Nokia ja Microsoft

Microsoftin historiaa muistellessa, että jos se ei ole saanut sitä mitä haluaa, niin seuraavaksi Microsoft pyrkii tuhoamaan kohteen. Tämä historia on ajalta ja ympäristöstä kun MS oli määräävä peluri. Microsoft pyrki ostamaan Nokian matkapuhelinvalmistuksen  ja jos se ei sitä saa, niin seuraava liike on tehdä asia toisin. Olkoon kuinka tahansa, niin vuoden päästä MS valmistaa puhelimia ja kuinka tasa-arvoinen kohtelu Nokialle on Microsofitilta jos vaihtoehto on toimittaa ensin omalle puhelimille joitain palveluita. Nämä palvelut ovat olleet tyypillisesti sellaisia, että Microsoftin tuotteet ovat voineet käyttää jo nyt seuraavan käyttöjärjestelmän palveluita tai käyttis on tarjonnut joitain salaisia palveluita. Ei Microsoft päästä Nokiaa määräävään asemaan jos WinPhone lähtee lentoon ja mikäli se pystyy sen estämään. Ensin pitää kuitenkin saada puhelininfra tarpeeksi suureksi jonka jälkeen MS voi tuhota tai ostaa Nokian. Myytäviä keskikokoisia puhelinvalmistajia on ostettavissa koska puhelinvalmistus on kuitenkin hankalassa tilanteessa ja niin harva tekee kunnon tulosta. Google ei pärjää hyvin valmistamalla käyttistä vaan palveluita siihen. Ei operaattorit luota Googleen se on heidän tontilla. Tyhmän datan myyminen on bulkkimyyntiä. Kolmannelle toimijalle on aidosti tilaa markkinoilla.
Yhteenvetona sanoisin, että MS pyrkii tukemaan Nokiaa sen aikaa kunnes WinPhone järjestelmä on tarpeeksi vahva. WinPhone infraan tulee kilpailijoita Nokialle jos ei muilta niin Microsoftilta. Ei MS päästä Nokiaa sanelemaan miten WinPhonen kuuluu toimia. Paras Nokian osakkeenomistajille olisi, että WinPhone ekosysteemi kasvaisi Nokian ansioista ja Nokialla olisi muitakin mahdollisuuksia kuin MS. Tällöin Nokian hinta nousisi. Mutta mitäs jos Nokia ei ole määräävässä asemassa ja MS sanoo, että huomisesta lähtien jokainen WinPhone käyttis maksaa 40 per luuri? Microsoftin luurille se hinta on vain sisäistä laskutusta. Tätä Android valmistajtkin pelkäävät kun Google laittaa Motorolan uuden luurin markkinointiin 500 miljonaa.

3 thoughts on “Nokia ja Microsoft

  1. Nokia WinPhone on hinnalla kilpaileva myyntibrandi

    Jep – olen samaa mieltä. Nokian WinPhone divisioona on lähinnä myyntibrandi:

    1. Tuotantologistiikka on ulkoistettu.  Puhelimien (ja varsinkin standardi windows, android ja iPhone luurien) valmistus tapahtuu sellaisissa yrityksissä kuten Quanta, Compal, Wistron, Pegatron, Inventec, Hon Hai. Nämä kokoavat suurimman osan (noin 90%) maailman PC laitteista ja nyt myös tableteista ja älypuhelimista. Näiltä voi tilata laitteen, johon tulee oma brandi. Ei ihme että maailmalla on paljon "Pirkka" puhelimia. Tuotantologistiikka ei ole osa Nokiaa.
    2. Tuotekehitys faktisesti on ulkoitettu. Älypuhelimien pääasiallinen tuotekehitys tapahtuu käyttöjärjestelmävalmistajan toimesta. Käyttöjärjestelmävalmistaja sovittaa ohjelmiston valmiiksi yhteen tai muutamaan piirisarjaan ja toimittaa valmistajille mallipiirikaaviot ja kaiken muun tarvittavan. Tilanne on sama kuin PC puolella. Puhelin- ja PC- brandien omistajat joutuvat tyytymään hyvin suppeaan tuotekehitysorganisaatioon. Siinä missä Microsoft käyttää 30% liikevaihdosta tuotekehitykseen on laitteiden kokoajilla yleensä varaa noin 3% panostukseen. Näin tämä arvoketju  rakentuu.
    3. Pääosa brandinrakentamisesta on ulkoistettu. Kuluttaja valitsee lähinnä WinPhone, Android ja IPhone välillä. Nämä ovat kuluttajan kannalta pääbrandit, joiden mukana tulee tärkein osa ominaisuuksista. Puhelinbrandit kilpailevat lähinnä hinnalla ja markkinoinnilla ihan niin kuin PC maailmasta olemme oppineet.

    Nokia luureissa voi olla muita parempi kamera, mutta tämä on poikkeus sääntöön. Jos Nokialla on käytössään muita edistyneempi kamerateknologia, kannattaisi se lisensioida muille luurivalmistajille. Näin siitä saisi enemmän tuloa. Nokian omien WinPhone luurien myyntivoluumit ovat kuitenkin marginaaliset. WinPhone ekosysteemin markkinaosuus älypuhelimista lienee jossain 3..4% välillä. Ei noilla voluumeilla saavuta kunnon lisäarvoa, vaikka edistynyt teknologia lisäisi myyntihintaa merkittävästikin. Paramman tulovirran saa, jos kyseisen teknologian lisensioi laajemmin.  

     

     

  2. Samaa mieltä herrojen kanssa.

    Samaa mieltä herrojen kanssa. Tuohon voisi vielä lisätä sen, että käyttöjärjestelmän kehittäjä Microsoft myös määrää minkälaisessa laitteessa sen ohjelmisto toimii. Steve Ballmerin organisaatio asettaa rajat jonka sisään Nokian on luurinsa rakennettava. Tästä syystä valmis, kaupallinen PureView-kamerateknologia kesti *kaksi vuotta* saada Windows-puhelimeen – ja taatusti kummassakin organisaatiossa on väännetty miestyövuosien edestä kokousrumbaa että se ylipäätään tapahtui.

  3. Ajoitus

    yllätti, ei itse tapahtuma.

Comments are closed.

Related Posts