Omat Rahat Katsaus: Kunnon opetus

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +12.8%,  alusta (27-05-2010) +48.5% 

 

Salkkutapahtumat:

Nyt sitten tuli tehtyä kunnon moka. Ensinnäkään en malttanut noudattaa omaa neuvoani ja jättää johdannaiset narikkaan kesäloman ajaksi. Toiseksi käteisvarat oli huvennut liian pieniksi innokkaan aussi-yhtiöiden ostelun takia. Kun Iso-Ben sitten sai markkinapaniikin käyntiin hieman epämääräisillä elvytyksenhidastuspuheillaan hupenuvat käteisvarat kohti nollaa ja oli suljettava pitkät futuuripositiot SP500:ssa ja Eurostoxx50:ssa – tietenkin mahdollisimman huonoon aikaan. Olen yrittänyt pitää käteistä n. 10% kurssilaskun varalta, joka olisi tälläkin kerralla riittänyt. Tällä kertaa oli käteinen kuitenkin hieman vähissä ja riitti vain 6% laskuun. Koska pitkät positiot olivat covered-call tyyppisiä tuli optioista hieman takaisin, mutta niidenkin  ostaminen takaisin vaati käteistä, koska call-optiot eivät olleet umpeutumassa ja arvosta oli hieman jäljellä.

Jälkiviisana olisi käynyt erinoimaisesti jos olisi takalisto ja käteisvarat kestäneet kriisin yli istumisen. Nyt tuli n. 3% ylimääräinen rokotus salkunarvoon.

Itse perussalkun osakkeiden kanssa ei tietenkään ollut mitään hätää. Päivän kurssiarvoilla ei ole sen kummempaa itseisarvoa, ellei satu juuri nyt tarvitsemaan rahaa. Salkun osakeiden arvo on itse asiassa noussut 2% kuukaudessa.

Mutta kaikki oppi joka ei aja vararikkoon on hyvästä ja vahvistavaa. Mitä tästä opin?

-Vipua otan maksimissaan 50% edestä perussalkkuun verrattuna.

-Käteistä on aina oltava 10% kurssilaskun edestä tilillä, jos ei ole, ei vipua oteta.

Strategia:

Toiveikkuus näyttää vaihteeksi vallaanneen sijoittajien mielen. Jopa Hongkongin markkina on lähtenyt nousuun huolimatta Kiinan heikohkoista talousluvuista. Euro on vahva ja salkussa alipainossa kaikkiin muihin valuuttoihin nähden. Aussin ja etelä-afrikan randin lisäksi ylipainossa on nyt Norjan kruunu joka on hiekentynyt. Kotisuomessa Aspocompin tulosvaroitus on nakertanut luottamusta, joten euroslakun kevennys voisi alkaa tästä. Norjasta pitäisi vastaavasti screenata uusi salkkuyhtö, vaihtoehtoisesti lisätä Kongsbergin painoa.

Vivutus: 16%. Eurostoxx 50 pitkänä

Osingot: Invicta Holdings

Lisätty:Mineral resources 
Myyty: Tesco. Vaikeudet tuntuvat olevan luonteeltaan pitkäkestoisia.
 
Salkun Nousijat (1 kk): Tassal (+17.8%),  Hogg Robinson (+12,5%), Great Wall Motor (10,4%)
Salkun Laskijat (1 kk): H&T Group (-19,6%), Patties Food (-16%), DelClima (-9,8%)

2 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Kunnon opetus

 1. Norjasta?

  Odottelen , mihin yhtiöön päädyt, olen harkinnut myös lisätä norjalaisia yhtiöitä ja luopua esim. suomalaisista osaksi. (Kongsberg on kyllä varteenotettava!).

  1. Norjalaisia osakkeita

   Salkussa on jo:

   -Bakkafrost (kalanviljeliä). Ei varsinaisesti norjalainen, mutta oslon pörssissä noteerattu.

   -Sparebanken 1SR: Paikallispankki, näitä on myös useita muita varsin edullisuilla kertoimilla, mutta vaihto on usein vähäistä…

   -Kongsberg (puolustuskonserni).

   Näiden lisäksi olikin aika vaikea löytää lisää hyviä ja edullisia ostoksia jos kalat ja pankit vältetään. Pari vaihtoehto jäi:

   Yara: Lienee tuttu. P/E 7.4 ja vahva kassavirta. Osinkoakin on tullut hyvin. Kinalaisilta ureantuottajilta odotetaan kovempaa kilpailua.

   Subsea 7: Loppupään palvelua öljykentille. P/E 8.2, vahva kassavirta, mutta hieman vaatimattimampi osinko. Yhtiö on hyötynyt yhä vaikeammista paikoista pumpattavasta öljystä. Mutta onko tämä varsinaisesti norjalainen yhtiö…listauksia muuallakin.

   Wilhelm Wilhelmsen näyttää myös kiinnostavalta. RO-RO operaattori on tietnekin suhdanneherkkä, mutta jos nyt menee kohtuullisesti, niin miksikäs ei?

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne