Omat Rahat Katsaus: Poliittisen riskin paluu

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa +0.5%, Vuoden alusta -5.0%, 1 vuosi +16.0%

 

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Kun harvakseltaan olen kännykällä mökiltä talousuutisia lukenut muutama ajatus on noussut pintaan:

Poliittinen riski on keskeinen: Katso euroopan velkakriisin hoitoa – mitä muuta se on kuin poliittista riskiä. Entä USA:n velkakaton nostosirkus? Pelkää poliittista riskiä. Tuleeko QE3 jos jenkkien talous ei elvy, poliittista riskiä. Miksi ei Brittien keskupankki nosta korkea vaikka inflaation ylittää roimasti tavoitetason jo toista vuotta … poliittista riskiä. Kuten aikaisemmin blogissani totesin poliittisen rsikin arviointi on kaikkein hankalinta. Silloin puhuin kurdialueen öljykentistä – nyt poliittinen riski on länsimaiden sijoitusarjen keskiössä.

Pankit saattavat olla seuraava aliarvostettu ostokohde: Nyt eurooppalaisia pankkeja lyödään kuin vierasta sikaa, varsinkin Italialaisia. Kaikkia rangaistaan, oli riskilainoja tai ei.

Ns. riskimarkkinat ovat riskittömämpiä kuin perinteiset: Kiina, Singapore … ja miksei Australia… tuntuvat minusta turvallisemmilta kuin euroopan ja USA:n markkinat. Kasvu puksuttaa, ja vaikka inflaatio nostaa päätään niin entä sitten. Australia tuntuu suorastaan ihmemaalta – kasvua tasaisesti, ei juuri valtionvelkaa ja kohtuullisesti arvostettu pörssi jossa paljon mielenkiintoisia pienyrityksiä tunnettujen raaka-aine-yhtiöiden lisäksi

 

Strategia:

Euro on hiekentynyt taala, puntaa, aussia ja etenkin jeniä vastaan. Sensijaan SEK ja jossakin määrin  NOK ovat heikkoja. Nyt pitää siis myydä jenisijoitukset pois ja laittaa euroon ja SEK:iin – ehkäpä pankkipuolelle? Täytyy katsastella mitä pankkia on lyöty jo liian kovaa. Ajoitus tosin epäillyttää. Vihanpito markkinoilla yleensä jatkuu pitkään kunnes huonot uutiset loppuvat. Kurssit voivat siis laskea vielä kauan. Pankkeihin täytyy palata erikseen – onko vara parempi riskisijoituksina pidetyissä italialaispankeissa vai kotikutoisissa pankeissa, esim AKTIA:ssa jolla tuskin on riskilainoja mutta silti melko alhainen arvostustaso? Miten olisi esimerkiksi mailman vanhin pankki : Monte dei Paschi di Siena ? Toimintaa on pääasiassa vauraamassa pohjoisitaliassa. Stressitestit eivät kerro kaikkea, mutta hieman voi vastuita sieltä katsella: Valtionvelkoja melkein pelkästään Italiasta. Omaa pääomaa oli testissä nippa nappa yli minimivaatimuksen, mutta sen jälkeen on toteutettu osakeanti jossa annettiin 4 miljardia uutta osaketta – täysin merkitty – joka parantaa tilannetta. Uudet osakkeet toki laimentavat kertoimiakin kun osakkeita on 10 miljardia kuuden sijasta. Tämä olisi siis melko puhdas vedonlyönti Italian selviämisen puolesta. Jos on pankki rutostakin selvinnyt, niin mitäpä pienet eurokriisit…

 

Salkkutapahtumat: Lisätty Digiaa. Kurssi nousi jo reippaasti, mutta rekyyli ja yleinen lasku löyvät takaisin lähelle kolmen euron tasoa – sopiva hetki tankata lisää!

Salkun Nousijat: Supergroup PLC (+28.5%), Ishares Peru (+9.6%), Supergroup (+8.3%)

Salkun Laskijat: Marine Harvest (-17.9%), Kulicke&Soffa (-11.7%), 361 degrees (-10.6%)

 

Muita tapahtumia:

Marien Harvest: Ennakoi Q2-tuloksia ilmoittamalla lohituotannon ollenn 80 miljoonaa tonnia (indikoitu 82) ja EBIT NOK 890 miljoonaa1 (NOK 792M). Kurssia painaa myös lohen markkinahinnan puolittuminen viime vuoden huipustaan. Tämän uskotaan jatkuvan ainakin muutamia kuukausia ennen kuin menekki virkistyy.

Supergroup PLC: Julkaisi vahvan ennakkoilmoituksen vuoden 2011 tuloksesta: Myynti +71%, Kate +81%, kateprosentti 21.1 (+2%). Johtuen vuoden 2010 tuloskeen sisältyneeseen verohyvitykseen tulos kuitenkin laski -58%, joten p/e olisi 23.8. Tällä kasvulla hyvinkin perusteltavissa kun ottaa huomioon kasvuodotukset ulkomaanmarkkinoilta. Kurssi lähti voimakkaaseen nousuun.

Synergy Health: Ostaa pienen Malesialaisen sterilointiyhtiön.

Macmahon: Julkaisi isohkon (900M AUD) kymmenvuotisen sopimuksen kaivoksen kehityksesta ja operoinnista.

Muutamat puolijohdekoneita valmistavaa yritystä ovat tulosvaroittaneet tai julkaiseet ennakoitua heikommat kvartaalitulokset, mikä osaltaan painaa esim Kulicke&Soffaa. Tämä on melko yllättävää tässä suhdannekierron vaiheessa.

Valuutat:

Alla käytäntöni mukainen valuuttakurssikehitysgraafi, jossa verrataan valuutta/euro kurssia 100 pvä liukuvaan keskiarvoon. Positiivinen arvo indikoi valuutan aliarvostusta, eli ylipainoa sijoituksiin:

Tilanne 15-07-2011:

  USD GBP AUD SEK HKD SGD NOK JPY
eur/valutta vs liukuva ka -0.71% -0.09% -2.29% 2.16% -0.56% -2.87% 0.55% -3.67%
Kurssimuutos 2 vko -2.35% -3.17% -1.78% 0.56% -2.18% -2.98% 0.93% -4.38%
Kurssimuutos 1 vko -0.61% -1.82% 0.41% 1.05% -0.44% -0.61% 1.50% -3.54%

 

One thought on “Omat Rahat Katsaus: Poliittisen riskin paluu

  1. Olisiko populismi ja järjettömyys lisääntynyt?

    Sanot että poliittinen riski olisi lisääntynyt. Monien maiden hallinnointitapa olisi rakennettu jotenkin nurinkuriseksi niin että järkevää politiikkaa ei synny.

    Minusta tämä on vakavaa ja jos se on totta niin siitä ei hyvää seuraa. Olen ollut eräässä suuryrityksessä seuraamassa sitä kun hallinnointitapa ontuu. Siitä ei seuraa muuta kuin katastrofi, yhteistä etua aidosti ajavien ihmisten välinpitämättömyyttä, jopa kyynisyyttä, systeemiä kohtaan ja loppujen lopuksi itkua ja köyhyyttä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan