Markkinakatsaus: Hypestä ensimmäiset ilmat pois

Markkinaviikko keinui muuten jokseenkin laimeasti, mutta iso tapaus oli tietenkin bitcoinin rysähdys, jota jo viikko sitten maalailin tulevaksi. Eipä siihen kauan mennyt. Indikaattorien perusteella sitä osasin odottaa, mutta tämmöisen pyramidihuijauksen kohdalla tietysti on mahdoton tehdä rationaalisia arvioita edes teknisen analyysin perusteella kuin summittain.

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Onko se nyt menoa bitcoinille? Toivottavasti. Tällaisesta pelleilystä ei ole kuin harmia paitsi rikollisille ja tietysti niille vilunkipettereille, jotka ovat sillä omaisuuden tienanneet. Luultavasti he nyt katsovat ajan kypsäksi voittojen lunastamiseen. Jos nämä suuromistajat – joilla on suurin osa bitcoineista – työntävät pelimerkkinsä markkinoille kuten järkevää heidän kannaltaan olisi, kurssi syöksyy ja pienemmät spekulaattorit ryntäävät myymään myös pelastaakseen edes rahtusen typerästä seikkailustaan.

Minusta bitcoinin oikea kurssi on 0,00 missä tahansa oikeassa valuutassa, mutta tuskin se sinne ihan hetkessä pyrähtää. Alamäestä voi joka tapauksessa tulla pitkä, oli lopullinen tai ei. Kun bitcoin edellisen kerran loikkasi hysteerisessä spekulaatiossa ensin ylös aina 2013 loppuvuoteen asti ja sitten aloitti syvän sukelluksen, kesti se puolitoista vuotta ja nakersi kurssista noin 80 prosenttia. Eiköhän se kelpaa odotushorisontiksi tälläkin kertaa. Tosin toivon kurssin päätyvän lopulta sinne oikeaan arvoonsa.

Kulta, jonka nousua olen odottanut jo viikkoja, alkaa herätä. Luultavasti bitcoinin ja muiden leikkirahojen rysähdys siirtää taas rahaa perinteiseen vaihtoehtosijoitukseen eli kultaan, joten eipä muuta kuin odottaa. Jos nousu nyt lopulta pääsi vauhtiin, kestänee se usean viikon.

Pörssien viikon vaatimattomiin liikkeisiin en nyt puutu, mutta ensi viikolla yritän ehtiä perkaamaan Yhdysvaltojen indeksien ylikuumentumista teknisen historian näkökulmasta. Sieltä löytyy aika kiintoisia pointteja tulevaisuuden kannalta.

Leppoisaa joulua, tonttuilkaa vapaasti!

2 thoughts on “Markkinakatsaus: Hypestä ensimmäiset ilmat pois

Comments are closed.

Related Posts