Vuokralainen ahtaalla

 

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen uusi ylijohtaja Juhana Vartiainen on herättänyt kritiikkiä kommenteillaan. Paitsi kotihoidon kutsuminen "ihanaksi velttoiluksi", myös omistusasumisen suosimisesta puhuminen on nostattanut monia vihaisia kannanottoja (kts. Vatt-johtaja Vartiainen arvostelee omistusasumisen lellimistä). Jälkimmäisessä asiassa hänen kommenteissaan on kuitenkin perää.

Ulla Palomäki kritisoi HS:n mielipidepalstalla 11.5. voimakkaasti Vartiaisen kannanottoa omistusasumisen suosimisesta. Samaan hengenvetoon hän toteaa kuitenkin myös, että "Se, joka asuu vuokralla, heittää rahansa suoraan sanottuna kankkulan kaivoon." Palomäen kannanotosta huomaa, miten perusteellisesti omistusasumisen aate on porautunut suomalaiseen mielenlaatuun: vuokralla ei kannata asua, mutta omistusasumisen etuihin ei saa koskea. Vartiaisen tarkoitushan oli nimenomaan sanoa, että vuokralla asumisen ei tarvitsisi olla rahan heittämistä kankkulan kaivoon!

Markkinahintaisen asuntonsa vuokraa omalla työllään maksava on Suomessa käytännössä suurimman maksajan asemassa. Hän maksaa

 1. Omistusasujan korkojen verovähennykset.
 2. Vuokranantajan vuokratuloista maksettavat verot.
 3. Siivun toimeentulotukea saavien vuokrista, koska tuet nostavat vuokratasoa.

Omistusasumista ei veroteta asumistulon muodossa, vaan sitä päinvastoin tuetaan verovähennyksin. Vuokralla asumiselle sen sijaan on asetettu verorasite. Vaikka pitäisi nykykäytäntöä hyvänä, tämä olisi hyvä myöntää. 

Allekirjoittanut on itse omistusasuja, ja puree siten oikeastaan tällä kirjoituksella itseään ruokkivaa kättä.

 

2 thoughts on “Vuokralainen ahtaalla

 1. Omistusasuminen rajoittaa työntekijöiden liikkuvuutta

   

  Vielä eräs omistusasuntoa koskeva asia, jota ei ole taidettu pitää nyt esillä.

  Omistusasuminen rajoittaa työntekijöiden liikkuvuutta. Tätä käytettiin aikaisemmin hyväksi mm. sellaisilla tehdaspaikkakunnilla kuten Valkeakoski. Yhtiö järjesti työläisille mahdollisuuden omakotitalon rakentamiseen ja sai sen tuloksena väkeä, joka ei hevin muuta työn perässä muualle.

  Miksi markkinatalouden apostolit eivät nyt ole äänessä tämän asian suhteen.

  t.

  Pekka

  1. Varainsiirtovero se vasta rajoittaakin

   On totta, että omakotitalo ja jopa omistusasunto kerrostalossa sitoo jo luonnostaan enemmän kuin vuokra-asunto. En näe omistamista sellaisenaan kuitenkaan siinä määrin kriittisenä tekijänä varsinkaan kaupunkielämässä, että se yksinään estäisi merkittävästi muuttoa. Omistusasunnosta toiseen muuttavia rankaiseva varainsiirtovero kuitenkin rajoittaa, ja se olisikin syytä kuopata – tai korvata, kuten ehdotin maaliskuisessa kirjoituksessani.

Comments are closed.

Related Posts