Omat Rahat Katsaus: Hyvät, pahat ja rumat 2012

 

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +19.4%,  alusta (27-05-2010) +31,6% 

Yleistä:

Miten meni vuosi 2012? Kaikista mustista otsikoista huolimatta vuosi ole hyvä…lähes 20% tuotto on huomattavasti keskimääräistä parempi. Samantapaisiin numeroihin ellei parmepiinkin on yltänyt moni muukin, kunhan on malttanut pysyä mukana. Salkun tuotosta suurin osa on tällä kertaa osakkeiden arvonnousua. Osingot edustavat 20% tuotosta ja johdannaiskauppa 5%. Salkun kiertonopeus on hyvin lähellä yhtä, eli sisältö on vaihtunut vuodessa kertaalleen. Yhteensä vuodessa on ollut 104 osto tai myyntitapahtumaa.

Hyvät:

  • Tällä kertaa kesto-härkä asenteeni osakkeisiin palkiittiin. Erityisesti kiinalaiset osakkeet olivat kovasti huonossa huudossa keväällä. Parhaiten vuodessa tuottanut osake onkin Kiinalainen autotehdas Great Wall Motor, jonka kurssi on yli tuplaantunut.
  • Melko hyvin ajoitetut ostot euroopasta. Pankkeja oli lyöty kuin vierasta sikaa. BNP Paribas tuotto 43%, Michelin 60%
  • Velkapapereiden painon vähennys alkusyksystä. Tuoto ovat vain nyt liian huonot.

Huonot:

  • Jos kuluttajien luottamus menee on aivan samaa mikä yhtiön kassavirta tai p/e-suhde ovat. Kun myynti sakkaa tulevat kyllä kertoimet perässä. Ja kuluttajat ovat pitkävihaista porukkaa. China Yurun Food, joutui ruuanlaatuskandaalin kouriin. Tappiota tuli 47%. Opetus: Ei kannata odottella että skandaali hälvenee – myy vain heti pois ja ota tappiot.
  • Markkinasentimentin arvaaminen on lähes mahdotonta. Uskoin sitkeästi että "fiscal cliff"-pelot USA:ssa rokottavat kursseja selvästi. Eivät rokottaneet, joten ottamani johdannaispositiot tämän varalta söivät lähes kokonaan alkuvuoden voitot johdannaiskaupoista.  Opetus: Jos sinä ja Markkinat olette eri mieltä markkinat voittavat. Uskossa ei kannata olla vahva ainakaan johdannaisilla.

Rumat:

  • Johdannaiskauppa vaatii todella paljon aikaa ja energiaa suhteessa hyötyyn. 
  • Tarvittiinko oikeasti 104 kauppaa (poislukien johdannaiset) salkun tasapainottamiseen? Palkkiot vastasivat 8% vuosituotosta

Uuden vuoden lupaus: Tee vähemmän kauppoja. Kyllä 50 kauppaa vuodessa pitäisi riittää mainiosti.

Näkemys: Nyt alkaa ralli. Jenkit saivat jonkunlaisen puolittaisen sovun aikaan valtiontalouden tasapainottamisesta. Kriisi siirtyy muutaman kuukauden päähän. Samaa mallia siis noudatetaan kuin euroopassa. Kukaan ei jaksa olla näistä näin pitkään huolissaan. Nyt siis kaikki rahat osakkeisiin, ja johdannaista perään. Velkapapereita alipainotan edelleen. Jeni on edelleen vahvassa ylipainossa, mutta salkku pullistelee jo japanilaisia osakkeita. Nyt voisi vähitellen keventää Etelä-afrikasta ja ylipainottaa USA:ta ja Australiaa. Ausseja puoltaa sekä halvahko valuuttaa että viimeiaikaiset positiiviset uutiset Kiiinasta jotka voivat kohottaa raaka-aineiden kysyntää.

Viimeisimmät salkkutapahtumat:

Uutena salkkuun:  Denki KagakuJapanilainen monipuolinen kemianalan konserni. Ei kaikkein halvin arvostustaso, mutta vastapainoksi vakaa usean tukijalan myötä. Yli 3% osinko. Myynti on noussut viidessä vuodessa vain hieman, muttaa kannattavuus (EPS) 32%. P/E: 14.7

Lisätty: Softbank, Konami.

Osingot: Wisdom Tree em debt, Aberedeen asia-pacific,Marubeni, Oeriental Watch Holdings, Invicta
 
Salkun Nousijat (1 kk): Lagercranz greoup  (+14.6%), Marubeni (+13.1%), Citigroup (+11.8%)
Salkun Laskijat (1 kk): Aspocomp (-15.9%), Konami (-6.4%), Oriental Watch (-6.2%)

Valuutat:

Osakesalkun valuuttapainotuksia ohjaa valuuttakurssin suhde verrattuna 100-päivän liukuvaan keskiarvoon. Datat saan pienemmällä työllä suoraan barchart sivustolta. Vahvassa ylipainossa on nyt Jeni, ylipainossa AUD,USD ja HKD.

 

 

Related Posts