Omat Rahat Katsaus: Nyt kannattaa sijoittaa kasvumarkkinoille

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

rvonmuutokset: Vuoden alusta +3.7%,  alusta (27-05-2010) +59,2% 

 

Yleistä:

Taloudesta on saatu kuukauden aikana pääsäntöisesti positiivisa uutisia.

  • USA:ssa työpaikat lisääntyivät 288-tuhannella huhtikuussa ja työttömyysaste on laskenut 6.3%. Tosin työvoiman ulkopuolelle on jättäytynyt melko iso osa työllisyysasteen ollessa 62.8%. Itse asiassa USA on työllisten määrässä lähellä kaikkien aikojen ennätysmäärää. Inflaatio loistaa poissaolollaan ja talous on hitaassa mutta selvässä kasvussa
  • Euroopassakin talous näyttää vähitellen kääntyvän kasvuun. Markit:n kokoama ostopäälliköiden indeksi kohosi arvoon 53.4 (53), selkeästi yli kasvua indikoivan 50:n rajan. Kasvua indikoidaan nyt jopa Kreikkaan. Inflaatio pysyy sitkeän alhaisena 0.7%, mutta ECB tuskin tekee mitään repäisevää, onhan talous kasvuraiteella ja osunee 1.2% ennustettuun arvoon.
  • Kiinan talous ohittanee USA:n ostovoimakorjatuissa luvuissa jo tänä vuonna. Mailmanpankin valuuttojen ostovoimaa vertaileva tutkimus (jossa vertailuvuosi 2011) parantaa Yanin ostovoimaa niin paljon että Kiianan ostovoimakorjattu kansantuote jäi vain 13% USA:sta jälkeen vuonna 2011. Tästä seuraa että Kiina on todennäköisesti jo tänä vuonna mailman suurin talous. Uutista ei Kiinassa otettu hyvin vastaan. Siitähän saattaa seurata suurempi vastuu mailmantalouden tilasta. Tosiahan on että Kiianalinen on keskimäärin vielä köyhä jenkkiin verrattuna.

Alan vähitellen verrata menestystäni FTSE All-World indeksiin. Tämä noteerataan taaloissa, joten koska oma salkkuni on euroissa pitää vielä arvo muuntaa euroiksi. FTSE All-World  muutos vuoden alusta oli euroissa +0.55%, joten hieman paremmin on toistaiseksi mennyt.

Strategia:

Talous kasvaa kehittineissä maissa – hitaasti. Osakkeiden arvostustaso tuntuu kuitenkin korkealta. Esimerkiksi Ishares core SP500 ETF:n (IVV) p/e-suhde on 22 eikä eurooppakaan tunnu sen halvemmalta.. Monien kehittyvien maiden indeksit ovat jääneet jälkeen länsimaista. Kasvun on vähitellen valuttava myös kehittyviin markkinoihin minkä odotan nostavan näitä "jälkeenjääneitä indeksejä" länsimaita nopaemmin. Koska pidän edelleen euroa käsittämättömän yliarvostettuna alipainotan euroissa noteerattuja osakkeita – mitä tanhansa muuta, mutta pois euroista! Euron aikanaa heiketessä saa muissa valutoissa sijoittanut ylituottoa. Hyvä vaihtoehto sille joka ei halua tai voi suoraan käydä näillä markkinoilla kauppa voi olla kehittyvien markkinoiden tae Kiinan ETF (IEMG ,FCHI).

 

Suurin kuoppa ruplassa ja venäjän osakkeissa on todennäköisesti ohitettu, mutta vielä ehtii mukaan. Ostanen LSR OAE:n lisäksi vielä pienen positin lihajalostajaa: Gruppa Chekizovo (CHE:LSE). Pääsosin kotimarkkinoilla toimivana se saattaa jopa hyötyä mahdollisista talouspakotteista ja vastatoimina tuleviin tuontirajoutuksiin joita venäjän on herkästi aiemminkin nimeomaan elintarvikkisiin soveltanut. 

Kiinan lisäsijoitus voisi olla Huaneng Power (myös jenkeissä noteerattu), jota voisi pitää jopa arvoyhtiönä: P/e 8, p/cf 3 ja p/b 1.4. Samalla rahalla on saanut myös kuitenkin myös kasvua. Kuten alla olevasta kuvaajasta näkyy eteenkin Hangseng-indeksi on jäänyt muista suurista indekseistä jälkeen. Nyt voisi olla paikallaan pitkä positio HS-futuurissa? Muuten jatkan covered-call positiota Eurostoxx50:ssa joissa tarkkailen erityisesti eri futuurisarjojen kurssieroja.

Entä mistä keventää? Vanha sanonta sanoo "Never sell Shell", mutta minusta arvostustaso alkaa nyt näyttää melko korkealta.

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkukatsaus:

Uusina salkkuun:

  • Gruppa LSR OAO.Kiinteistöjä, rakennusopalveluita ja -materiaaleja Pietarin seudulla. Kohtuullinen arvostus huolimatta hyvästä kasvusta. Kotimarkkinayritys, joten mahdollisten sanktioiden merkitys vähäinen.
  • Verkkokauppa.com. Kallis, mutta ei lähelläkään ulkomaisten nettiyhtiöiden arvostustasoa. Toisaalta pieni eikä päälistalla, joten ulkomaiset sijoittajatkaan tuskin noteeraavat. Oman sloganin mukisesti voi olla "todennäköisesti aina halvempi".

Kuukauden nousijat: Delclima (+11%), Shell (+7%), 361 degrees (+6%)

Kuukauden laskijat: Maxitrans(-20%), Oriental Watch company (-14%), BNP Paribas(-12%)

Osingot: Bakkafrost, Mineral Resources, Tallinna Kaubamaja, Maxitrans, Corticeira Amorim,Samsung, Saga Furs, Emmi, Intrum Justitia

 

Related Posts