Omat Rahat Katsaus: Nyt europapereita!

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa +4.1%, Vuoden alusta -13.5%, 1 vuosi -3.1%

 

Yleistä:

No niin, nyt se vihdoin tapahtui: Euron alamäki alkoi. Olenkin kauan ihmetellyt miten euro voi pysyä näin vahvana vaikka eurooppalaiset päättäjät ovat tukkanuottasillaan eikä oikein minkäänlaista yhteisymmärrystä tunnu olevan miten velkaantuneiden euromaiden tilanne vakautetaan. Viimeisnä niittinä tuli sitteen ECB:n johtokunnan haukkajäsenen Jürgen Starkin ero. Tästä euro lähti laskuun joka on kahden viikon aikana yli 6% muun muassa taalaa vastaan. Pakkaa sekoittaa lisää Sveitsin keskuspankin ilmoitus että alle 1.2 vaihtokurssia euroa vastaan ei suvaita. Kurssi pomppasikin heti 9%. Nyt sijoittajat miettivät mikä voisi olla turvasatamana – Norjan tai Ruotsin kruunut, Singaporen taala, jeni, vai olisiko kulta sittenkin parempi.

Valuuttahajautus näytti voimansa – vaikka nimelliskurssit ovat pääasiassa laskeneet nousi salkun arvo euroissa laskettuna yli 4%.

Strategia:

Pitkästä aikaa useiden valuuttojen vaihtokurssit poikkeavat nyt merkittävästi 100 päivän liukuvasta keskiarvosta. Voimakkaassa alipainossa ovat nyt jenin lisäksi USA:n , Singaporen ja Honkongin taalat. Euro on ylipainossa. Nyt siis vähitellen keventämään mainittuja taalapositioita ja kasvattamaan europositiota. Pankkeja on salkussa jo tarpeeksi, joten ei niitä lisää. Kuten arvon kolleega totesi on Milanon pörssi nyt hyvin halpa keksimäärin. Sieltä voisi jotakin defensiivistä yrittää etsiä. Singaporessa on vähiten nousupotentiaalia Cerebosissa ja Supergroup Ltd:ssä. Hongkongissa ICBC. Usa:ssa Navios Maritime. Noita kehittyvien markkinoiden velkapapareitakin voisi salkkuun ottaa kuten blogissa kirjoitin.

Salkkutapahtumat:

Uutena salkkuun: Sparebank 1 SR Bank. Norjalainen säästöpankki joka on nimensä mukaisesti keskittynyt yksityishenkilöiden ja paikallisten yritysten pankkitoimintaan. Vakavaraisuus kunnoss (Tier I oma pääoma >9%). Arvostustaso kunnossa, p/e <5 ja osinko >6%. Haittana alhainen likviditeetti pörssissä. Tämä saattaa parantua kun sinänsä jo pörsissä myytätävt osuudet muuttuvat normaaleiksi osakkeiksi vuodenvaihteessa. Mahdollista on myös että tapahtuu konsolidaatiota.

Osinkoja: China Yurun food, Bosideng, Ishares Peru, Golden Ocean, Hansen Technologies, Patties Food, Tower group

Salkun Nousijat: 361 Degrees (+18.2%), Great Wall Motor (+17.9%), Supergroup Plc (+17.2%)

Salkun Laskijat: China Yurun Food (-14.8%), Santander (-8.2%), Know IT (-6.7%)

Muita tapahtumia:

 

Supergroup Plc: Raportoi huhti – kesäkuun myynnin kasvaneen 66% viime vuoden vertailutasosta. Kasvu on nopeaa, mutta niin pitää tällä arvostustasolla ollakin – pidä!

China Yurun food: Tiedottaa että yhdestä porsaasta on löydetty kiellettyä ainetta jolla sioista saadaan laihempia ja vähärasvaisempia. Kurssi laskivoimakkaasti. Itse en pidä tällaisia tapahtumia kovinkaan yllättävinä. Vilppiä yritetään suurella todennäköisyydellä ketjun jossakin osassa. Ei syytä reagoida.

Valuutat:

Alla käytäntöni mukainen valuuttakurssikehitysgraafi, jossa verrataan valuutta/euro kurssia 100 pvä liukuvaan keskiarvoon. Positiivinen arvo indikoi valuutan aliarvostusta, eli ylipainoa sijoituksiin:

Tilanne 09-09:

  USD GBP AUD SEK HKD SGD NOK JPY
eur/valutta vs liukuva ka -4.78% -2.43% -3.17% -1.51% -4.71% -4.44% -2.88% -6.98%
Kurssimuutos 2 vko -6.16% -2.99% -5.12% -2.14% -6.24% -3.95% -2.65% -4.84%
Kurssimuutos 1 vko -4.39% -2.21% -2.16% -2.07% -4.33% -2.27% -1.37% -3.40%

Related Posts