Mitä pitkäaikaisia lopputuloksia raskaalla sijoitusomaisuuden verotuksella on aikaansaatavissa
Veckans Äffärer lehden lokakuun 2012 numerossa 40 oli tilastoituna kaikki Ruotsalaiset miljardöörit (SEK) vuodelta 2011 suuruusjärjestyksessä rikkaimmasta köyhimpään sisältäen omaisuuden arvioidun arvon ja asuinpaikan.
Miljardöörejä oli 108 henkilöä, joista 41:n kotipaikka oli Ruotsin ulkopuolella.
Miljardöörien yhteenlaskettu omaisuuden arvo oli 1 168 MSEK, josta ulkomailla asuvien osuus oli 668 MSEK eli 57 % miljardöörien omaisuudesta.
Pääasiallinen syy ilmiöön on Ruotsin menneisyydessä soveltama ankara pääomatuloihin kohdistunut verotus myös varallisuus ja perintöveron muodossa. Ruotsi on nyttemmin luopunut varallisuus- ja perintöverosta, mutta vahinko on tapahtunut, eikä kerran ulkomaille siirtynyt varallisuus palaa Ruotsiin.
Tilaston perusteella ei valitettavasti voi laskea Ruotsin veromenetyksiä, jotta voisi vertailla veropakolaisuudesta Ruotsille aiheutuneita veromenetyksiä suhteessa siihen verokertymään, joka on aikaansaatu muita maita ankarammalla pääomaan kohdistuneella verotuksella.
Nyt Suomi pyrkinee lisäämään veropakolaisuutta uudella osinkojen verotuksella.
Ari Neuvonen
Osakesäästäjien Keskusliitton hallituksen jäsen
Mitä OSKL on tehnyt osinkoverotuksen kohtuullistamiseksi?
Ilmeisesti Matti Vanhanen on palkkansa Perheyritysten liiton puheenjohtajana ansainnut kun lobbaus on onnistunut näin hyvin.
Keinotekoisten yritysmuoto-, prosentti- ja liikevaihtorajojen asettaminen (niin että yrittäminen ja omistaminen eivät ole ratkaisevia vaan ratkaisevaa on se, onko kyseessä henkilöyritys vai osakeyhtiö, omistaako 3% vai 30% ja onko nettovarallisuus jonkin tietyn eurorajan yli tai alle) johtaa jäykistyneeseen yritysrakenteeseen ja jäykistää myös yhteiskuntarakennetta. Mieleen tulee merkantilismi ja tapulikaupungit.
Kun palstalle kirjoittaa OSKL:n jäsen ja vielä näin hyvästä aiheesta niin on pakko kysyä: Mitä OSKL on tehnyt osinkoverotuksen kohtuullistamiseksi ?
Mielestäni tuo hallituksen isku
oli eniten isku pörssi-instituutiota vastaan, koska nyt erityisesti listatuista yrityksistä tulevista osingoista tullaan maksamaan ankarimpia veroja. Tätä vastaan voi taistella ottamalla yritykset pois pörssistä. Veikkaan, että lista puolittuu kolmessa vuodessa.
Jos oikein ymmärsin, yllä laskeskeltiin että vasta 130.000euron tulolla osinko on palkkaa edullisempi. Jos osinkojen verotus edelleen kiristyy niin toinen (ehkä hypoteettinen) ilmiö voi olla, että esim. Elisa palkkaa 220.000 pienintä omistajaansa "omistusperusteiseen" työsuhteeseen, jossa heidän osuus voitoista maksetaan palkkana. Tämä johtaisi siihen, että näille pikkuomistajille jäisi omistuksestaan enemmän käteen. Jos muutkin käyttäisivät tätä niin toinen mielenkiintoinen tulos olisi, että suomen ~3miljoonan henkilön työvoimalla (?) olisi yhteensä luokkaa 5miljoonaa (?) työsuhdetta.