ei ole muuta takaajaa ja käyttöarvoa kuin käyttäjien (kovaa kyytiä romahtava) luottamus sen toimivuuteen? Jota ei voi haistella tai maistella, tehdä koruja, mäjäyttää sillä kalloon rähisevää naapuria? Arvopaperiksi sitä kuitenkin tulkitaan, johan sille on perustettu johdannaismarkkinatkin.
Kysyn siis tehokkaiden markkinoiden teorian kannattajilta ja tuntijoilta: mikä on bitcoinin oikea hinta tässä ja nyt? Miten se lasketaan? Ja jos hinta ei ole kohdallaan nyt – tai ollut sitä viikko sitten – niin miten se on mahdollista täydellisen tehokkailla markkinoilla?
Bitcoin ei parin sadan miljardin taseella ole erikoistapaus, koska sillä käyvät kauppaa ilmeisesti jo vähän kaikki keskeiset markkinatoimijat. Nordnetin mukaan Pohjoismaissa sillä spekulointi on jo ohittanut isoimpien yhtiöiden osakkeet.
Jos markkinat eivät ole tehokkaat – kuten itse väitän ja pidän kurssimyrskyn ansiosta todistettuna – yhden sen osan kuten bitcoinin suhteen, niin miten ne voivat olla tehokkaat yleensä ottaen? Samat säheltäjät siellä ostavat ja myyvät markkinoiden kaikilla alueilla.
Leppoisaa joulua kuitenkin kaikille koulukunnasta riippumatta!
Buffet ja bitcoin
Sijoittajamestareiden mestari on samaa mieltä:
https://www.marketwatch.com/story/heed-warren-buffetts-warning-bitcoin-is-pure-fomo-2017-12-26
Heikki
Niin myös Morgan
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/morgan-stanleyn-analyytikko-tylyna-bitcoinin-todellinen-arvo-voi-olla-nolla/dumKkBT7
Markkinat tosiaan tehottomat, mutta Bitcoin oma lukunsa
Olen samaa mieltä, että markkinat ovat tässä tarkoituksessa kaukana tehokkaista. Bitcoin ei ole kuitenkaan mielestäni hyvä perustelu sille, koska sen arvoa ei voi määritellä samoin perustein kuin osakkeiden. Tämä virkkeesi on myös perusteeton:
”Markkinatoimijoidenkin on siten oltavat täydellisen älykkäitä ja matemaattiset talousmallit hallitsevia – myös minun, käynhän arvopaperikauppaa.”
Miksi kaikkien tulisi olla? Riittäisi, että jotkut olisivat. Sehän se koko pointti on: että ei voisi päästä ylituottoihin omalla päätöksenteollaan. Mutta ongelma on, ettei mikään toimija ole täydellisen älykäs – ei likimainkaan.
Mikäli kiinnostaa, tässä aiheesta 7 vuotta sitten kirjoittamani juttutrilogia :
http://valmismaa.blogspot.fi/search/label/tehokkaat%20markkinat
Kiitos ja yksi vastakommentti
Kiitos kommentista ja etenkin erittäin kiintoisasta artikkelisarjastasi, Johannes. Olen sen kanssa jotakuinkin täsmälleen samaa mieltä, ja suosittelen kaikkia lukemaan sen, jos aihe kiinnostaa.
Kyllä bitcoin minusta sikäli istuu tehokkaiden markkinoiden kritiikkiin, että se on osa markkinoita varsin suurella vaihdolla. Vaikka se ei ole osake, jonkinlainen hinnanmuodostuksen malli ja teoria sitä ostavilla täytyy olla, eiväthän he sitä muuten ostaisi. Toisaalta on lukematon määrä arvovaltaisia sijoittajia, jotka eivät siihen koskisi kepilläkään, koska pitävät sitä arvottomana.
Jos markkinat olisivat tehokkaat, niin minä, Warren Buffet ja moni muu olisimme raskaasti väärässä, koska bitcoinin kurssi olisi oikea rajusti heiluessaankin, ja sen hurjan nousu perusteltua. Samat markkinatoimijat bitcoinilla kauppaa käyvät kuin muillakin markkinoilla. Ei kahden sadan miljardin dollarin volyymi ole nappikauppaa. Toimijoilla on käsituys kohteen arvosta. Itse odotan sen paljastuvan arvottomaksi.
Siteeraan juttuasi yhdestä kohdasta (voisin siteerata vaikka kuinka monesta):
” Toisaalta toimijoiden lisääntyessä paikoittainen typeryyskin voi ainakin periaatteessa lisääntyä, kun sijoituksissa mennään sopuleina joukon mukana.”
Tämä on keskeisiä syitä markkinoiden suuren mitan ylilyönteihin. Etenkin markkinoiden ylikuumentuessa kuplien aikana mukaan työntyy runsaasti uusia sijoittajia, joiden toimintaa ohjaa kurssien liike enemmän kuin mikään muu informaatio. Sellainen markkina on varmasti hyvin tehoton. Juuri bitcon ja myös teknokupla osoittavat sen.
Heikki
Todella mukava kuulla, että pidit juttusarjasta!
Kiitos palautteesta, ja todella mukava kuulla, että pidit juttusarjasta! Olisi kiva saada sille tosiaan enemmänkin lukijoita. Monelle blogiini eksyvälle se lienee turhankin pitkä ja raskassoutuinen.
Niin, ehkä halusinkin tuolla Bitcoiniin liittyvällä kritiikillä todeta lähinnä sen, että Bitcoin-markkinoiden volatiilisuus ja vaikea ennustettavuus ei ole vielä merkki siitä, että perinteiset osakemarkkinat olisivat tehottomia. Paras vertailukohta lienee kulta, johon kaiketi myös harvemmin viitattu markkinoiden tehokkuudesta puhuttaessa. Mutta muilta osin onhan se tosiaan totta, että markkinoiden tehokkuudesta tai tehottomuudesta voi yhtä lailla puhua Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen (kuten myös sen kullan) kohdalla, vaikka arvonmuodostus onkin paljon puhtaammin spekulatiivista.
Paransin juttusarjan navigoitavuutta
Kiitos muuten myös sikäli juttusarjalleni antamastasi palautteesta, että kun kävin katsomassa sitä, huomasin, että kaikkien kolmen jutun lukeminen ei ollut kovin käyttäjäystävällistä – joltakulta voisi jäädä jopa huomaamatta juttusarjan jatko-osat. Tein tuohon nyt parannuksen lisäämällä ensimmäisen kahden osan loppuun linkit seuraavaan osaan. 🙂
Hyvä!
Eipä mitä, mukava jos oli apua.
Pitkien juttujen lukeminen ei ole tosiaan järin suosittua, kertookoon se nyt mistä kertoo…
PS osakkeista
Ja olemme varmaan osapuilleen samaa mieltä siitä, että osakemarkkinat eivät ole toki täysin tehottomat, ja talouden suuntaa ne näyttävät varsin tehokkaasti. Mutta tehottomuuttakin löytyy syistä, joita itse perinpohjiin erittelit. Minulla on muutama muukin peruste sille, kuten kasvuosakkeiden krooninen yliarvostus, mutta siitä tarkemmin joskus toiste.