Omat Rahat: Hyödyketrendejä seuraamaan

Luin mielenkiinnolla Antti Ilmasen: Expected Returns: An Investors guide to harvesting market returns – kirjaa. Ahaa-elämyksen tuotti havainto että useamman eri strategian käyttö samanaikaisesti lisää hajautusetua. Jos toinen juuri nyt on huono , niin toinen saattaa tuottaa hyvin.

Osakesalkun kohdalla noudatan lähinnä arvostrategiaa jolla kirjankin mukaan menee heikosti laskusuhdanteessa. Mielenkiintoinen havainto oli että trendiä seuraavan strategian korrelaatio arvostrategian kanssa oli hyvin pieni, ja että k.o. strategia toimii erityisen hyvin raaka-ainemarkkinoilla. Perusstrategioita oli valita salkkuun kolme eniten noussutta hyödykettä pitkäksi ja kolme eniten laskenutta hyödykettä lyhyeksi.

 

Päätin osakesalkun taalaposition keventämisen yhteydessä siirtää vapautuneita varoja hyödykkeisiin, Mutta mihin? Koska nämä positiot toimisivat lisähajautuksena ei ehkä kuutta hyödykettä tarvita. Päätin näin aluksi etsiä kaksi hyödykettä salkkuun. Mieluummin käytän futuureja koska ne ovat selkeitä, ja näistä kirjan oppien mukaisesti pisintä juoksuaikaa.

Amerikkalaisissa futuuripörsseissä yhden erän hinta on melkoinen, puhutaan tasosta 100000$ joka on minulle melko paljon yksittäiselle positiolle, vaikka nämä ovatkin vivutettuja, eli omaa rahaa tarvitaan vain pieni murto-osa. Eurooppalaisissa hyödykepörsseissä tuntuu olevan yleensä pienempiä pörssieriä, 10 …30 k€, jotka sopisivat meikäläisen kukkarolle paremmin. Katsastelin näitä tarkemmin.

Ilmasen tutkimusten mukaan tuleva nousutrendi korreloi viimeisen vuoden trendin kanssa, jos viimeinen kuukausi jätetään pois. Viimeisen kuukauden muutoksen kanssa ons ensijaan negatiivinen korrelaatio.Myös rullaus voitolla eli backwardation korreloi tulevan nousun kanssa. Bakwardation tarkoittaa että pidemmän juoksiajan futuurisopimus on halvempi kuin lyhyen, jolloin samalla rahalla saa suuremman hyödykemäärän. Päinvastaista nimitetään taas contangoksi. Eli ideaalihyödyke pitkään positioon on noussut vuoden aikana, laskenut viimeisen kuukauden aikana ja sillä on rullausvoitto. Lyhyeen positioon taas päinvastoin.

Päätin kuienkin lyhentää trendikatsastusväliä puoleen vuoteen jotta käännetapauksissa reaktio muutokseen olisi hieman nopeampi. Yllämainituista pörssestä en löytänyt selkää tapausta pitkään positioon. Enemmän tai vähemmän hyvin lyhyeen positioon sopivia kyllä löytyy. Alla valitut:

Futuuri Koodi Juoksuaika Kurssi -7 kk Kurssi -1kk Muutos Rullaus Positio
Kakao CN2 Jul 12 2356 1929 -18.12% Contango Lyhyt
Maissi EMAH2 Mar 12 230.01 213.01 -7.39% Contango Lyhyt

(Kuvassa "continuous"-versiot eli aina lyhin voimassa oleva juoksuaika)

Aikomus on nyt tarkastella tilanentta uudellen n. kuukauden välein, jolloin positiota voi vaihtaa. Toki päällä on myös trailing stop jonka asetin aluksi 7% yli alkukurssin täydellisten katastrofien välttämiseksi.

Mielenkiintoista nähdä miten käy! Tuliko annettua pirulle pikkusormi vai tehtyä viisas hajautus? Hieman absurdia on ajetella että olen nyt myynyt 10 tonnia kaakaota jota minulla ei ole….

Yksi pitkä positio olisi kyllä vielä hyvä saada – pitkä-lyhyt trendinseuraus-strategian hyvä puoli on mielestäni että se ei ota kantaa talouden kehitykseen.

Onko tulossa nousu vai taantuma? Ei hätää kunhan on trendi johonkin suuntaan.

Related Posts