Omat Rahat: Mihin korkotasot menevät?

Sijoittaminen Talous

Viime aikoina sijoitusmailmassa on käytetty huomattava määrä energiaa kristallipalloon tuijottamiseen. Onko inflaatio mahdollisesti jo talttumassa ja seuraako siitä, että keskuspankkien (etenkin FED:n) koronnostot jo vähintäänkin hidastumassa?

Osakemerkinnöiden vastaus näyttäisi olevan kyllä molempiin kysymyksiin. FTSE global indeksi (GEIS) on noussut 6.7% euroissa. Tämä siitä huolimatta, että esimerkiksi S&P500 yhdistetty tulosennuste Q4 2022 on laskussa 11% vuodentakaiseen.

Kuva:Osuus tulosennusteen ylittäneistä S&P500 yrityksistä (Beats) ja yhdistetty osakekekohtainen tulosestimaatti (EPS). Lähde S&P.

Myös ennusteen ylittävät tulosraportit ovat alhaisella tasolla, tähän mennessä raportoinneista yrityksistä 68% ylittivät estimaatin (Beats) 68%, mikä on melko alhainen taso.

Etenkin teknologiayhtiöt NSADAQ indeksissä ovat pärjänneet hyvin. Myös Hongkongin pörssi on noussut voimakkaasti viime aikoina, sekä yleisen optimismin että COVID-rajoitusten loppumisen takia.

Oma mielipiteeni on, että ralli on melko ennenaikainen, mutta markkinoiden mielestä pessimismi on nyt ”so 2022”.

Yksi trendi, johon voin yhtyä on suurempi kiinnostus Japania kohtaan. Inflaatio on vuosikymmien jälkeen hieman kohoamassa ja ravistelee yrityksiä ja sijoittajia hereille. Yrityksillä on taseissa paljon rahaa, ja arvostustasot ovat matalia. Hyvät edellytykset aktivisteille, kunhan niiden sallitaan toimia ”länsimaiseen tapaan”. Yksi esimerkki tästä on Elliot Managementin ottama positio Dai Nippon Printing:ssa. Innostuin itsekin mukaan (hieman pienemmällä rahalla 😊). En tietenkään saanut yhtä hyvää hintaa kuin ennen uutisen julkaisua, mutta mielestäni vielä kohtuullisen. Ja tänään aktivisteja kuunnellaan – DNP ilmoitti melko pian suuresta osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta. Elliottia innosti mitä ilmeisimmin DNP:n toiminta mm. akkujen kennopussien valmistajana ja taipuisien mobiilinäyttöjen maskien valmistajana. Yhtiö ei ole näkynyt parrasvaloissa, mutta hyötyy silti teknologiatrendeistä.

Myös muissa Japanilaisissa yrityksissä on aktivisti-kampanja päälle: Seven & I ja Ricoh.

Japanista löytyy ”arvoa” roppakaupalla. Mutta kuten olemme usean vuosikymmenen ajan nähneet, tämä ei takaa kurssinousua.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +10.3%, alusta (27-05-2010) +185.3%

Salkkusivu jolla lisää tietoja

Artikkelikuva Antonio FeregrinoUnsplash

Japani

Related Posts