Omat Rahat Katsaus: Sittenkin pehmeä lasku

Sijoittaminen Talous

USA:ssa näyttää siltä että taruolento – Pehmä Lasku – on sittenkin olemassa. Keskuspankki FED pystyy voimakkaan inflaation ja talouskasvun jälkeen hillitsemään inflaatiota romauhduttamatta samalla taloutta. Inflaatio ei ole vielä laskenut aivan halutulle 2% tasolle, mutta lähestyy. Samalla työllisyys on heikentynyt vain hieman. Paljon paremmin ei olisi voinut käydä.

Samaa ei voida sanoa Kiinan taloudesta. Elokuussa sekä teollisuustuotanto että vähittäiskauppa rykivät. Teollisuustuotanto kasvoi 4.5% vuosivauhtia, elihitainta vauhtia maaliskuun jälkeen, ja vähittäiskauppalla oli vuoden toiseksi heikoin kuukausi 2.7% vuosinousulla, vaikka elokuu on yleinen lomakuukausi. Selkeä riippakivi taloudelle on edelleen asuntorakentaminen, joka on jo kolme vuotta ollut alamaissa. Jos tämä meno jatkuu on odotettavissa vahvempia tukitoimia. Vientivetoinen kasvumalli on kuitenkin vaikeuksissa, kun myös muu Aasia alkaa suojautua aggressiivisesti hinnoitelluilta Kiinalaisilta vientituotteilta tullien ja muiden keinojen avulla.

Samalla Kiinan johto suhtautuu hyvin nuivasti teknoyhtiöihin, puolijohdeteollisuutta lukuunottamatta.  2010-luvulla Alibaba ja Tencent pyörittivät hurjaa teknologiayritysten startup-rulettia. Vuonna 2018 perustettiin yli 50000 yritystä. 2023 enää 1202. Tänään menestynyt yrittäjä on epäillyttävä ja häntä tarkkaillaan. Rahojen siirtäminen ulkomaille on hyvin hankalaa – yrityksen rahat ovat kansakunnan rahoja. Menestyneet yrittäjän käyttätymistä tarkkaillaan, ja häneltä odotetaan solidaarisuutta kansakuntaa ja kommunistipuoluetta kohtaan. Miksi tällaisessa ympäristössä ottaa riskejä?

Kiinan vastaus USA:n puolijohderajoituksille on puolijohdeteollisuuden raakan-aineiden vienniin kiristäminen. Kiina hallitsee suurta osaa mm. Germaniumin ja Galliumin valmistusketjusta, ja rajoittaa nyt vientiä “kansalliseen turvallisuuteen” vedoten. Näitä aineita käytetään mm. teho-puolijohteissa, aurinkopaneleissa ja lämpökameroissa. Hinnat ovat lännessä nyt huomattavan korkealla, eikä saatavuusongelmilta silti vältytä.

Muualla raakaainemarkkinoilla odotukset kuparin hinnan suhteen ovat heikentyneet, mikä näkyy monen kaivosyhtiön kursseissa. Sensijaan kulta on edelleen sekä keskuspankkine että yksityissijoittajien suosiossa. MM yksityisiltä kultaa ostavat jobbarit elävät kissanpäiviä. Lisäsin iste omaan sijoitussalkkuun brittiläistä panttilainaamoketjun H&T groupin osakkeita. Myös panttilainaamo hyötyy, kun vanhan korun panttiarvo nousee.

Valuutta-puolella on myös tapahtunut liikkeitä. Japanin jeni on vahvistunut parissa kuukaudessa n. 10% euroa vastaan. Samalla USD on heikentynyt muutaman prosentin. Näitä liikkeitä selittävät lähinna korko-odotukset.

Japanissa seuraataan myös mielenkiinnolla miten käy Kanadalaisen Couche-Tardin ostotarjoukselle 7&Eleven japanilaisesta emoyhtiöstä Seven&I. Onko ulkomaalaisella yhtiöllä vihdoin mahdollisuuksia tehdä merkittävä yritysosto Japanissa? Ensimmäiset merkit eivät ole lupaavia: Seven&I harkitsi pyrkiä “strategiseksi” yritykseksi, jonka olisi suojassa ulkomaalaisten valatusyrityksistä. Ensimmäinen ostotarjous hylättiin alihintaisena, mutta nyt yritys on palkannut Nomuran neuvonantajakseen. Ehkä ihme tapahtuu?

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +9.7%, alusta (27-05-2010) +228.65%

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkutapahtumat

Kuukauden Nousijat: TAG (+15.5%), Sekisui House (+15%), KID (+14%)

Kuukauden Laskijat: Mineral resources (-26.4%), Samsung (-15.5%), China Waters Affairs  (-11.4%)

Kuukauden Osingot: Hour Glass, Samsung, Intel, Shimano

Salkkumuutokset: 

Lisätty: H&T Group. Brittiläisellä panttilainaamoketjulla menee hyvin, koska kullan hinnan nousu tuo lisää asiakkaita.

Lisää tietoja salkkusivulla

Artikkelikuva:Sabine Zierer / Pixabay

3

Vastaa

Related Posts