Tuulen tupa

Kirjoitusvuorossa: Juha Kasanen

Suuri tanskalainen merelle tuulivoimaloita rakentava yhtiö valmistelee parhaillaan listautumisantia. Yhtiön ajatuksena on rakentaa tuulivoimalapuistoja mm. Englannin rannikolle. Tuulivoiman tuottajille on Englannissa luvattu miltei 200 euron sähkön hinta megawattitunnilta lähivuosiksi, ja vielä kymmenen vuoden päästäkin takuuhinta, joka on yli 100 euroa megawattitunnilta. Sähkön markkinahinta tällä hetkellä on pari kymppiä megawattitunnilta. Tuulivoimalla tuotetun sähkön todelliset kustannukset analyytikon mukaan ovat noin 100 euroa megawattitunnilta.

Eikö ole aika erikoinen yhtälö? Tuulivoimalla tuotettua sähköä tuetaan tässä tapauksessa noin 180 euroa megawattitunnilta, siis yli viisi kertaa nykyistä markkinahintaa enemmän. Erotuksen maksaa kuluttajat verojen muodossa. Listautuvan yhtiön bisnesidea perustuu lähes pelkästään veronmaksajien tukeen. Tuulivoimaloilla on samanlainen bisnesidea myös Euroopan muissa kolkissa. 

Tukieurot ovatkin sotkeneet koko Euroopan sähkömarkkinat. Perinteiset sähköntuottajat ovat helisemässä. Juuri kukaan ei pysty tuottamaan sähköä kannattavasti nykyisellä markkinahinnalla. Eonin ja Fortumin osakurssit kyntävät syvällä. Kuitenkin miltei joka torpasta sammuvat valot, jos perinteiset sähköyhtiöt lopettavat tuotantonsa, varsinkin tyynenä pakkaspäivänä.

Yhtälö on niin omituinen, että luulisi ettei se voi jatkua maailman tappiin. Kuluttajilla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa tukieuroja uusille tuulivoimapuistoille loputtomasti. Hyvää tarkoittava ympäristöhanke onkin kääntynyt päälaelleen.  

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.