Omat Rahat Katsaus: Kiinalainen kirous

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa -0.3%, alusta (27-05-2010) +19.3%, Vuoden alusta -2.8%

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Vanha Kiinalainen kirous : "Eläkää mielenkiintoisia aikoja". Olemme ilmeisesti joutuneet kiinalaisten kiroamiksi….sekä valuutat että pörssi-indeksit ovat olleet kovin "mielenkiintosia" viiem aikoina.

Valuutat heiluvat voimakkaasti. Taala on pysynyt heikkona euroa vastaan, paitsi viime päivinä kun euro kääntyi jyrkkään laskuun (liekö Soinin syytä kuten FT:ssä ja muualla kirjoitetaan – euroalueen stabilisuussopimukset ovat vaikeuksissa mm. Suomen vaalien läheisyyden takia). Varsinainen pyrähdys nähtiin viikon lopulla AUD:ssa joka vahvistui useita prosentteja euroa vastaan. Punta jatkaa heikenemistään melko vaatimattomien talouslukujen ajamana. Taalan heikkous rankaisee nyt salkun arvoa verrattuna esim. puhtaaseen eurosalkkuun. Ostinkin puolitoista viikkoa sitten USDEUR paria valuuttaposition suojaamiseksi, josta syystä syntyi n. 1.5% voitto position lauetessa automaatisesti trailing stop toimeksiantoon. Käytäntöni mukaan en merkinnyt tätä voittoa osakesalkun voitoksi (voitolla ostettiin allamainittu Kulicke&Soffa). Jeni on pysynyt yllättävän heikkona. Hongkongin ja Singaporen markkinat ovat palautuneet mukavasti viime viikolla.

Markkinoiden perusvire on kuitenkin yllättävän vahva : Vaikka mullistusta ja mellakkaa on alkuvuonna riittänyt ovat markkinareaktiot kuitenkin jääneet melko pieniksi alkupaniikkien jälkeen. Ennustan että näemme vielä hyvän osakevuoden.

 

Näkymiä: Taala jatkaa toistaiseksi heikkona, joten taalasalkkua kasvatetaan. SEK jatkaa heikkenemistään, jos trendi vielä jatkuu voisi ottaa salkkuun jonkin ruotsalaisen osinkoyhtiön esim. Bilia. Eurosalkkua pitäisi keventää, mutta toisaalta monelta yhtiöltä on juuri tulossa osingot joista ei haluaisi jäädä paitsi. Aktia lienee seuraavana  myyntijonossa osingon irrottua. Raaka-aineiden hiinat ovat melko korkeina, poikeuksena ehkä kupari joka on kääntynyt laskuun:

Tämä on huolestuttavaa koska kuparia pidetään hyvänä ennakoivana talousmittarina, jossa spekulantit eivät kovin paljon heiluta kursseja.

Pitkällä tähtäimellä aikomus on lisätä raaka-aineiden painoa salkussa ehkä 20-30% vuoden loppuun mennessä. Lyhyellä listalla taalasijoituksiin on mm. Muistivalmistaja Sandisk, jossa japanin mahdollisten toimitushäiriöiden vaikutus kuitenkin mietityttää, Buffet-mainen rautatiesijoitus Norfolk Southern ja Kuivarahtiyhtiö Navios Maritime (kotipaikka Kreikka kuten monen muunkin varustamon).

Uutena salkkuun: Israelilainen mutta mailmanlaajuisesti toimiva ja Nasdaq:ssa noteerattu Teva pharmaceutical joka valmistaa geneerisiä lääkkeitä (siis näitä joissa patentit ovat rauenneet). Uskon että geneeriset ovat kasvutrendillä kun valtiot ympäri mailmaa yrittävät hillitä terveydenhoidon kustannuksia. Teva toimii kansainvälisesti ja on kasvanut mukavasti sekä orgaanisesti että yritysostoin (presentaatio). Yksi hankinta on myös lähiapteekista tuttu Ratiopharm. P/e: 13.8, price/cashflow: 10.9, osinko 1.5%. EPS kasvu 5 vuoden yli 18%.

Uutena salkkuun: Yhdysvaltalainen Kulicke & Soffa industries joka valmistaa puolijohdeteollisuuden laitteita , pääasissa lankabondereita joita käyteään chippien pakkauksessa. Puolijohdeteollisuuden koneet ovat jälkisyklinen ala jota suhdannekierron tällä hetkellä pitäisi suosia. Japanin tapahtumat todennäköisesti lisäksi lisäävät kysyntää kun alihankitaketjuja yksikertaistetaan ja uusia tehtaita perustetaan länsimaihin. P/e: 5.0, price/cahsflow: 4.3, ei osinkoa, EPS kasvu 29.9% 5 vuoden yli.

Lisätty: Ishares Japan small cap – dipistä lisää!

Myyty: Piquadro. Arvostuksessa ei sinänsä mitään vikaa, mutta nousupotentiaalia mielestäni eurosijoituksista vähiten, eli ensimmäisenä ulos eurosijoituksista jotta taalapainoa voisi kasvattaa.

Salkun Nousijat: Marine Harvest (+10.1%), Great Wall Motor (+9.6%).

Salkun Laskijat: China Yurun food  (-7.8%),  Shengzou (-6.2%).

2 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Kiinalainen kirous

 1. Taala

  Odottelin omassa blogissani vajaa kuukausi sitten taalan vahvistumista, ja lyhyen noususpurtin se ottikin, mutta trendi kääntyi taas ylös. Nyt ollaan taas samassa pisteessä eli taala on vahvistunut muutamia päivä, ja trendi vaikuttaa kääntyneen taalan puolelle. Ehkä kyse on nyt siitä pidemmästä eli parin kuukauden trendistä, jota odotin jo maaliskuun alkuun. Palaan luultavasti asiaan tarkemmin omassa TA-painotteisessa blogissani. Pidän joka tapauksessa vahvan taalapositioni.

   

  Heikki Ikonen

  1. Euro jatkaa heikkona

   …tänään maanantaina. Merkelin tappiot Saksan osavaltiovaaleissa antaakin aihetta epäillä kuinka paljon tukea vaappuville eurotalouksille on odotettavissa suurimmalta maksumieheltä, Saksalta.

Comments are closed.

Related Posts