Miten kannattaa sijoittaa USA:n osakemarkkinoille?

Kokeneilla osakesijoittajilla on usein se näkemys, että ”suora” osakesijoittaminen kohdemaan markkinoille olisi paras tapa hyvää menestystä etsittäessä.  Suorien osakesijoitusten säilytyskustannukset ovat kansainvälisissä ”nettipankeissa” nolla. Niinpä ”suorasijoittamisen” kulut ovat optimaaliset, mutta osakevalinnat USA:n laajoilla markkinoilla eivät ole helppoja runsaan tarjonnan vuoksi. Koska hyviä ja kiinnostavia yrityksiä on tuhansia, osakevalinnasta saattaa tulla ylivoimaisen vaativa tehtävä jopa ammattilaisellekin.

Oman kokemukseni perusteella olen päätynyt toimialakohtaiseen lähestymistapaan, koska:

 • eri toimialat altistuvat kilpailulle hyvin eri tavoin
 • sellaisia toimialoja kannattaa suosia, joihin muutkin sijoittajat suhtautuvat myönteisesti
 • sellaisia toimialoja kannattaa suosia, joita taloussuhdanteet suosivat
 • sellaisia toimialoja kannattaa suosia, joilla kilpailu on vähäistä tai jossa kärkiyritykset ovat selvästi muita edellä
 • sellaisia toimialoja kannattaa suosia, joiden menestyjät ovat pörssimenestyjiä osoittaen hyviä tuottoja
 • sellaisia toimialoja kannattaa suosia, joiden ennustettavuus tai ns. läpinäkyvyys on parasta
 • sellaisia toimialoja kannattaa suosia, jotka kulloinkin ovat kuluttajien ja suuren yleisön suosiossa

Kannattaa tutkia toimialamallilla muutaman toimialan suurimpia tai kiinnostavimpia  kärkiyrityksiä. Pitää tehdä parhaimmista ”yritysanalyysi”, tuottojen vertailua ja kilpailija-vertailua valintaa helpottamaan. Kukin voi taaplata tyylillään ja löytää omat oikotiensä tiedon lähteille.

Googlaamalla voi melko helposti selvittää yrityksen tuloskehityksen ja tuottojen ansaintamekanismit ja tulosajurit. Kun vielä tutkii yrityksen viimeiset uutiset, vuosikertomukset ja tuloskatsaukset sekä –ohjaukset, on jo aika pitkällä yrityksen päätietojen selvittämisessä omatoimisesti. Näillä tiedoilla kokenut osakesijoittaja  pääsee jo aika pitkälle osakkeiden vertailussa ja valinnassa.

Keskeinen vaatimus mihin tahansa yritykseen sijoitettaessa on osakkeen tuottoanalyysi eli toisin sanoen verrataan osakkeen menestystä USA:n tärkeimmän osakeindeksin S&P 500 tuottoon. Jos yrityksen tuotto voittaa selvästi S&P 500 indeksin, niin kohteen valinta näyttää ainakin tilastollisesti järkevältä.  Teknisen analyysin avulla kannattaa katsoa vielä onko osake hetkellisesti yliostettu tai ylimyyty oston ajoittamiseksi. Dokumentoimalla valinnan perusteet voit myöhemmin tarkistaa niiden osuvuuden ja saa palautteen menetelmän toimivuudesta.

Tiedon hankintaa voi tehostaa ostamalla analyytikkojen tietoa yrityksistä, sillä se on varsin kohtuuhintaista. Olen itse sitä kokeillut ja  kokemukset muutaman vuoden ajalta ovat hyvät. Muutamalla sadalla dollarilla saa erittäin tasokkaan palvelun vuodeksi. Sen avulla pääsee käsiksi ammattilaisten laatimiin yritysanalyyseihin, jotka ovat parhaita työkaluja USA:n osakevalintoja mietittäessä.

3.2.2017  Tapio Haavisto

Kirjoittaja on ollut 16 vuotta ammattisijoittajana, josta suuren osan juuri USA:n osakemarkkinoilla. Minulla ei ole mitään sidonnaisuuksia koti- tai ulkomaisiin pankkeihin tai rahoitusalan yrityksiin, koska haluan olla täysin puolueeton asiantuntija.

tapio.haavisto@siop.fi                           Suomen Sijoittajaopastus                                           www.siop.fi

One thought on “Miten kannattaa sijoittaa USA:n osakemarkkinoille?

 1. Sijoittaminen USAn markkinoille

  Yksi hyvä vaihtoehto on liittyä jäseneksi BetterInvesting-kerhoon. Noin 100 dollarin vuosimaksulla saa käyttöönsä hyvän SSG Plus-analysointityökalun, jonka avulla on helppo tarkastella yhtöiden historiaa ja tehdä ennusteita. Tämä työkalu on ollut myös Ruotsin osakesäästäjien Hitta Kursvinnare-ohjelman pohjana.

  http://betterinvesting.org/public/default.htm

  Täältä SSG:n testiversio:

  http://ssg.betterinvesting.org/trial/ssgplus.aspx?studyid=11193220&sk=28128

   

Comments are closed.

Related Posts