Omat rahat: katsaus 2010/07 I

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa +3.2%, alusta (27-05-2010) +0.6%

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana: Ei salkkutapahtumia

Kun salkun kaksi suurinta positiota (KNOW IT ja venäjänrahasto) ovat olleet vastaatuulessa, niin pienempien positioiden pääasiassa positiivinen kehitys ei ole auttanut. Herra markkina ei ole ole Homo Ecomicukselle tässä kuussa kovin suopea 🙁

Q2-tuloksia alkoi virrata. KNOW IT julkaisi puolivuosiraporttinsa joka kurssireaktion perusteella (-6.3%) oli pettymys. Osakekohtainen tulos laskikin hieman 2.82 SEK (3.08). Arvostustaso (p/e 10 osinkotuotto 3.8%) on silti mielestäni edelleen varsin kohtuullinen eikä anna aihetta keventää positiota.

Know IT:n löysin 2008 screenatessani Tukholman pörssistä matalan p/e luvun osakkeita. Alle 10 p/e yhdistettynä tasaiseen liikevaihdon ja tuloksen kasvuun osinkojen kera tuntui melkein liian hyvältä ollakseen totta… tässä täytyy olla jokin koira haudattuna. Tarkemmassa tutkinnassa tästä pääasiassa julkiseen sektoriin keskittyneestä IT-konsultista ei kuitenkin mitään kummempaa löytynyt. Joten ei kun ostamaan silloiseen n vajaan 6€ hintaan. Ajoitus oli silloin tietenkin mahdollisimman huono, juuri ennen "suurta pankiikkia". Vuonna 2009 kurssit olivat puolittuneet, mutta koska arvostustaso oli silloin jo lähes naurettava ostin keväällä 2009 lisää, tällä kertaa erittäin edulliseen n. 3€ hintaan. Sen jälkeen kurssitaso onkin noin tuplaantunut, joten kokonaistuotto on ollut n. 35% plus osingot. Tämä on muuten se samainen yhtiö johon suomalainen Atine group on sijoittanut.

Yksi kompa arvostustasoa laskiessa on. Yritys kasvaa jatkuvin yritysostoin, jolloin maksun välineenä käytetään yhtiön osakkeita. Oskkeiden määrä lisääntyy siis jaktuvasti. Siinä syy miksi voitto ja osakekohtainen tulos eivät oikein tunnu täsmäävän.

Salkun nousija (2vko): DNO +13.4% 

Ei näkyvää syytä nopeaan hinnannousiin. Pörssikauppa olikin hetken poikki 13-06 nopean nousun takia.

Salkun laskija (2vko): Marine Harvest -4.6%

Lohen hinnan lasku ilmeisesti huolestuttaa edelleen.

Näkymiä:

Taalan vahvistuminen pysähtyny ja kääntynty laskuun. Euron ja taalan välillä on lähinnä kysee siitä kumpi on vielä hiekompi koska molemmilla talousalueilla on ongelmia. Taalana heikkeneminen antaa nyt mahdollisuuden tankata lisää jenkkiosakkeita. Ruotsin kruunu on vahvistunut entisestään ja lähentelee pitkän aikavälin keskikurssia ei syytä erikoisesti tankata ruotsalaisia yrityksiä enää. Punta jatkaa vahvana.

Nyt voisi tankata Johnson&Johnsonia lisää…

Related Posts