Omat Rahat: Onko inflaatio nyt taittumassa?

Sijoittaminen Talous

Pieni muutos yhdessä yksittäisessä numerossa, mutta mikä vaikutus – USA:n lokakuun inflaatio oli 7.7%, laskien hieman edellisen kuukauden 8.2% arvosta. Minusta tämä vaikuttaa lähinnä kohinalta, mutta mrkkinoilla oltiin eri mieltä. S&P500 nousi viikon aikana 5.9% ja NASDAQ 8.1%. Dollari heikkeni useita prosentteja mm. euroa vastaan.

Vaikutukset säteilivät tapansa mukaan myös ympäri mailmaa. Eritysesti vastatuulessa ollut Hongkongin Hangseng-indeksi nousi jyrkästi, mm Alibababan vetämänä, mutta on edellen 30% jäljessä vuodentakaisista lukemistaan.

Onko inflaatio siis taittumassa? En lähtisi yhden kuukauden pienestä muutoksesta vetämään liian suuria johtopäätöksiä. Saattaa olla että huiput on USA:ssa nähty, mutta tänä on kaikkea muuta kuin varmaa. FED saattaa nyt hidastaa koronnostovauhtia, nyt veikataan 0.5% nostoa joulukuulle.

Kiinassa synkkyys jatkuu. Viimeisin vientitilasto näyttää 0.3% laskua. The Economist uskoo taustalla olevan Kiinan Covid-suluissa ja länsimaiden kysynnän heikkeneminen. Samalla varakkaiden kiinalisten maastapako vaikuttaa kiihtyvän. Muuttokonsultit kertovat ennätyskovasta kyselytulvasta. Erääksi suosikkikohteeksi on muodostunut Singapore, jossa on kiinalaiset voivat tuntea olevansa kuin kotonaan.

Puolijohdeteollisuudessa jatkuu toisaalta USA:n Kiinalle asettamien vientikieltojen vaikutusten selvittely, ja toisaalta paikallisten logistiikkaketjujen rakentaminen. Alibaban uusi TSMC:llä valmistettavaa prosessoria on hidastettu jotta se ei olisi sanktioiden piirissä. TSMC on samanaikaisesti etsimässä paikallista toimittajaa Taiwanista neonille, joka on eräs keskeinen puolijohdevalmistuksessa tarvittava kaasu.

USA:n teknojättien kurssit ovat laskeneet merkittävästi viime kuukausien ajan. Vähitellen leviää katsomus että viime vuosina nähty hyperkasvu ei voi jatkua ikuisesti. Mikä on oikea arvostustaso nykyisillä koroilla ja heikommalla talouskasvulla jos liikevaihdon kasvu painuisikin 5% tasolle? FT:n Unhedged kolumnissa (vaati tilauksen) tätä mietittiin. Vastaus oli himean (mutta ei paljon) nykyistä alempi. Alphabet (p/e: 17, free cashflow margin 21%), Apple (22 ja 24%) ja Microsoft (22 ja 30%) voisi vat olla jopa uusia arvoyhtiöitä. Amazonin pitäisi leikata kasvuinvestointeja, ja Meta unohtaa heteksi metaverse, niin luvut näyttäisivät huomattavasti paremmilta.

Lopuksi huomio osake put optioista. Nyt nähdyssä hitaassa mutta jatkuvassa laskussa monet ovat polttaneet näppinsä. Optioiden on ajateltu suojaavan hyvin pörssilaskuissa tyypillisesti nähtyjä nopeita pudotuksia vastaan. Nyt kun laskua on tullut hitaasti kuukausien ajan niistä on tullut lähinnä lisäkuluja.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  -11.6%, alusta (27-05-2010) +160.9%

 

Salkkusivu jolla lisää tietoja

artikkelikuva:Foto-RaBe Pixabay

One thought on “Omat Rahat: Onko inflaatio nyt taittumassa?

  1. Iloinen kurssinuosu tuo meille toivon valoa sydäntalven kylmyyteen

    USA:n core inflaatio (= palvelujen ja palkkojen inflaatio) heijastelee kansalaisten inflaatio-odotuksia. Tuo pohjainflaatio oli lokakuussa noin 6,2%. Korkojen on aiemmissa inflaatiotilanteissa pitänyt nousta tuolle tasolle ja jopa hieman korkeammalle ennen kuin inflaatio pysyvästi talttuu. Tämän perusteella voimme odottaa vielä monia koronnostoja nykyiseltä 4% tasolta ennen kuin inflaato on taltutettu.

    Olen tehnyt viime viikkojen aikana niin kuin muutkin, ostanut osakkeita minkä olen kerennyt. Eityisesti noita mainitsemiasi puolijohde ja teknologiayrityksiä, mutta myös muita hyvää tulosta tekeviä kasvuyhtiöitä. Nyt minulla on osakkeet peruspainossa. Toivon että iloinen kurssinousu tuo meille toivon valoa sydäntalven pimeyteen ja kylmyyteen.

Comments are closed.

Related Posts