Omat Rahat: katsaus 2010/09 II

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa +3.1%, alusta (27-05-2010) +12.0%

Hyvin menee mutta menköön…Hongkongin sijoitukset kehittyneet hyvin huolimatta HKD heikentymisestä. Valuuttaheilahtelut taas voimistuneet …mahdollisuuksia siis tarjolla halpoihin ostoksiin. Tällä kerralla sattui salkkuun myös pikavoitto

 

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Nokia:
Painoa vähennetty. Potentiaalia kyllä on, mutta lyhyellä tähtäimellä on vaikea nähdä nousua. Europainoa pitää vähentää – parempiankin kasvutarinoita on näköpiirissä.

Myyty FLSmidht: Liikevaihtoohjeistus melko heikko, nousupotentiaali pieni. Vähentää europositiota (DKK lukittu Euroon).

Myyty Olam international: Lyhin sijoitus toistaiseksi…Olam julkisti käyvänsä fuusioneuvotteluja, jonka seurauksena kurssi pomppasi. Pikavoitto kotiin koska tällaisissa tapauksissa piktään aikaan ei päästä takaisin "business as usual"-tilaan. Kurssin määrää nyt muut tekijät kuin yrityksen busneksen kehitys.

Uusina salkkuun:

Shenzou international: Vaateteollisuuden alihankkija joka on kasvanut jonan varmuudella. Liikevaihto noussut keskimäärin 23%/a viiden vuoden ajan. p/e: 7.7, p/cash flow: 6.4, dividend yield 3.7%. Alihankkijoissa on aina riskinsä, päämiehet vaihtavat toimittajaa helposti toiseen, mutta arvostusluvut puhuvat puolesta.

Ishares Peru (EPU): Raaka-ainepainotteinen pörssi jossa arvostustaso kohdallaan (p/e keskimäärin 14.8). Kehitys ollut viime aikoina tasaisen positiivinen.

Muuta merkittävää:-

Salkun nousija (2vko): 361 degrees +7% 

Salkun laskija (2vko): Great wall motor -5%

6 thoughts on “Omat Rahat: katsaus 2010/09 II

  1. Välittäjä?

    Heipä hei

     

    Mitä välittäjää käytät? Esim. päästäksesi Hong Kong:in pörssiin?

    1. Saxo bank

      Hei,

      Käytän Saxo bank:ia välittäjänä juuri siitä syystä että käytettävissä on niin suuri joukko markkinoita, mm. Hongkong, Singapore, Australia, … ja tietenkin normaalit euroopppalaiset ja amerikkalaiset pörssit. Tähän mennessä varsin toimiva ja jopa melko edullinen välittäjä.

  2. Ulkomaan osinkojen de-facto verotus

     

    Asia josta tuntuu olevan vaikea saada tietoa, on se, kuinka paljon todellisuudessa ulkomailta maksettuja osinkoja verotetaan. Omistan vain suomalaisia ja ruotsalaisia osakkeita, ja Ruotsin verottaja pidättää kiltisti verosopimuksen mukaisen 15 %, josta sitten itse maksan Suomen verottajalle erotuksen. Mutta taas kuulemma saksalainen, tanskalainen, norjalainen verottaja ottaa enemmän (esim. 25 %) ja saat itse nähdä lisävaivaa (erillisellä hakemuksella) saadaksesi veroja takaisin. Tuo menee suhteellisen hankalaksi jos omistaa pieniä määriä tietyn maan osakkeita.

    Kommentteja tästä aiheesta omien todistettujen kokemustesi pohjalta olisi mukava kuulla. Erityisesti kiinnostaa pohjoismaat, Saksa, Ranska, UK, USA. Entäpä esim. Telefonican ADR USA:ssa ?

    Terveisin osinkosijoittaja.

    1. Ulkomaisten osinkojen verotus

      Joo, tämä on aika kimurantti juttu. Verohallinnon julkaisussa 50.10 todetaan:

      Ulkomaisen osingon kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa hyvitysmenetelmällä. Ulkomaille
      maksettu tulovero on kokonaisuudessaan hyvityskelpoista, vaikka osa osingosta olisikin Suomessa
      verovapaata. Ulkomaista veroa hyvitetään kuitenkin aina enintään osingosta Suomessa menevää veroa
      vastaava määrä

      Eli et maksa ainakaan lisää veroa jos olet maksanut ulkomaille korkeamman kannan mukaan kuin Suomessa.

      Jos puhutaan omakohtaisista kokemuksista niin seuraavia löytyy toistaiseksi:

      Ruotsi: Kuten osinkosijoittaja kertoo. Pidätetään maksettaessa 15%. Verotuksen yhteydessä maksat erotuksen Suomen verottajalle

      Norja: Vero 15%, verosopimus 15%. Toimii samoin kuin ruotsalainen osinko

      Viro: Vero 0%, verosopimus 15%.  Ilmeisesti suomalaisia sijoittajia rankaistaan virolaisia kovemmin. Toimii samoin kuin ruotsalainen

      Tanska: Joo tämä onkin mielenkiintoinen. Vero 28%, verosopimus 15%. Käytännössä on kuitenkin pidätetty tuo 28%, joten korkeamman veron palautus täytyy perustua anomukseen tms? Kuten osinkosijoittaja toteaa tämä on pienemmille summille liian työlästä. Minäkin jätin selvityksen väliin kun kyse oli parista kympistä.

      Hollanti: Vero 15%,, verosopimus 15%. Toimii kuin ruotsalainen

      UK: vero 0%, sopimus 0%. Eli ei peritä ennakkoa. Verotetaan siten kokonaisuudessan Suomessa. Verokarhu ottaa täällä tosin "leimaveron" joka pörssikaupasta.

      USA: vero 30%, ei sopimusta. Eli jenkkeihin jää vero kokonaisuudessaan. Koska vero on korkeampi kuin suomessa ei tule lisäveroa.

      Hongkong: Kuten UK, ei ennakkoveroa.

      Jos löytyy lukijoilta lisätietoa esim Tanskan verotuskäytännöstä tai muista maista joista ei ole vielä kokemusta, niin kommentoikaa mielellään!

      1. Ulkomaisten osinkojen verotus

         

        Kiitoksia näistä. Raportoin tänne vielä omalta osaltani, jos saan lisää luotettavaa tietoa aiheesta.

        Muutamasta nettikeskustelusta lukemani perusteella Saksan käytäntö olisi samantyyppinen kuin Tanskassa. Poikkeuksena Deutsche Telecomin osinko on Saksassa veroton. Toistaiseksi suhtaudun huhuina näihin.

        ps. Suhteellisen vähäiselle huomiolle näin mediassa on jäänyt osinkosijoittajan ainutlaatuinen tilanne.Näin kovaa reaalista osinkotuottoa ei "ikinä" ole voinut saada (jossa viittaan omaan noin 20-vuotta jatkuneeseen sijoitusharrastukseen). Joku merkittävä osa markkinaa on täysin väärässä. En usko sen olevan osinkosijoittaja.

        Terveisin Osinkosijoittaja.

  3. osinkojen verotus

    Eikös jenkeistä saaduista osingoista oteta tuo normaali 15 % ennakonpidätyksenä ? Verosopimukset:

    http://www.vero.fi/?article=5082&path=5,40&language=FIN

     

    USA:n ja Suomen verosopimuksessa sanotaan:

    "

    "10 artikla

    Osinko

    1. Osingosta, jonka sopimusvaltiossa asuva yhtiö maksaa toisessa sopimusvaltiossa asuvalle henkilölle, voidaan verottaa tässä toisessa valtiossa.

    2. Osingosta voidaan kuitenkin verottaa myös siinä sopimusvaltiossa, jossa osingon maksava yhtiö asuu, ja tämän valtion lainsäädännön mukaan, mutta jos osinkoetuuden omistaja on toisessa sopimusvaltiossa asuva henkilö, vero ei saa olla suurempi kuin:

    a) 5 prosenttia osingon kokonaismäärästä, jos etuudenomistaja on yhtiö, joka omistaa välittömästi vähintään 10 prosenttia osingon maksavan yhtiön äänimäärästä;

    b) 15 prosenttia osingon kokonaismäärästä muissa tapauksissa.

    Tämä kappale ei vaikuta yhtiön verottamiseen siitä voitosta, josta osinko maksetaan."

     

    Eli 15 % ?

Comments are closed.

Related Posts