Omat Rahat Katsaus: Sijoittajien puntit tutisevat

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa -2.7%, Vuoden alusta -7.2%, 1 vuosi +11.5%

 

Yleistä:

Kuluneita kahta viikkoa kuvaa lähinnä hoipetelu toisesta finassikriisistä toiseen. Kun euroalueen ongelmat saadaan tilapäisesti laastaroitua kiinnittyy huomio USA:n valtapuolueiden riitelyyn  valtion velkakatosta. Sijoittajat eivät oikein tiedä miten reagoida kun juuri turvasatamina pidetyt USA:n valtionlainat ovatkin riskin kohde. Kukaan ei oikein tiedä miten paha valtiolainojen maksuhäiriö olisi mailmantaloudelle ja mitä sijoittajan pitäisi tehdä. Varmaa on ainoastaan että osakekurssit jatkavat laskuaan, kulta on todennäköisesti harvoja selviä voittajia.

EUR/USD – pari näyttää olevan ilman suuntaa, millä alueella on pienemmät ongelmat? Sveitsin frangi vahvistuu ennätysvahvaksi ja jenikin jälleen vahvistuu. Kun perjantaiiltana näyttää ihä selvemmältä että USA:n kriisiä ei ratkaista ajoissa taala romahti rangaisten salkun arvoa kovalla kädellä.

Varsinainen velkakaton nosto ei pitäisi olla ongelma jenkeissä. Politikot ovat kriisin keittäneet ja voivat sen yhtä nopeasti ratkaista. Suurempi ongelma on että luottamus poliittisten päättäjien järkevyyteen horjuu. Jenkailla on ongelmia – pahoja sellaisia. Kykenevätkö nämä tunarit ratkaisemaan ne?

Strategia:

Itse aion istua rauhassa salkkuni päällä ja mahdollisesti ostella lisää tulipalomyynneistä. Jos USA:n ongelmia ei sada ratkaistua ajoissa niin kuin ennakoin taala heikkenee edelleen. Samalla teknoyritysten kurssit painuvat muita enemmän, kuten myös kiiinalaisten yhtiöiden. Lisäostojen paikka voi tulla mm Nanometricsiin, Kulicke&Soffaan. (tiistaina Q2-tulos) ja posarin antaneessa Great Wall Motor:ssa. AUD näyttää käväisseen jo "Vahva myy"-puolella, pitää vähentää heikommasta päästä jos valuutta jää aluelle, ehkäpä Macmahon?

Salkkutapahtumat:

Myyty: Ishares Japan myyty pois vahvan jenin takia.

Ostettu: Santander. Ostin ennen Q2-tuloksen julkaisua, joka mielestäni on vähintään hyväksyttyä tasoa. Ilman varauksia £538M sakkoihin UK:ssa liian aggresiivisten lainavakuutusten markkinoinnista (muiden pankkien tapaan) tulos olisi laskenut 7.3% edellisestä vuodesta. Eteläamerikan kasvu tasapainottaa heikkoja Espanjan lukuja. Voimakkainta kasvu on Meksikossa , Chilessä ja Brasiliassa. Myös oma "tier 1" pääoman osuus nousi 0.2% ollen 10.2% – melko tukevaa tasoa. Harvoja huonoja merkkejä oli huonojen lainojen osuuden lievä nousu, jota kehitystä ajoi lähinnä Espanja.

Nousijat: China Yurun food (+8.6%), Ishares Peru (+6.1%), MacMahon (+5.0%)

Laskijat: Dalian port (-19.1%), Know IT (-14.9%), Navios Maritime (-13.7%)

Muita tapahtumia:

Q2 raportteja: Bilia julkaisi mielestäni hyvän osavuosikatsauksen , liikevaihto nousi 16.4% ja EPS 61.6% ollen 10.1 SEK. Rullaava vuoden EPS on jopa 20.35. Markkinat ovat päättäneet että autokaupalle käy nyt Ruotsissa  huonosti ja kurssi laskee sadan kruunun pintaan, eli p/e viisi ja rapiat…käsittämätöntä. Tilauskanta on raportin mukaan jopa hieman suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan, tämä vastaa tosin vain puolentoista kuukauden myyntiä. Voitot tehdään huollossa, joten pienet uusien autojen myynnin hiekkenemiset eivät ole edes kovin huolestuttavia.

Telefonica: Q2-tulos oli odotusten mukainen. Liikevaihto nousu edellisvuoteen verrattuna 6.3%, kun voimakas 18.4% kasvu eteläamerikassa (48% liikevaihdosta) kompensoi Espanjan -6.1% laskua ja lähes muuttumatonta muun euroopan liikevaihtoa. EPS laski -16.1% 0.7€ tasolle. Tässä on mukana pieni alaskirjaus Italian osakkuusyhtiön arvossa. Etelä-amerikan odotetaan muodostuvan yhä tärkemämmäksi. samalla kun kustannuksia leikataan Espanjassa.

Know IT:n osavuosikatsaus oli kohtuullinen. Heikoin luku oli Q2 osakekohtainen tulos joka jäi viime vuoden tasolle (1.21 SEK) vahvan Q1:n jälkeen. Tästä uutisesta kurssi tipahti 70 SEK kieppeiltä kymmenisen kruunua, eli ennakoidaan tulevienkin kvartaalien jäävän samalle tasolle – mielestäni ylireaktio.

Shell:in puolivuotisraportti oli myös mukavaa luettavaa: Liikevaihto nousi 33% ja EPS taaloissa nuosi taaloissa 1.61-> 2.81. Kvartaaliosinko on edelleen 0.42 USD. Rahaa on kassassa jo aika paljon ja voisi vaikka lisätä osingonjakoa. Pitkäaikaiset satsaukset kaasukenttiin Quaterissa alkavat lisäksi kohta tuottaa tulosta, joten osakkeenomistaja voi olla hyvillä mielin.

Nanometrics: Kohtuullinen raportti. Liikevaihto +27% verrattuna Q2-2010. Kateprosentti noussut, mutta korekamman veroasteen takia EPS laskenut viimevuotisesta 0.51 -> 0.47 USD. Yhtiö näkee hieman heikkenevän tilauskannan koska asiakkaat pelkäävät pehmeämpää suhdannetta, eps ohjeistetaan Q3:lle 0.28…0.34 USD. Koko vuodelle voisi hieman heikkenevät tilauskannatkin huomioiden ennakoidan n. 1.5 $ EPS eli p/e n. 11, melko kohtuullinen.

Great Wall Motor julkaisi posarin, mutta kurssi ei tunnu reagoivan. Ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksen uskotaan nousevan 80% viimevuotisesta voimakkaan kysynnän siivittämänä.

 

Valuutat:

Valuutat:

Alla käytäntöni mukainen valuuttakurssikehitysgraafi, jossa verrataan valuutta/euro kurssia 100 pvä liukuvaan keskiarvoon. Positiivinen arvo indikoi valuutan aliarvostusta, eli ylipainoa sijoituksiin:

Tilanne 30-07:

  USD GBP AUD SEK HKD SGD NOK JPY
eur/valutta vs liukuva ka 0.64% -0.46% -3.38% 0.18% 0.82% -2.30% -1.07% -4.77%
Kurssimuutos 2 vko 1.67% -0.07% -1.48% -1.61% 1.69% 0.42% -1.57% -1.33%
Kurssimuutos 1 vko 0.26% -0.48% -1.07% -0.61% 0.35% -0.12% -0.40% -2.02%

 

Related Posts