Omat Rahat Katsaus: Eurooppaan ja Japaniin – ei USA

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  5.5%, alusta (27-05-2010) +124.7%

Yleistä

Kuukausi on ollut tapahtumarikas. Paljon on kirjoitettu USA:n yritysveron laskusta. Verotuksen perusprosentti onkin ollut uskomattoman kova 35%, mutta monien vähennysten takia keskimäärin n. 18.6% tasolla. Analyysien mukaan keskimääräinen taso laskee usean prosenttiyksikön. Tästä syntyy n. 200 mrd$ veroetu yritysten omistajille, josta n kolmannes kuuluu ulkomaalaisille. Näeme todennäköisesti lisää osinkoja ja osakkeiden takaisinostoja. Jos vanhat merkit pitävät kutinsa veroalella on varsin vähän merkitystä yritysten invstointipäätöksiin ja työpaikkoihin.

Euroopassa punnan ja euron kurssit heiluvat ihmellisten brxit-kiemuroiden tahdissa. Ensin neuvottelut näyttivät ajannen tukevasti karille, koska Theresa Mayn pohjoisirlantilainen hallituskumppani ei hyväksy kovaa rajaa emomaan ja pohjoisirlannin välille. Irlanti haluaa toisaalta estää kaikin keinoin rajan sulkeutumisen pohjoisirlantiin. Lopulta kuitnekin sopu syntyi. Lopputulos näyttää kuitenkin hämmästyttävästi siltä kuin Isobritannia jatkaisi sisämarkkinoissa , mutta ilman äänivaltaa Brysselissä. Miten muuten rajat pidetään auki Irlannin ja Pohjois-irlannin ja toisaalta Pohjois-irlannin ja emäbritannian välillä? Britit joutuvat siis maksaamaan valtavat erokorvaukset, menettävät äänivaltansa, mutta joutuvat käytännössä seuraamaan Brysselin säädöksiä. Ei kuulosta oikein siltä, mitä äänestäjille markkinoitiin. Mutta ei hätää, neuvottelijat ovat tunnustaneet tosiasiat. Markkinat kiittävät.

Samaan aikaan sovittiin laaja vapaa-kauppasopimus EU:n ja Japanin välille. Tätä kustutaan myös ”juustoa autoja vastaan” – sopimukseksi, koska maatalaoustuotteiden vienti Japaniin helpottuu samoin kuin autojen tuonti Japanista.

Kovasta veroalennushälystä huolimatta pidän Eurooppaa ja Japania kiinnostavammilta panostuskohteina kuin USA. Hämmästyttävää kylläkin näyttää siltä että Japanista voi hyvinkin löytää vielä melko edullisia laatuyhtiöitä, varsinkin pienemmistä. Näihin pitääkin lähiaikoina paneutua enemmän.

Strategia:  Nyt satsaan eurooppaan ja japaniin

 

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden Nousijat: China waters affairs(+19.7%), Pendragon (+14.3%), Berkeley group(+12.4%)

Kuukauden Laskijat: Nampack (-15.3%), 361 Degrees (-15%), Bakkafrost (-12.9%)

Osingot: Apple, Intel, Obayashi, Samsung

Salkkutapahtumat: –

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 – USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank

Related Posts