Öljytuotteet

Sain edellisistä postauksesta niin huonot arviot, että päätin tehdä huomattavasti tärkeämmästä aiheesta postausken eli energiamaailman muutoksesta.

Petroolituotteiden maailman ykkönen on ollut pitkään Saudi-Arabia, mutta ei ole enää. Yhdysvallat meni ohitse EIA:n tänään julkaiseman datan mukaan (http://www.eia.gov/cfapps/ipdbproject/IEDIndex3.cfm).

Lokakuussa 2012 Yhdysvallat ohitti Saudi-Arabian ja ei tarvitse olla kauhean pätevä ennustajam että rako kasvaa. USAsta tullee 10-20 vuoden sisällä energian viejä ei tuoja. Se tuottaa paljon taloudellisia uusia mahdollisuuksia USAlle ja OPECille sekä Venäjälle suuria ongelmia. Samaten Persianlahden strateginen merkitys vähenee, kuten myös öljyn vaikutus talouteen. Tämä muutos johtuu tietenkin liuskekaasusta ja tuon dramatiikan näkee hyvin tuosta sinisestä viivasta kun liuskekaasu alkoi yleistymään. Tämä on tuottanut USAan huomattavan paljon hyvin palkattuja työpaikkoja ja supistanut vajeita. 

2 thoughts on “Öljytuotteet

 1. Yllytetään lisää, entä

  Yllytetään lisää, entä potaska?

  Eikä se edellinen huono ollut, hyvää perustietoa, mutta kiinnostukset taitavat olla muualla nykyään tai todetakkoon, että onneksi ovat. Nokia ja siihen liittyvät asiat jäävät hiljalleen taka-alalle. Behaviorismi ollut esille viime aikoina ja suomalaisten on aika tajuta home bias ja familiarity.

 2. Saudeilla hätä kädessä

  Prinssi Alwaleed on myös varoittanut että saudeilla on nyt korkea aika vähentää talouden riippuvuutta öljystä. Voi olla vaikea saada viestiä läpi. Jos mukava elämä öljymiljardien avulla on pyörinyt monta vuosikymmentä on epämukavien viestien kuunteleminen lähes mahdotonta. Suljetaan silmät ja toivotaan parasta.

   

  P.S. Onko suomessa sama ilmiö "kuollut puu" bisneksessä (paperiteollisuus) ja "kuollut puu" mediassa (vrt Sanoma oy)?

Comments are closed.

Related Posts