Nokian kanssa saa hetken huokaista

 

Nokian tulosraporttien alla ovat suomalaiset sijoittajat kärsineet epidemiaksi levinneestä  kummallisesta kutinasta, jossa sormi syyhyää hiiren nappulalle tekemään toimeksiantoa pörssissä. Seuranneiden päivien aikana kutina on muuttunut usein tutinaksi. Sijoittajan ilme ja jutut kertovat, kuinka Nokian on käynyt. Näin on tapahtunut niiden keskuudessa, joilla on ollut suuri positio kyseisessä firmassa.

Kotimainen kännykänvalmistaja on ollut juuri se firma, joka on opettanut meille ärsyttävän säännön: osta huhuista, myy uutisista. Opetusta olemme saaneet kantapään kautta: karmaisevatkaan uutiset eivät ole saaneet valtaosaa sijoittajista myymään Nokiaansa, vaan olemme selittäneet, että ”kyllä se siitä pian toipuu, onhan se alansa suurin edelläkävijä, markkinat vain ylireagoivat”. Viime aikoina pienikin huhu siitä, että joku ulkopuolinen ostaisi koko Nokian, on pompauttanut osakekurssia. Järkevää sijoittamista on ollut Nokian kanssa vaikea harrastaa.

Sijoittamisen ei pitäisi olla urheilua, mutta urheilijakansana olemme salavihkaa ajautuneet  urheilemaan  Nokiamme kanssa. Tätä urheilulajia katselemme epäuskoisina kuin mäkihyppyä: ainahan me olemme pärjänneet, ei tämä näin voi mennä. Mäkijoukkueen valmentajia on viime vuosina vaihdettu, mäkijoukkueen rahat ovat lopussa eikä uutta huippuhyppääjää  ole syntynyt. Sama on tahti Nokiassa: uuden vetäjän, Stephen Elopin, valmennusopeissa on sulattelemista, kassa on tyhjentynyt ja Meego-alusta lopetti uransa. 

Nyt saamme hetken huokaista. Äsken annettu positiivinen tulosvaroitus tietää sitä, ettei Nokia voi lähteä tulosjulkistuspäivänä jyrkkään laskuun. Julkistettava tieto myötäilee samaa positiivista linjaa. Oliko Janne Ahosen paluupäätös mäkijoukkueen ”positiivinen tulosvaroitus”?  Olen ilahtunut molemmista varoitukssista, mutta en erityisen innostunut.  Hyvä tulos 4Q12:lla johtui ennen kaikkea NSN:n hyvästä kannattavuudesta. NSN sai aikaan kolmannen perättäisen vuosineljänneksen, jolloin liiketoiminta on kannattavaa. NSN on liikevaihdolla mitattuna iso osa Nokiasta, mutta aika epäolennainen. Tiedossa on, että NSN irtautuu lähivuosina Nokiasta. Lumioiden vaatimaton myynti saatiin laskemalla vanhojen 800 ja 900 mallien hintoja reippaasti, joten Lumioiden volyymissa ei ole kummoista katesisältöä. 

Itse Nokiakaan ei pompi riemusta, sillä yhtiö totesi, että tämän vuoden ensimmäinen neljännes on viime vuodenloppua hankalampi. Viime aikojen raketoimisen takana näyttää olevan enemmänkin toivon palaaminen sijoittajien keskuuteen. Onhan se hyvä, että Nokia solmi operaattorisopimuksen China Mobilen kanssa viime joulukuussa. Yhtenä kurssikäänteen syynä saattoi olla vahingonilo siitä, ettei Apple ollut onnistunut solmimaan sopimusta China Mobilen kanssa. Nokialla on operaattorisopimus myös China Telecomin kanssa. Sopimukset eivät ole sama kuin tulevat myyntiluvut. Nokian puhelinmyynti on ollut edelleen vaatimatonta. Viime vuoden lopun koko puhelinmyynti oli reilut 86 miljoonaa laitetta. Vuotta aiemmin lukema oli 114 miljoonaa puhelinta. Jopa Lumia-puhelinten 4,4 miljoonan laitteen myynti on vaatimatonta verrattuna Nokian aiempiin älypuhelinmyynteihin  tai kilpailijoiden kymmenien miljoonien myyntilukuihin. 

Kun sellainen jättiläinen kuin Samsung alkoi aikoinaan nostaa osuuksiaan kännykkämarkkinoilla ja panostaa tuotekehitykseen toden teolla, oli helppo arvata, että se onnistuu. Tulevaisuudessa nousee keltainen vaara. Kiinalaiset tulevat vielä ryminällä ja uudet laitteet ällistyttävät sekä ominaisuuksillaan, että hinnoillaan. Jopa taiwanilainen tietotekniikkayritys Asus suunnittelee oman Windows Phone 8 -malliston markkinoille tuomista, Sitten on taas aika kutinaan ja tutinaan. Siihen menee kuitenkin vielä muutama vuosi. Tämän vuoden aikana voimme keskittyä Nokiaan ja siihen, täyttääkö Lumia markkinoiden odotukset.  Kaikki mahdollisuudet siihen ovat olemassa. Vai toivooko joku, että Microsoft ostaisi sittenkin koko Nokian ja pääsisimme kaikesta jännityksestä – en pidä tätäkään vaihtoehtoa mitenkään pois suljettuna.  Nokia julkistaa vuoden 2012 neljännen neljänneksen tulostietonsa torstaina, 24. tammikuuta 2013 noin klo 13.00. 

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä