Omat Rahat katsaus: Piensijoittajan markkinat – pieniä kaloja kalastamaan

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +7.6%,  alusta (27-05-2010) +65.2% 

 

Yleistä:

Nousu mailman pörsseissä on hiipunut ja euroopassa on nähty pienoista laskua. Ehkä tänäkin vuonna vanha viisaus :""Sell in May and go away; don't come back till St Leger Day" pitää kutinsa. Miten St Legerin päivän kauden viimeinen hevoskilpailu sitten liittyy sijoittamiseen onkin toinen asia…

Mutta erikoisinta on suuri rauhallisuus joka markkinoilla vallitsee. Tekosyitä negatiivisiin reaktioihin ei ole puuttunut:

  • Uusiasanktioita Venäjää vastaan hahmotellaan. Silti rupla vahvistuu ja Moskovan pörssi on jatkanut nousuaan.
  • BNP Paribas on jenkkien syttäjän hampaissa.Sopua odotellaan nyt 9B$ sakkojen tasolla. Salkkuyhtiön kurssi on reagoinut mutta kummallisen maltillisesti.
  • ISIS järjestö mellastaa tärkeän öljynjalostamonb liepeillä Irakissa.

Silti pelkoindeksit ovat alhaalla. Ainoastaan kullan hinnan hienoinen nousu indikoi lievää hermostuneisuuttaa. 

Kun arvostustasot ovat vähitellen kohonneet tuntuu siltä että pystyn löytämään kriteerini täyttäviä yhtiöitä enää pineyritysten joukosta. Tämä on piensijoittajan etu – voin hyvin sijoittaa myös pienempiin yrityksiin koska pienin positioni on muttaman tuhannen euron kokoinen, ei miljoonia. Hieman pienempi likviditeetti ei siis haittaa minua samalla tavalla kuin sijoitusrahatoa joissa hallinnoitavat varat ovat aivan toista luokkaa. Vaikka yritys sinänsä näyttää miten hyvältä tahansa sitä ei heidän tapauksessaan kannata ostaa jos päivävaihto on esimerkiksi kymmenissä tuhansissa – position kasvattaminen ja purkaminen kestää yksikertaisesti liian kauan.

Pienyrityksissä on tietenkin omat koukeronsa ja volatiliteetti on monasti korkeammalla tasolla. Mutta entä sitten jos hajautus on kunnossa? Pienyrityksiin sijoittaminen on eräs muoto joka puolella käynnissä olevasta tuotontavoittelusta. Kun suuremmista yrityksistä ei enää löydy tarpeeksi tuottoa pitää kasvattaa riskitasoa ja siirtyä pienempiin.

Alan vähitellen verrata menestystäni FTSE All-World indeksiin. Tämä noteerataan taaloissa, joten koska oma salkkuni on euroissa pitää vielä arvo muuntaa euroiksi. FTSE All-World  muutos vuoden alusta oli euroissa +5,5%, joten hieman paremmin on toistaiseksi mennyt.

Strategia:

Venäjän positiota voi nyt ruplan ja kurssien noustua keventää ja kotiuttaa voitot. Nyt kun optiot ovat halpoja covered-call poistio (pitkänä indeksiin mutta lyhyenä call-optiossa) ei tunnu kovin järkevältä, joten jätän nämä nyt väliin. 

Ruotsin painoa saisi lisätä, mutta mitä salkuun, kun molemmat nykyiset salkkuyhtiöt (Lagercranz group ja Intrum Justitia) vaikuttavat jo hieman kalliinpuoleisilta? Muutama yritys jäi osakescreeneriini ja saivat minut taas miettimään piensijoittajan etuja – salkkuun voi ottaa myös yhtiöitä joihin on vaikeaa sijoittaa suuria summia likviidisti. Yksi esimerkki on jo viime kuussa salkkuun nostettu singaporelainen Colex holdings. Alla muutama kiinnostava harvasta screeneriin jääneistä osakkeista:

  • Malmbergs. Pääasiassa ruotsissa toimiva elektroniikan agentuuri ja alihankkija.Suurempi paino alihankinnassa on tuottanut tulosta ja liikevaihto on kasvanut kohtuullista vauhtia. Arvostustaso on silti kohtuullinen: p/e 13, p/cf 11 ja osinko 5.8%. Eps kasvu viiden vuoden yli 9%.
  • Home maid (aktietorget). Kotipalveluja (pääasiassa siivousta) ruotsalaisissa suurkaupungeissa. Kiinostava pienyritys kasvavalla alalla. Taloustiedotusvaatimukset peinemmät kuin normaaleilla pörssiyrityksillä. Korkeintaan pieneksi mausteeksi muiden yritysten rinnalle. 
  • Nolato. Muovituoteyritys jonka päämarkkinasektorit ovat lääketeollisuus (esimerkiksi inhalaattorit). Arvostustaso kasvusta huolimatta vielä kohtuullinen: P/e 12.5, p/cf 7.5 ja osinko 5.3%. EPS kavu viiden vuoden yli 12%

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkukatsaus:

Uusina salkkuun: 

  • Colex Holdings: Piensijoittajan iloja… voin sijoittaa myös hyvinkin pieniin yrityksiin. Singaporelainen roskakuski on suorastaan mikrokappi, onhan markkina-arvo vain 29 MSGD. Kurssi on "penny stock" puolella eli alle 1 SGD, mikä tarkoittaa että volatiliteetti on normaalia isompaa, onhan pienin mahdollinen kurssimuutos useamman prosentin verran. Arvostustaso näyttää kuitenkin olevan kohdillaan: p/e 10, EPS kasvu viiden vuoden yli 25%, p/CF 6.2 ja osinkoa 2.3%

​Lisätty: Hour Glass

Kuukauden nousijat: Intel (+13%), Marubeni (+6.7%), Caterpillar (+6.3%)

Kuukauden laskijat: Azoty Tarnow (-11.6%), Samsung (-10%), Eqstra (-10%)

Osingot: Marubeni, Asseco Poland, H&T Group, Olin,Great Eagle Holdings, Great Wall motor, Sundrug, Fortuna entertainment

 

Valuutat:

Osakesalkun valuuttapainotuksia ohjaa valuuttakurssin suhde verrattuna 100-päivän liukuvaan keskiarvoon. Datat saan pienemmällä työllä suoraan barchart sivustolta. Rupla, woni, aussi ja punta alipainossa. Ruotsin kruunu ylipainossa.

Viimeisin viikkotilasto:

Related Posts