Öljyn hinta on määrännyt sijoitusmarkkinoiden suuntaa

Öljyn hinnan kehitys on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut merkittävästi sijoitusmarkkinoihin.

Oheisessa FRED:n tuottamassa kuvassa on hyvätuottoisten yrityslainojen (BB- luokka) korko ja öljyn hinta (WTI- luokka).  Öljyn hinnan putoaminen alle 45$ tason aiheutti paniikin. Öljyyn sidoksissa olevien yritysten konkursseja pelättiin ja hyvätuottoisten yrityslainojen korko nousi 4,5% tasolta 7% huipputuottoon. Öljy-yhtiöt joutuivat maksamaan vielä paljon tätäkin suurempia lainakorkoja ja tilanne oli joidenkin velkaantuneiden liuskeöljy-yhtiöiden osalta ajautumassa katastrofiin.

Pörssikurssit reagoivat 7% korkotasoon rajusti. Pörssikurssit putosivat maailmanlaajuiseen kuoppaan helmikuun alussa kun öljyn hinta oli alimmillaan ja korkotaso korkeimmillaan.

Öljyn hinnan helmikuusta alkanut tapahtunut toipuminen toi tervetulleen helpotuksen. WTI laatuisen öljyn hinta on tällä hetkellä jo 45$/barreli ja hyvänlaatuisesta Brent laadusta (pohjanmeren laatu) maksetaan jo 50$ barrelihintoja. Tällä on ollut vaikutusta sekä yrityslainoihin että pörssikursseihin. Pörssit ovat toipuneet ja korot laskeneet lähes normitasolle. Öljyn hinta ei ole enää sijoitusmarkkinoiden kehitystä määräävä tekijä vaan eräs hyödyke, jolla on nyt järkevä hinta. Nyt täytyy keskittyä arvioimaan muita asioita kuten yritysten toimintaa ja maailmantalouden tasapainoon vaikuttavia muita tekijöitä. 

Related Posts

Salkun rakenne

Piksun ammattilaisten omat henkilökohtaiset salkut esittelyssä

Piksun analyysit osion viisi salkkua tarjoavat julkisuuteen oikeiden ammattilaisten henkilökohtaiset salkut:

SERGION LISTA

”Sergion lista” keskittyy pohjoismaiden ja USA:n markkinoille.  Sergion listalle valitaan yrityksiä, jotka saavat hyviä

Salkun rakenne Sijoittaminen

Vahvan taseen omaavat yritykset ovat kriisinkestäviä

Suomalaisten yritysten kriisinkestävyydestä saa vertailukelpoista tietoa tutkimalla Piksun ”TYÖKALUT -> TASETIETOJA”  osiota. Suhdeluvut, kuten omavaraisuusaste, maksuvalmius, liikearvosuhde, nettovelkaantumisaste ja nettovelkojen suhde markkina-arvoon antavat tietoa erityisesti